İstanbul'da iki gündür aralıklarla etkili olan sağanak ve rüzgârın ardından Kadıköy Caddebostan sahilinde bugün müsilaj yoğunluğunun azaldığı görüldü.

Caddebostan sahilinde iki günde yaşanan değişim dikkat çekiyor. FOTOĞRAFLAR: DHA


Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ait depolama tankları, bariyerler herhangi bir olumsuzluğa karşı Caddebostan sahilinde hazır bekletiliyor.

"EN ETKİN ÇÖZÜM OLUŞUMUNU ENGELLEMEK" 
Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Muzaffer Feyzioğlu, deniz içerisindeki ipliksi müsilaj uzantılarının 1990'lı yılların sonundan itibaren denizlerde görüldüğünü belirterek iklim ve denizlere yapılan deşarjların artık denizin kaldıramayacağı seviyelere ulaşması, çöllerden gelen ve demir açısından zengin atmosferik tozun bu olayın daha kolay oluşmasına sebep olduğunu söyledi.

Müsilaja engel olabilmek için alınan önlemlerin acilen uygulamaya geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Feyzioğlu, "Dikkat edildiğinde, deniz salyasının liman içleri dolgu alanlarında daha yoğun olduğu görülmektedir. Kumsallar bugün deniz salyasını temizlemek için önerilen süzme işlemini doğal olarak yapan alanlardır. Bu agregasyon ürünleri, dalgalarla kumsallara ulaştığında, su çekilirken kumsallar üzerinde kalır. Yüzde 95’ten fazlası su olan bu müsilaj yapılar, buralarda kurur ve kalan kısım, buradaki canlılar için besin olur veya parçalanır. Fakat son yıllarda kumsalların dolgu nedeni ile ortadan kalkması, müsilajın sürekli birikmesi, bu durumun geri dönüşümünü imkansız hale getirir. Organik madde açısından son derece zengin olan bu oluşumların temizlenmesinden daha etkili çözüm, oluşumunu engellenmek olduğu açıktır. Bu müsilaj olayına engel olmak için alınan ve basında da yer alan önlemlerin, acilen uygulamaya geçirilmesi ve bizlerin de bu önlemlere yardımcı olacak kişisel önlemleri almamız gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
(DHA-İHA)

Caddebostan kıyılarındaki müsilaj iki günde tamamen ortadan kalkmış görünüyor. FOTOĞRAFLAR: DHA