Yozgat'ın Yerköy ilçesi Küçüknefes köyünde çiftçilik yapan ve 2018 yılında yağışlardan dolayı 200 dekar pancarını sökemeyen Ali İhsan Yılmaz, şeker fabrikasının da alımı durdurmasıyla mağdur olmuştu. Fabrikanın almadığı pancarlar yüzünden 200 bin lira zarar eden çiftçi, cezaevine girmişti.

Alım garantili şeker pancarını teslim almayan Çorum Şeker Fabrikası, 2018'den kalma üç yıllık borç için Ali İhsan Yılmaz’a, faiziyle birlikte 12 bin 970 liralık icra takibi başlattı. Duruma tepki gösteren çiftçi, SÖZCÜ'ye konuştu:

BENİM ZARARIMI KARŞILAMALARI LAZIM

- 2018’de biz şeker pancarı ektik şeker fabrikalarının özelleştirilmesinden dolayı. Pancarı ektik, erken kapanmadan dolayı bizim pancarımızı tarlada çürüttüler, almadılar. Biz devletle sözleşme imzaladık mart ayında. Temmuz ayında ise fabrikalar satıldı. Dolayısıyla bize gelen bu borç, üç yıl önceki şeker pancarının tarlada kalmasından dolayı. Daha önce tarlada pancarım çürütüldüğü için herhangi bir pancar teslim edemediğimden dolayı bana gelen borç bu. Fabrikanın bana bu icra takibini başlatma hakkı kanunen yok. Çünkü sözleşme var. Sözleşmeden dolayı benim zararımı karşılamaları lazım, bu borçları da silmeleri lazım.

EMEĞE, ALIN TERİNE YAZIK

Devletle imzaladıkları sözleşmeye göre sözleşmeli pancarın tarlada kalmayacağını; çiftçinin onu yetiştirmekle, geliştirmekle mükellef olduğunu, gerisini ise şeker fabrikasının halletmesi gerektiğini belirten Yılmaz, şunları söyledi: Sözleşme olmasına rağmen icra takibi başlatmalarına bir anlam veremiyorum. Çiftçinin tarlasında çalışması gerekirken icralarla uğraşması çok abes bir durum. Emeğe yazık, alın terine yazık.

[old_news_related_template title="PTT, ödeme emrini 64 gün sonra ulaştırınca çiftçiler icralık oldu" desc="Bursa'nın İznik ilçesine bağlı Müşküle Köyü Tarımsal Kalkındırma Kooperatifi'ne ait sulama pompa istasyonun elektrik borcu nedeniyle dağıtım şirketi çiftçiye, PTT yoluyla önce borç ödeme emri ardından icra tebligatı gönderdi. PTT tebligatı 64 gün sonra ulaştırınca kooperatif üyesi 170 çiftçi icralık oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/13/iecrop/e701f01e-56dc-4c56-af91-35340cb3a7ec_16_9_1610524762.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/ptt-odeme-emrini-64-gun-sonra-ulastirinca-ciftciler-icralik-oldu-6209434/"]