Terör örgütü FETÖ’nün haberleşme programı ByLock’un kurucusu ABD vatandaşı David Keynes’in (Alpaslan Demir) 9 Haziran’da teslim olduğu ve 6 günlük gözaltı süresinin ardından 14 Haziran’da çıkarıldığı İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandığı ortaya çıktı. Keynes hakkında 7 Aralık 2020 tarihinde yakalama kararı çıkartılmıştı.

TESLİM OLMAK İSTEDİ

Keynes, avukatı aracılığıyla 4 Mart tarihinde savcılığa sunduğu dilekçede, Türkiye’ye gelerek etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istediği ve bu doğrultuda beyanda bulunmak istediğini belirtti. Keynes, avukatı aracılığıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yaptığı görüşmeler neticesinde 9 Haziran’da İstanbul’a geldi ve İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı. 6 günlük gözaltı sürecinin ardından Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’ne getirilen Keynes, nöbetçi mahkeme olan 7. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanarak cezaevine gönderildi.

AMERİKAN VATANDAŞLIĞI ALDIĞINDA ADINI DEĞİŞTİRMİŞ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma tamamlanarak David Keynes hakkında 35 sayfalık iddianame düzenlendi. İddianamede, Keynes’in örgüt tarafından ADB’ye gönderildiği ve 15 Kasım 2011 tarihinde Amerikan vatandaşlığı alarak Alpaslan Demir olan adını David Keynes olarak değiştirdiği belirtildi.

TSK MAHREM YAPILANMASINDA GRUP ABİLİĞİ YAPMIŞ

İddianamede, Keynes’in örgütle ilk olarak 8. Sınıfta iken bir öğretmeninin kendisini ‘Işık evleri’ olarak adlandırılan örgüt evlerine yönlendirmesiyle tanıştığı ve lise son sınıftayken örgüte müzahir Fem dershanesine gittiği kaydedildi. Örgüt içerisinde bir takım görevler üstlendiği de kaydedilen Keynes’in, kütüphane sorumlusu ve belletmenlik görevlerinde bulunduğu, ilerleyen süreçte kendisine ‘Tarık’ kod adı verilerek örgütün TSK Mahrem Yapılanmasında Öğretmen (Grup Abisi) konumuna kadar yükseldiği anlatıldı.

ÖRGÜT HAKKINDA GAZETECİLERE BİLGİ VERDİĞİ İÇİN ÖRGÜT ÜYELERİNCE SAKLANMIŞ

İddianamede, Keynes’in Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nde Maliye Bölümü’nü kazanarak İstanbul’dan Ankara’ya gittiği, okulu bitirememesi üzerine psikolojik sıkıntılar yaşadığı, yaşadığı sıkıntıların nedeninin örgüt olduğunu düşünmesi üzerine Cumhuriyet gazetesine örgüt hakkında bilgiler verdiği, örgütün bu durumdan tedirgin olması üzerine, Keynes’in bir süre Ankara’daki örgüt evlerinde tutulup saklandığı kaydedildi.

ÖRGÜT HAKKINDA KONUŞMASIN DİYE ABD’YE GÖNDERİLMİŞ

Keynes’in Ankara’da bulunduğu dönemlerde ekonomik sıkıntılar yaşadığı, örgüt tarafından bu sıkıntılarının giderileceği vaadinin yerine getirilmemesi üzerine örgüt hakkında bildiklerini anlatacağı söylemesi üzerine, örgüt tarafından Keynes’in Türkiye’de kalmasının kendileri için sakıncalı olabileceği değerlendirmesi neticesinde ADB’ye gönderildiği anlatıldı.

FETULLAH GÜLEN'İN TALİMATIYLA BYLOCKU KURDU

ABD’de de örgütle irtibatının devam ettiğinin anlatıldığı iddianamede, FETÖ’nün elebaşı Fetullah Gülen’in talimatıyla örgüt içi haberleşmelerin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından yapılacak herhangi bir teknik dinlemeye karşı gizlilik sağlayacak ve örgüt üyelerinin kendi aralarında güvenli iletişim kurabilecekleri bir uygulama geliştirmesi istendi. İddianamede, ‘Tilki’ kod isimli Atalay Candelen’in mesleki bilgisi, teknolojik şirketi, imkanları ve örgütün desteği ile ByLock isimli kriptolu yazışma programını örgüt için geliştirdiği kaydedildi. Keynes’in ise bahse konu teknoloji şirketinde SGK kaydının yapıldığı ve ByLock uygulamasına dahil edildiği vurgulandı.

TÜRKİYE'DE GÖRÜŞECEĞİ MUHATAP BULAMAMIŞ

Düzenlenen iddianamede, Keynes'in ifadelerine de yer verildi. Keynes beyanlarında, farklı tarihlerde Türkiye'den yetkili kişileri arayarak konu hakkında görüşmek istediğini ancak muhatap bulamadığını da iddia etti.

