19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı Beyoğlu Belediyesi Kuzey Makedonya'nın Manastır şehrinde bulunan ve Atatürk'ün ilk askeri eğitimini aldığı Manastır İdadisinde düzenledikleri programla kutladı.

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız'ın ev sahipliğinde düzenlenen programa akademisyenler, gazeteciler ve davetliler katıldı. Başkan Yıldız, beraberindekilerle müze binasının ikinci katında Mustafa Kemal Atatürk için ayrılmış anı odasını gezdi.



Müzede bulunan anı defteri de imzalanırken, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, müzeye 16 Mart 1920 günü İstanbul işgal edilirken Ankara'daki Mustafa Kemal Paşa'ya gizlice telgraf çeken ve işgali haber veren Manastırlı Hamdi Bey'in mektubunun bir kopyası hediye etti.



"VATAN VE BAYRAK BİLİNCİNİN GELİŞTİĞİ TOPRAKLARDAYIZ"


Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, "19 Mayıs'ı en uygun nerede kutlayabiliriz, en uygun gençlerimizle nereden mesajlaşabiliriz diye düşündük. Bunun düşüncesiyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 15-18 yaş arasında eğitim aldığı Makedonya Manastır Askeri İdadisinde bugünkü adıyla askeri lisesinde bir program gerçekleştirdik. Şu an bastığımız bu toprak Mustafa Kemal Atatürk'ün gençliğinin geçtiği yıllar. Fikirlerinin oluştuğu, zihninin geliştiği, vatan sevgisinin, bir vatan stratejisinin, bir vatan ve bayrak bilincinin geliştiği topraklardayız.  Buraya gelirken İstanbul işgal altındayken, Manastırlı Hamdi'nin 16 Mart 1920 tarihli yazdığı mektubun bir replikası anı odasında bizim adımıza sergilenecek. Bundan dolayı da büyük mutluluk duyuyorum. Huzurluyum. Atatürk'ün okuduğu bu askeri idadiden bütün gençlerimizin Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyorum" diye konuştu.



Başkan Yıldız’ın Üsküp ziyaretinde kendisini büyük sevinçle karşılayan çocuklara sürpriz bir hediyesi vardı. Beyoğlu Belediyesi 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel olarak düzenlediği etkinlikte dünyanın dört bir yanından gönderilen çocuk fotoğraflarını Galata Kulesine yansıtmıştı. Kuleye yansıtılan fotoğraflardan bazıları da Üsküplü çocukların fotoğraflarıydı. Başkan Yıldız Üsküplü çocukların Galata Kulesine yansıtılan fotoğraflarını çerçeveleterek Üsküp ziyaretinde kendilerine hediye etti. Sürpriz hediye karşısında büyük mutluluk yaşayan çocuklar bu özel hediye için Başkan Yıldız’a teşekkür ettiler.



[old_news_related_template title="Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs konuşması: İşte en güzel Atatürk fotoğrafları…" desc="Mustafa Kemal, 102 yıl önce bugün Samsun’a çıktı ve ülkemizin düşmanın elinde tutsak durumda olduğu vaziyette makus talihin değişmesi için ilk adımı attı. Mustafa Kemal Atatürk o dönemlerde yaşanılan vaziyeti ve Anadolu'nun durumunu şu Nutuk’ta anlattı. Ayrıca Atatürk'ün daha önce hiç görmediğiniz fotoğrafları haberimizde bulabilirsiniz. İşte Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs hakkındaki konuşması ve en güzel fotoğrafları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/19/iecrop/ataturk-fotograflari-depo-5_16_9_1621402276.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/mustafa-kemal-ataturkun-bugune-dair-konusmasi-iste-en-guzel-ataturk-fotograflari-6438601/"]

[old_news_related_template title="Ünlü isimlerden 19 Mayıs paylaşımları" desc="Ünlü isimler, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlarla kutladı. İşte ünlülerden 19 Mayıs mesajları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/19/iecrop/mustafakemalataturk_16_9_1621406918.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/magazin-haberleri/unlu-isimlerden-19-mayis-paylasimlari/"]