Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Bakan Çavuşoğlu'nun, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı;

*Sayın Bakanımız, ABD Dışişleri Bakanını yeni görevi nedeniyle tebrik etmiştir. Yeni ABD yönetimiyle karşılıklı saygıya dayanan açık ve samimi bir diyalog geliştirme hususunda mutabık kalınmıştır.

*Görüşmede ikili ilişkiler tüm boyutlarıyla ele alınmış, bazı bölgesel meseleler ile FETÖ, PKK/PYD, terörizmle mücadele, S-400, Suriye, Doğu Akdeniz konularına da değinilmiştir.

*Görüşmede ABD tarafından son dönemde yapılan açıklamalardan duyduğumuz rahatsızlık da dile getirilmiştir. İki bakan önümüzdeki dönemde gündemdeki tüm konuları daha ayrıntılı bir şekilde görüşme konusunda mutabık kalmışlardır.

ABD AÇIKLAMASINDA DEĞİŞİKLİK YAPTI

Yapılan bu açıklamadan kısa bir süre sonra Dışişleri'nden yeni bir açıklama daha geldi.

Açıklamada, “Blinken, ABD-Türkiye ikili ilişkilerinin uzun zamandır devam eden önemini, terörizmle mücadeledeki ortak ilgimizi, demokratik kurumların kapsayıcı yönetimini ve insan haklarına saygının önemini vurguladı. Her iki taraf da Suriye'deki çatışmaya siyasi bir çözüm için işbirliğini ve desteği güçlendirme sözü verdi” ifadeleri kullanıldı.

PKK’NIN SORUMLULUĞU OLDUĞUNU DOĞRULADI

Blinken’ın görüşmede Bakan Çavuşoğlu’na Irak’ın Gara bölgesinde şehit edilen 13 Türk vatandaşı için taziyelerini sunduğunu belirten Bakanlık, Blinken’ın Türk vatandaşlarının öldürülmesinde terör örgütü PKK’nın sorumluluğu olduğunun doğrulandığını ifade etti.

Görüşmede S-400 hava savunma sistemlerinin de ele alındığını belirten Bakanlık, Blinken’ın NATO müttefikleri Türkiye ve Yunanistan arasında devam eden müzakerelere verdiği desteği dile getirdiğini aktardı.

ABD BÜYÜKELÇİSİ İLE MSB'DE GÖRÜŞÜLDÜ

ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield ile bu akşam Milli Savunma Bakanlığı'nda (MSB) bir görüşme yapıldığı duyuruldu.

MSB'den yapılan açıklamada "Görüşmede ABD Büyükelçisi Satterfield, Gara’ya düzenlenen harekâtta şehit olan personelimiz ve harekat sırasında terör örgütü PKK tarafından şehit edilen 13 vatandaşımız için taziyelerini sunmuş; Gara’da yaşanan katliamdan terör örgütü PKK’yı sorumlu tuttuklarını teyit etmiştir" denildi.

NE OLMUŞTU?

Terör örgütü PKK’nın 13 Türk vatandaşını Irak’ın kuzeyinde şehit etmesinin ardından sabaha karşı ABD’den bir açıklama gelmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, “ABD, Irak’ın Kürt bölgesinde Türk vatandaşlarının ölümünü acıyla karşıladı. Eğer bu saldırıdan PKK’nın sorumlu olduğunu teyit edebilirsek olayı olabilecek en sert şekilde kınayacağız” ifadelerini kullanmıştı.

[old_news_related_template title="ABD'ye açıklama tepkisi: Büyükelçi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı" desc="Uzun süredir PKK'nin elinde tutulan 13 Türk vatandaşının Irak'ın Kuzeyi'nde Gara'da şehit edilmesiyle ile ilgili ABD tarafından yayınlanan mesaj için Dışişleri Bakanlığı ABD Büyükeliçisi Satterfield'i bugün bakanlığa çağırdı. Dışişleri konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 'ABD açıklamasına ilişkin tepkimiz en kuvvetli şekilde dile getirilmiştir.' dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/02/15/iecrop/depophotos_16291024_16_9_1613397851.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/abdye-aciklama-tepkisi-buyukelci-disisleri-bakanligina-cagrildi-6261475/"]

[old_news_related_template title="ABD'den Türkiye'ye kafa karıştıran taziye mesajı" desc="Terör örgütü PKK'nın 13 Türk vatandaşını kaçırarak öldürmesinin ardından Washington'dan bir açıklama geldi. Açıklamada ABD'nin 'Eğer PKK'nın sorumlu olduğunu teyit edersek kınayacağız' ifadesi kafa karıştırdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/02/15/iecrop/sehit-iha1_17195921_16_9_1613364017.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/abdden-turkiyeye-kafa-karistiran-taziye-mesaji-6260449/"]