YETERLİ DELİL BULUNDU

İddianamede Keynes’in FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü içerisinde çeşitli ve yoğun şekilde tespit edilen eylemleriyle örgüt ile organik bağ içerisine girip, örgüt talimatları doğrultusunda faaliyetlerinin bulunduğuna dair delillerin elde edildiği, deliller doğrultusunda FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü içerisinde yer aldığı, böylelikle ‘FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü Üyeliği’ suçunu işlediği yönünde hakkında kamu davası açılmasını gerektirir yeterli şüphe oluşturacak delil bulunduğu kaydedildi.

ETKİN PİŞMANLIK TALEBİNDE BULUNDU

İddianamede, Keynes’in yurt dışında bulunmakta iken kendi isteğiyle gelmek istediğini ve etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istediğini dilekçe ile bildirmesi üzerine kendiliğinden Türkiye'ye geldiği anlatıldı. Keynes’in alınan ifadesinde de etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istediğini, bir kısım şahıslarla birlikte örgüt içerisinde faaliyetlerinin olduğunu, örgüt ile bağlantısının bulunduğunu, ByLock programı ile ilgili beyanlarda bulunduğu, bu programla ilgili kişileri teşhis ettiğini ve mailine gelen bir kısım Apple Marketten gelen mailleri kendi rızası ile sunduğunu beyan etti.

DAHA ÖNCE BİLGİ VERMEK İÇİN ARAMIŞ AMA YETKİLİ BULAMAMIŞ

İddianamede yer alan bilgiye göre, 26 Ekim 2016'da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığını arayaran David Keynes’in ByLock ile ilgili görüşmek istediğini söylediği ve Başsavcıvekili ile yaptığı telefon görüşmesindeki konuşmasında, “ByLock denilen programı Atalay Candelen isimli arkadaşım yazdı. Kendisi bilgisayar mühendisidir. Bana gelerek ‘ByLock isimli programı Apple Store’a yükleyelim’ dedi ve benim kredi kartı bilgilerimi aldı. Benim bilgilerimle bu program Apple Store’a yükledi. Ayrıca başka kredi kartı bilgileriyle Google Play’e de yüklediğini söyledi. Ben bu konuyla ilgili birkaç kez Türk yetkili makamlarına bilgi vermek istedim ancak muhatap bulamadım. En son Kars Üniversitesi öğretim üyelerinden Mehmet Karabayır'a durumu söyledim. O da beni Devlet Denetleme Kurulunda görev yapan Talip'le görüştürdü. Ona bu olaylardan 2016 yılı Mayıs ayında bahsettim. Ancak yine bir şey çıkmadı” dediği aktarıldı.

Keynes, Başsavcı vekili ile yaptı görüşmenin devamında, “Bana güvence verirseniz gelip ifade vermek istiyorum. Devletle ters düşmek istemiyorum. Bu programı FETÖ’cü terör örgütü mensuplarının kullanması benim bilgim haricidir. Alt tabakadan tanıdığım birkaç cemaatçi arkadaşım vardır. Programın medyada çok konuşuluyor olması ve kullananların örgüt üyeliğinden tutuklanması beni tedirgin etti. Adımın örgütle anılması beni rahatsız etti. Ne gerekiyorsa yapmaya hazırım” dediği kaydedildi.

ÖRGÜT ÜYELİĞİNİN OLMADIĞINI SÖYLEDİ

David Keynes, ismini neden değiştirdiğini ise şöyle anlattı; "Amerika’da bere ve kemer satarak ticaretle uğraştım. Sonrasında da Amerika’da serbest muhasebecilik yaptım. 2003 yılında Long Beach havalimanında ve 2005 yılında New York Havalimanında hakkımda bombacı olduğum tespiti ile hakkımda arama kayıtları olduğu ve sürekli karşıma çıktığı için 2012 yılında Amerikan vatandaşlığı alırken ismimi ve soy ismimi David Keynes olarak değiştirdim. Herhangi bir takma adı, lakap, kod adım yoktur. Örgüt içinde herhangi bir yöneticiliğim veya üyeliğim yoktur” şeklinde konuştu.

İNTİHAR TEŞEBBÜSÜNDE BULUNMUŞ

Üniversite’den mezun olamadığını ve örgüt yüzünden 8 yılını kaybetmiş olmaktan dolayı büyük bir çöküntü yaşadığını söyleyen Keynes, “Psikolojik bir boşlukta hap içmek suretiyle intihara teşebbüs ettim. Daha sonra hayatımda din olgusunu çıkartarak rahat bir hayat yaşamaya başladım ve üniversite derslerime odakladım. Bir gün üniversite karşısında bulunan internet kafede Hüseyin Ş. beni gördü ve çay içmeye davet etti. Konuşması sırasında 1990 yıllarında kendilerine çok eziyet ettiklerini, Amerikan yaşam sitilinin kendilerini törpülediğini söyledi" dedi.

