Sözcü TV Dijital Stüdyosu’nda Alişer Delek’in canlı yayın konuğu, Kabil’de yaşayan Dr. Faroq Keskin oldu. Keskin, Taliban’ın kontrolü ele almasıyla kaosun yaşandığı Kabil’de son durumu anlattı.

"KORKUYORUZ"

Yaklaşık 8 aydır Kabil’de olduğunu, daha öncesinde Cumhurbaşkanlığında Yolsuzluk ve Rüşvetle Mücadele Ofisi’nde çalıştığını belirten Keskin, yaşanan son gelişmeler karşısında korktuğunu ifade ederek, “Evden çıkamıyoruz. Yiyecek, içecek evde ne varsa idare etmeye çalışıyoruz. Silah sesleri duyuyoruz. Dün akşam saat 9’dan itibaren Taliban tarafından sokağa çıkma yasağı konuldu” dedi.



"OKUMUŞ KESİM KABİL'İ TERK EDİYOR"

Taliban kontrolündeki yerlerde yüksek öğrenimin son durumunu aktaran Faroq Keskin, “Taliban geldi, bir komisyon kuruldu yüksek eğitimle ilgili. ‘Okullarınıza gelip gidebilirsiniz, çocuklar okullarına gidebilir, üniversiteler açık tutulacak’ dediler. Ama görüntüleri izlediniz, insanlar durumdan emin değil. Üniversite okumuş eğitimli insanların birçoğu Kabil’i terk etmiş durumda. Okumuş, eğitim görmüş insanların bu rejimin ardından, burada yaşamaya istekli değil. Ben de uçuş bulabilirsem çıkacağım" diye konuştu.

"BİR MERMİ ATILMADAN KOLORDULAR TESLİM EDİLDİ"

Taliban’ın kısa süre içerisinde Kabil’e girmesini yorumlayan Keskin, 350 bin eğitilen askerin bulunduğu Afgan ordusunun, insansız uçaklar, helikopterler gibi bir sürü imkana sahip olduklarını, Afgan ordusunun Taliban'a göre güçlü olduğunu ifade ederek, "Şimdi Afganistan halkı soruyor. Bazı kolordular, bir mermi atılmadan teslim edildi. Neden? Taliban, Afgan ordusu kadar güçlü değildi. Motorsikletlerle dağlardan, köylerden gelerek şehirlere saldırıyordu. Afgan ordusu eğitilmişti, her türlü ağır silaha sahipti" ifadelerini kullandı.

"AFGANİSTAN'IN DÜŞMESİNDE EN MÜHİM SEBEP..."

Afgan hükümetinin çöküşünün sebebinde dış faktörler olduğu kadar iç faktörlerin de etkili olduğunu savunan Keskin, "SSCB’nin dağılmasından günümüze kadar Afganistan siyasetinde aktif olan grup, merkezi hükümetle bir şekilde anlaşamıyordu. Bölgeyi Taliban’dan temizleyeceklerdi. Bir gecede Özbekistan’a geçtiler. Maalesef siyasiler kendi aralarında Taliban’a karşı tek bir fikirde değillerdi. Grupların liderleri birbirlerine karşı güvensizlerdi. Birbirlerini zayıflatma niyetindeydiler. Afganistan’ın düşmesinin en mühim sebebi, liderlerin birbirlerine güvenmemeleri, eski düşmanlıkların yürümesi sebep oldu diye düşünüyorum" görüşlerini paylaştı.

"TALİBAN'A KARŞI SAVAŞANLAR BİR ŞEHİRDE TOPLANDI, SAVAŞ DEVAM EDİYOR"

Keskin, "Taliban, Afganistan’ın bütün bölgesine hakim oldu. Sadece Pençşir kaldı. Bence Afganistan’da savaş bitmedi. Savaş devam edecektir. Taliban’a karşı savaşanlar Pençsir’de toplanmış durumda" diyerek son durumu özetledi.

TALİBAN, ÇİN, RUSYA VE İRAN İLE GÖRÜŞTÜ

Taliban'dan yapılan 'değiştik' açıklamalarını değerlendiren Keskin, "Taliban’da eskisine göre bazı konularda değişiklik görünüyor. Bir ay içinde Çin, Rusya, Özbekistan, İran ile görüştüler. Bu ülkeleri ikna etmeye çalıştılar. ‘Tehdit olmayacağız’ sözü verdiler diye düşünüyorum. Bazı ülkeler bu rejimi tanıyabilir" diye konuştu.

[old_news_related_template title="Kan donduran görüntü: Afganistan'dan kaçarken uçaktan düştükleri iddia edildi" desc="Taliban'ın Afganistan'ı ele geçirmesi sonrasında halk arasında panik ve korku büyüyor... Binlerce insan Kabil Havalimanı'nda uçak bularak kaçmak isterken İran medyasının paylaştığı görüntülerle ilgili kan donduran iddialar ortaya atıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/16/iecrop/ucak-a-1_16_9_1629103773.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/kan-donduran-goruntu-afganistandan-kacarken-ucaktan-dustuler-6596052/"]

[old_news_related_template title="Taliban'ın ele geçirdiği Afganistan'da kadınlar endişeli" desc="ABD ve NATO yetkililerin Afganistan'dan çekilmesinin ardından Taliban, dün gece itibariyle ülkenin tamamını ele geçirdi. Taliban şiddetinden kaçan Afganlar havalimanlarına akın ederken, yaşanan dehşetten en çok etkilenenler kuşkusuz kadınlardı... " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/16/iecrop/afghan-women-reuters-1019615-1628894863_16_9_1629098564.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/talibanin-ele-gecirdigi-afganistanda-kadinlar-endiseli-6595734/"]

[old_news_related_template title="Afganistan'dan Türk vatandaşlarını getiren uçak İstanbul'da" desc=" Afganistan'ın başkenti Kabil'den tahliye edilen 324 Türk vatandaşını taşıyan Türk Hava Yolları'na ait tahliye uçağı saat 16.45'te İstanbul Havalimanı'na indi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/16/iecrop/ucak-iha2_16_9_1629123801.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/afganistandan-turk-vatandaslarini-getiren-ucak-istanbulda-6596687/"]

Sözcü TV Youtube hesabına abone olmak için tıklayın