Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün ani sel, heyelan ve taşkın uyarılarında bulunduğu Doğu Karadeniz bölgesindeki Artvin'de yağış etkili oldu.



22 Temmuz'da selin vurduğu Arhavi ilçesi 2'nci kez şiddetli yağışların etkisi altında kaldı, sokaklar nehre döndü, bazı ev ve iş yerleri ile binaların zemin katlarını su bastı.



Yaklaşık yarım saatlik yağışın ardından debisi yükselen deredeki suyun taşması sonucu Boğaziçi Mahallesi sulara teslim oldu.



Vatandaşlar yağışın başladığı ilk saatlerde bulundukları yeri terk edip, binaların üst katlarına çıkarak tedbir aldı.



Mahallede kimi vatandaşlar da sırtlarında çocuklarını taşıyarak, göle dönen yolda ilerleyip, güvenli alana gitti.



Bölgede hazırda bekletilen ekipler de, suyun tahliyesi için çalışmalara başladı. Sel bölgesinde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Arhavi'ye gelerek taşkın yaşanan noktalarda incelemelerde bulundu. Yer yer sağanak olarak süren yağışın, giderek kuvvetlenmesi bekleniyor.



"DAHA ÖNCEKİ TAŞKINLARDA TESPİT ETTİĞİMİZ BİR DURUM VARDI"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sel felaketinin yaşandığı Artvin’in Arhavi ilçesindeki incelemelerinin ardından açıklamalarda bulundu. Soylu şu ifadeleri kullandı:

* Burada ufak bir dere taşmasıyla karşı karşıya kaldık. Ana dere değil. Huzurunuzda tüm ekiplere teşekkür ediyorum. Kapisre deresinde yırtılan yer 2 gün içinde tahkim edildi. Dere çok yükselmesine rağmen taşmasına fırsat verilmedi. Ancak yan derelerde maalesef bizim daha önceki taşkınlarda da tespit ettiğimiz bir durum vardı. Sayın Cumhurbaşkanımıza da arz etmiştik.

* Şehir içindeki kapalı dereler özellikle bu tip yoğun yağışlarda ciddi risk oluşturuyor. Burada küçük bir dere olmasına rağmen bir risk oluşturdu, maalesef duvarı yırtıp attı. Önemli bir alanı su bastı. Arkadaşlarımız müdahale ettiler. Rize Güneysu’da olduğu gibi burada da kapalı derenin üstünün açılmasına karar verildi. Aynı alanı yaklaşık 4-5 kere su basmış. Yine aynı yöntemle basmış. Bu artık sürdürülebilir bir durum değildir.

* Bizim artık şehir içlerinde, üstündeki kapalı alandan yol olarak, pazar yeri olarak istifade edebilmek için bunları devam ettirebilmemiz, bunlar sonraki riskleri yönetmemiz açısından mümkün değildir. Burada iki derenin birleştiği yerde, orayı bir takım ağaç kovuklarıyla tıkatılmış. Geriye vurunca aşırı yağmur şehri çok daha esir alıyor. Buna bir daha müsaade etmemek gerekir.

"SİGORTA ŞİRKETLERİ DE BU KONUDA OLDUKÇA DUYARLI DAVRANIYOR"

Arhavi’nin temizliğinin yüzde 95 oranında bittiğini belirten Soylu şöyle konuştu:

* Gerek esnafımızın hasarları ve işletmelerimizin hasarları, bunun yanı sıra araç ve eşya hasarlarıyla ilgili Sayın Cumhurbaşkanımızın vermiş olduğu talimatlar çerçevesinde birebir görüşüldü. Bir noktaya geldiğimizi ifade etmek isterim. Gerek AFAD’ımız olsun, gerek Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız olsun, gerekse katkı koymaya çalışan kişiler olsun hep birlikte önemli bir noktaya geldiğimizi ifade etmek istiyorum.

* Yaklaşık 300’ün üzerinde işletme burada neredeyse çalışamaz hale geldi. Kimisinin 40 yıllık birikimleri yok oldu. Su basınca sadece binaları su almıyor, milli servet de ortadan kalkıyor. Bu arada sigortalı olanlar vardı. Sigorta şirketleri de bu konuda oldukça duyarlı davranıyorlar. Onlara da tekrar buradan teşekkür ediyoruz.



"HEPSİYLE HELALLEŞTİK"

Mağdur olan vatandaşların mağduriyetlerinin 15 gün içerisinde giderileceğini belirten Soylu, “Hepsiyle helalleştik" diyerek şöyle devam etti: "Bir çoğunun ödemesine başlandı. Eşya hasarlarının yüzde 60-70’sini hesaplarına yatırmışlardır. Araç hasarlarıyla ilgili masrafları da karşılayacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız talimat verdi. Devlet devletliğini gösteriyor."

"FELAKETİN FATURASI 85 MİLYON"

Bakan Soylu, şu ana kadar toplam eşya, iş yeri ve araçları kapsayan 85 milyonluk bir hasar gerçekleştiğini belirtti.



 

[old_news_related_template title="Sağanak ve dolu yağışı sonrası Hanak ilçesi sele teslim oldu" desc="Ardahan'ın Hanak ilçesinde etkili olan sağanak ve dolu yağışı sonrası ilçe ve köyler sele teslim olurken ilçe merkezi beyaza büründü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/27/iecrop/1-3_16_9_1627368453.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/saganak-ve-dolu-yagisi-sonrasi-hanak-ilcesi-sele-teslim-oldu-6558839/"]