"BANA GÖRE ATALAY'IN BU PROGRAMI YAZMA İHTİMALİ YÜKSEKTİR"

İfadesinde 2002 yılında Green Card başvurusunun kabul edilmesi üzerine ABD'ye gittiğini, burada kendisini Hüseyin Ş.'nin karşıladığını anlatan Keynes, "15 Temmuz darbe teşebbüsünden sonra bir gün Atalay Candelen beni aradı ve annemin üzerine kayıtlı olan ancak boş bulunan evimizde bir abinin birkaç gün kalıp kalamayacağını sordu. Kendisine ‘Manyak mısın bu yapı ile irtibatını kes yoksa başın belaya girer’ dedim. Ben 15 temmuz darbe teşebbüsünden sonra ByLock programının tamamen FETÖ/PDY Silahlı Terör örgütü için hazırlanmış bir program olduğu kanaatine vardım. Bana göre Atalay’ın bu programı yazma ihtimali yüksektir. Zira Atalay, Amerika’dan Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden mezundur” dedi.

“UYGULAMA 500 BİNE YAKIN İNDİRİLDİ”

İddianamedeki ifadesinde bir dönem kullandığı mail adresine Apple marketten program güncellemeleri ve yüklemelerine ilişkin bildirim mailleri geldiğini anlatan Keynes, “Muhtemelen o dönem bu program örgüt üyelerinin içeriklerinin görülebileceği ve incelenebileceği şekilde kodlanıyordu. Atalay, hazırlamış olduğu programın 500 bine yakın olarak indirildiğini söyledi. Bende bunun üzerine bunu 3-4 dolar üzerinden ücretli hale getirmesini tavsiye ettim. Ancak bana indirme sayısının azalışa geçtiğini söyleyerek ücretli yapmayacağını söylemişti. Bu nedenle ben bu programın Atalay tarafından ticari amaçlı yapılmadığını değerlendiriyorum.” ifadelerini kullandı.

"FETULLAH GÜLEN ŞİZOFREN BİR KİŞİLİKTİR VE 45 YILLIK ANADOLU GENÇLİĞİNİ BU ÖRGÜT ELEBAŞI MAHVETMİŞTİR"

David Keynes, 1997 yılından önce bu örgüt ile bağlantısının olduğunu ancak daha sonra bu örgüt ile tüm irtibatımı kestiğini söyleyerek, “Bu örgüt yüzünden kendimi dinden dahi soyutladım. Ancak devam eden dönemde bu örgüt ile irtibatlı ve iltisaklı arkadaşlarım ile sosyal ilişkilerim devam etti. Arkadaşlarıma bu konuşmalarımda bu yapının tabiri caizse bir “genelev” olduğunu, genç yaşta kendilerine kullandıktan sonra yaşlandıklarında bir köşeye attığını söylüyordum. Benim kişisel görüşüme göre örgüt elebaşı Fetullah Gülen şizofren bir kişiliktir ve 45 yıllık Anadolu gençliğini bu örgüt elebaşı mahvetmiştir. Dış güçlerin ülkemize vermek istediği zararı bu örgüt elebaşı yapmıştır” şeklinde konuştu.

"HERHANGİ BİR MUHATAP BULAMADIM"

David Keynes’in 13 Haziran tarihli ifadesinde ise etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istediğini ifade ederek, “Kendi isteğimle hiçbir kişi veya kurumun baskısı olmadan ve Amerika Büyük Elçiliğinin bilgisi dahilinde Türkiye'ye geldim. Ben uzun zamandır Türkiye'ye gelmeyi zaten planlıyordum. Ancak burada herhangi bir muhatap bulamadım” dedi.

MAHKEME İDDİANAMEYİ KABUL ETTİ

Etkin Pişmanlık Hükümlerinden yararlanmasının yargılama sonucunda mahkemece değerlendirilmesinin gerektiği vurgulanan iddianamede, Keynes’in ‘Silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi istendi. İddianame, İstanbul 29’uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

[old_news_related_template title="FETÖ firarisi çift saklandıkları köyde yakalandı" desc="Zonguldak’ta haklarında FETÖ terör örgütüne üye olmak suçundan kesinleşmiş hapis cezası bulunan çift, saklandıkları köyde yakalanarak tutuklandı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/22/iecrop/resimid_181051341_18105134_16_9_1626954733.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gunun-icinden/feto-firarisi-cift-saklandiklari-koyde-yakalandi-6551209/"]

[old_news_related_template title="FETÖ’nün Orta Asya sorumlusuna 22,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı" desc="Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) Orta Asya sorumlusu Orhan İnandı hakkında ‘silahlı terör örgütü kurma ve yönetme’ suçundan 22,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/16/iecrop/gozalti-sozcu-1_16_9_1619148506_16_9_1626446065.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gunun-icinden/fetonun-orta-asya-sorumlusuna-225-yila-kadar-hapis-istemiyle-dava-acildi-6542721/"]