Edirne Uzunköprü ilçesinden İstanbul Halkalı'ya gitmek üzere hareket eden, 362 yolcu ve 6 personelin bulunduğu yolcu treni, 8 Temmuz 2018'de Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi Sarılar Mahallesi yakınlarında raydan çıkarak devrildi. Kazada, 7’si çocuk 25 kişi hayatını kaybetti, 340 kişi de yaralandı. Kazanın ardından TCDD'de görevli 4 kişiye, “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak” suçundan 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

MAHKEME SAVCI HAKKINDAKİ SUÇ DUYURUSUNU KABUL ETTİ  

Bugün Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 8. duruşması yapıldı. Mahkeme heyeti bu duruşmada iki önemli ara karara imza attı. Kazada yakınlarını kaybedenlerin avukatları tarafından, olayda sorumluluğu bulunduğunu iddia ettikleri üst düzey bürokratların soruşturulmasını engellediği gerekçesiyle Savcı Galip Yılmaz Özkurşun hakkında "görevi kötüye kullanma ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçundan yapılan suç duyurusunu kabul etti.

DOSYASI AYRILAN SORUŞTURMALAR AKIBETİNİ SORDU

Bu dosyadan ayrılan soruşturmaların akıbetinin ve son yapılan işlemlerin de sorulmasına karar veren mahkeme, avukatların yeni keşif talebi ve bir kısım TCDD yöneticilerinin tanık olarak dinlenilmesi taleplerinin de soruşturma akıbetlerinin sorulmasından sonra yeniden değerlendirilmesine karar verdi.

"MAHKEME, YARGILAMAYA 'OLASI KASITLA ÖLDÜRMEDEN' DEVAM EDEBİLİR" 

Müşteki avukatlarından Can Atalay, bu kararın mevcut sanıklar ile muhtemel gelecek üst düzey kamu görevlileri ve siyasi sorumlular ile  ilgili olarak "Olası kasıtla insan öldürme" suçu çerçevesinde, yani üst sınırdan yargılamanın yapılabileceğinin işareti olduğunu belirtti.

Atalay, "Üst düzey bürokratlar 1. Bölge Müdürü ve genel müdürün sorumlulukları bilirkişi raporlarıyla açığa çıkmış durumda. Dolayısıyla bunlarla ilgili etkin bir soruşturma ve kovuşturma yapılması gerekiyordu. Savcılık 2 yıl 7 aydır, dosya kapsamında da 6 aydan fazladır bunun gereğini yerine getirmiyordu. Biz bunun üzerine mahkemeden, savcı hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedik. Mahkeme bu talebimizi ciddi gördü ve izin verilmesi için bakanlığa gönderdi" dedi.

Bir sonraki duruşma 25 Ocak'ta...