Eski Ankara Ticaret Odası Başkanı ve eski CHP milletvekili Sinan Aygün'ün Ankara’da yaptırdığı 27'şer katlı TOGO Kuleleri'yle ilgili cuma günü çıkan yeni karar tartışma konusu oldu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, 20 bin metrekare yapılması gereken binanın haksız olarak 120 bin metrekareye çıkarıldığını açıklamıştı. Ankara 17. Bölge İdare Mahkemesi'nin TOGO Kuleleri'yle ilgili üç ayrı karar verdiğini belirten Sinan Aygün, SÖZCÜ’ye şunları söyledi:

"RUHSATI VERİN" KARARIDIR

- 12. İdare Mahkemesi  binalarımın ruhsatını iptal etmiş, inşaatımı mühürlemiş, ayrıca yıkım kararı vermişti. Oysa 5. Bölge İdare Mahkemesi, Mimarlar Odası'nın mühürleme, ruhsatı iptal ettirme ve yıkım isteme yetkisinin olmadığına karar vermişti. Buna rağmen inşaatım mühürlendi.

- Ben bunlara karşı dava açtım. Oda'ya açtığım davayı geçen yıl kazanmıştım. İkinci kez karara itiraz edilmişti. Mahkeme; mühürlenemez, yıkılamaz, ruhsatı iptal edilemez kararı verdi. Şimdi yapılması gereken şu: Mühür ve yıkım kararlarını daha önce kaldırmıştı. Şimdi de ruhsatımı iade etmeleri gerekiyor. Bu karar, Sinan Aygün’e ruhsatını verin kararıdır. Ülkenin içinde bulunduğu onca sorun varken ben bu konularla uğraştığım için utanır oldum.

27’şer katlı TOGO Kuleleri şu anda mühürlü.


BELEDİYE: PLAN İPTALİ KESİNLEŞTİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Ankara 17. İdare Mahkemesi'nce verilen mühürleme ve yapı tatil zaptı işlemlerin iptali yönündeki kararın, TOGO Kuleleri'nin kaçak duruma düştüğünün sabit hale geldiğini belirtti. Yetkililer, SÖZCÜ’nün sorusu üzerine şunları söyledi:

- Belediyece gerçekleştirilen bu işlemlerin dayanağı, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne yazdığı yazının belediyece reddedilmesi üzerine, adı geçen Odanın mahkemeye gitmesi ve mahkemece Oda'nın haklı görülmesidir. Hal böyle olunca mahkemece verilen mühürleme ve yapı tatil işlemlerinin iptaline dair kararlar, belediyemizce yüklenici firmanın ruhsatının ihya edilmesi sonucunu doğurmayacağı gibi; belediyemizce yeni hukuki duruma uygun olarak (plan iptalinin kesinleşmesi) yeniden yıkım kararı alınarak yıkım sürecine ilişkin işlemlere devam edilecektir.

YIKIM KARARI

- İddia edildiği gibi belediyemizce yapılan işlemlerin esasına dair bir iptal kararı olmayıp; yüklenici firmanın plana aykırı ve ruhsatsız durumda olmaya devam eden yapısının yeniden mühürlenmesi, yapı tatil işlemi yapılması ve nihayetinde yeniden yıkım kararı alınmasının önünde yasal bir engel bulunmamaktadır.

- Verilen mahkeme kararları şeklen sebep unsuruna dayalı iptal kararlarıdır. Danıştay’ın yerleşik içtihatları ve ilgili yasal mevzuat gereği plan iptali kesin olan ve hali hazırdaki fiili durumu yürürlükte olan plana uymayan bu inşaatın kaçak durumda olduğu tartışmasızdır.

YENİ KARAR ALINACAK

Belediye Enrcümeni'nin, TOGO Kuleleri'yle ilgili yeni bir karar alınacağını belirten yetkili, "Binaların hukuka aykırı pozisyonunda en ufak bir değişiklik bulunmamaktadır. Herkese uygulanan yasa ve yönetmelikler TOGO Kuleleri içinde uygulanacaktır. Hiç kimse ayrıcalıklı değildir" dedi.