Kilis sınırında kaçakçıların peşindeyken, IŞİD tarafından alıkonulan ve bu nedenle TSK ile ilişiği kesilen Astsubay Özgür Örs, mesleğine iade edildi. Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi 5. İdari Dava Dairesi, Örs’ün mesleğine dönüş için yaptığı başvuruyu reddeden mahkeme kararını kaldırdı. TSK’dan ilişiği kesilince çaycılık yapan Örs’e, bu süreçte ödenmeyen paralar da faiziyle ödenecek.

KAÇIRILDI, ATILDI: Kilis 3. Hudut Bölük Komutanlığı’nda karakol astsubayı olarak görev yapan Özgür Örs, 1 Ocak 2015’te kaçakçılık yapan bir grubu yakalamak üzere sınırı geçerek, kaçakçıların peşine düştü. Bir müddet sonra Örs, IŞİD mensubu iki kişi tarafından alıkonuldu. MİT ve Emniyet’in ortak çalışması ile 5 Ocak günü kurtarılan Örs hakkında soruşturma başlatıldı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Nisan 2015’te, Örs’ü “Hizmete engel davranışlarda bulunduğu gerekçesiyle” meslekten çıkardı.

İDARE MAHKEMESİ REDDETTİ: Örs, kararın iptali için Gaziantep İdare Mahkemesinde dava açtı. Ancak İdare Mahkemesi, Örs’ün teslim alındıktan sonra verdiği ifadelerde çelişkili bilgiler verdiği ve disiplinsizlik yaptığı gerekçesiyle mesleğe dönüş için açtığı davayı reddetti. Örs, avukatı Mehmet Erkan Akkuş aracılığıyla mahkeme kararına itiraz etti.

MESLEĞE İADE EDİLDİ: Dosyayı değerlendiren Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi 5. İdari Dava Dairesi de Örs’ün mesleğe iadesine karar verdi. Mahkeme kararında, Örs’ün komutanı tarafından verilen görevi yerine getirdiği sırada gece vakti alıkonulduğu ancak kasti ya da kasta yakın ağır kusuru yada ihmalinin bulunduğuna dair dosyada bir delil bulunmadığı belirtildi.

FAİZİYLE ÖDENECEK: Kararda, Örs’ün görevi ifası sırasındaki eylemleri ile Devletin ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin itibarına zarar verecek nitelikte tutum ve davranışlar veya ağır suç ve disiplinsizlik teşkil eden fiillerde bulunduğundan da bahsedilemeyeceği kaydedildi. Bu nedenle İdare Mahkemesinin kararının yerinde olmadığı belirtilen kararda, süreç boyunca hukuka aykırı işlem nedeniyle yoksun kaldığı paraların da faiziyle beraber ödenmesine hükmedildi.

EMSAL KARAR: Örs’ün avukatı Doktor Mehmet Erkan Akkuş, mahkeme kararını Sözcü’ye değerlendirdi. Müvekkilinin, sınır güvenliğini sağlamaya çalışırken DEAŞ’ın eline düştüğünün basında yer almasının ardından TSK’dan ilişiğinin kesildiğine dikkat çeken Akkuş, “6 yıllık hukuk mücadelesi sonunda müvekkil mesleğine dönmüştür. Bu karar emsal niteliğindedir” dedi.

Astsubay Özgür Örs, meslekten ihracının ardından Balıkesir’deki bir kahvehanede çaycılık yapmaya başlamıştı.