Boğaziçi Üniversitesi’ne Prof. Dr. Melih Bulu’nun atanmasını protesto etmek için Kadıköy'de 2 Şubat’ta yapılan eylemde gözaltına alınan 6 kişi Emniyet’teki işlemlerinin ardından Kartal’daki Anadolu Adalet Sarayı’na getirildi.

Savcılıktaki işlemleri tamamlanan 6 şüpheliden 5’i tutuklanmaları talebiyle, 1’i ise adli kontrol talebi ile Anadolu Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

4 KİŞİ TUTUKLANDI

Hakimlik, N.E.’nin “görevi yaptırmamak için direnme”, “toplantı ve yürüyüşlere silah ve benzeri aletler taşıyarak veya kendilerini tanınmayacak hale getirerek katılma”, “kamu malına zarar verme” suçlarından, A.K.’nın “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama”, “görevi yaptırmamak için direnme”, “kamu malına zarar verme” suçlarından, Ö.Ş.’nin “görevi yaptırmamak için direnme”, “terör örgütü propagandası yapmak”, “kamu malına zarar verme”, “toplantı ve yürüyüşlere silah ve benzeri aletler taşıyarak veya kendilerini tanınmayacak hale getirerek katılma” suçlarından, M.C.D.’nin ise “görevi yaptırmamak için direnme”, “toplantı ve yürüyüşlere silah ve benzeri aletler taşıyarak veya kendilerini tanınmayacak hale getirerek katılma” suçlarınından tutuklanmalarına karar verdi.

2 ADLİ KONTROL KARARI

Y.E.K. ve R.A. hakkında konutu terk etmeme ve yurt dışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol hükümleri uygulanmasına karar verildi.

İFADELERİNDE SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİLER

A.K. hakimlikteki savunmasında, “Sosyal medya üzerinde Boğaziçi ile ilgili görmüş olduğum çağrılar üzerine Kadıköy’e gittim. Polis otosuna tekme atan ben değilim. Polis otosu yanımdan çok hızlı bir şekilde geçince ben de tepkimi el işareti ile gösterdim. Polise mukavemet veya kamu malına zarar verici bir davranışta bulunmadım” dedi.

ÖĞRENCİ OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Öğrenci olduğunu söyleyen M.C.D. savunmasında, “Ben Kadıköy’de oturuyorum. Evime giderken bir anda kalabalık içerisinde kaldım. İlk fırsatta da evime gittim. Polise herhangi bir taş atmadım. Kimseye zarar verme amacım bulunmamaktadır. Etrafımdaki insanların hiçbirini tanımıyorum. Ben öğrenciyim. Eğitimime devam etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

N.E. “Eylemin yasaklandığına ilişkin bir bilgiye sahip değildim. Kitle ile birlikte Rıhtım’a doğru hareket ettim. Rıhtım’da kitleye saldırı oldu ve ara sokaklara dağıldık. Fenalaştım daha sonra evime gittim” dedi.

Ö.Ş. ise sosyal medyada görüp eyleme katıldığını söyleyerek, “Yasak olduğunu sonradan öğrendim. Ben evime gitmek istedim. Ancak kalabalıktan fırsat bulamadım. Ara sokakta polis aracının kitlenin içine daldığını gördüm” dedi.

Boğaziçi dosyası avukatları, yaptıkları görüntülü açıklamada 1 Ocak 2021 tarihinde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne Melih Bulu’nun rektör atandığını hatırlatarak yapılan atamayı protesto ettiği için 600’e yakın öğrencinin gözaltına alındığını belirtti.

“YÜRÜTMENİN EN ÜST MAKAMLARI TARAFINDAN HEDEF GÖSTERİLDİ”

Avukatlar tarafından yapılan ortak açıklamada, 21 öğrenciye ev hapsi adli kontrolü verildiği belirtilerek şöyle denildi:

* Birçok kişinin evi basıldı, özel eşyalarına el konuldu. Üniversitelerin ve adliyelerin içerisine çevik kuvvet ekipleri girdi.

* Yüzlerce öğrenci ve LGBTİ+’lar, yürütmenin en üst makamları tarafından hedef gösterildi. Binlerce insan polisin kötü muamelesine maruz kaldı.

* Bu öğrenciler, eylem sırasında yaklaşık 200 kişinin üzerine hızla sürülen ve yoldaki çöp konteynerlerinin önüne sürükleyen polis aracına zarar verdikleri iddiasıyla gözaltında tutuldu.

* Bu öğrencilerden 5’i tutuklama istemiyle 1’i konutu terk etmeme istemiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi.

“BOĞAZİÇİ TUTUKLANAMAZ”

Süreç boyunca öğrencilerin yanında olduklarını ifade eden avukatlar, “Tüm süreçte öğrencilerin yanında olan avukatlar olarak, hukuksuzluklara bizzat şahidiz. Hukuksuzlukların karşısında öğrencilerin yanındayız. Müvekkillerimizi serbest bırakın. Boğaziçi tutuklanamaz” ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="Anayasa Hukuku Profesörü Gözler: Boğaziçi Üniversitesi ikiye bölünebilir" desc="Anayasa Hukuku Profesörü Kemal Gözler, 'Boğaziçi Üniversitesi üzerinde tam bir hakimiyet kurulması için bunlar da yetmez ise, pek muhtemelen, üniversitenin ikiye bölünmesi, her birine yeni rektörler atanması, her birinde de yeni fakülteler kurulması, yeni dekanlar ve yeni öğretim üyeleri atanması gibi yöntemler uygulanabilecektir' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/02/06/iecrop/kemal-gozler-iha-1_16_9_1612635767.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/egitim/anayasa-hukuku-profesoru-gozler-bogazici-universitesi-ikiye-bolunebilir-6247357/"]