Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek ziyareti öncesi İstanbul Atatürk Havalimanı'nda basın açıklaması yaptı.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar:

* Bu yıl içinde 3. kez bir araya gelmiş olacağız. Bosna Herkes güvenlik, istikrar ve kalkınmasına büyük önem verdiğimiz kilit bir ülkedir.

* Görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konuları ele alacağız. Ziyaretim vesilesiyle ayrıca Tuzi şehrinde Sultan Fatih döneminde inşa ettirilmiş Nizan Camii ile Osmanlı şehitliğini de ziyaret edeceğiz.

* Türkiye olarak Balkanların tümüyle refah, huzur ve barış içinde kalkınmasına büyük önem veriyoruz.

TERÖR SALDIRILARI

* Dün Kabil'de gerçekleştirilen felaketi, terör saldırısını kınıyoruz. Felaketi DEAŞ üstlendi.

* DEAŞ'ın böyle bir süreçte bu adımı atması bölgede ve dünyada nasıl tehlikeli bir örgüt olduğunu ortaya koyuyor.

TÜRK ASKERİNİN TAHLİYESİ

* Burada Afgan halkına biz milletçe geçmiş olsun diyoruz. Bu menfur saldırıda, Afganistan'da güvenliğin ne kadar önemli olduğu açıkça ortaya çıkmıştır. Bizim şu anda önceliğimiz vatandaşlarımızın tahliyesidir.

* Kurumlarımız, bu sürecin yakın takipçisi. Tahliyeleri en kısa zamanda ve en hızlı şekilde tamamlayacağız.

*Yoğun bir şekilde bu tahliye çalışmaları da devam ediyor. TSK personelinin tahliyesi de devam ediyor.

*Bu konuda ilgili birimlerimiz en ufak bir rehavete kapılmadan adımları atıyor. Gerek istihbarak, gerek Savunma, Dışişleri Bakanlığımız.

TALİBAN'LA 3.5 SAATLİK GÖRÜŞME

* Herkesin eleştiri hakkı saklıdır. Bizim kiminle ne zaman görüşmeler yapacağımız için kimseden izin almak gibi bir zorunluluğumuz yoktur.

* Görüşmelerimizin ilkini orada Taliban ile ilgili olarak 3.5 saat sürdü. Büyükelçiliğimiz nezaretinde orada arkadaşlarımız sürdürdüler, yine görüşebilirler.

"TALİBAN BİZE KABİL HAVALİMANI'NIN İŞLETİLMESİNİ TEKLİF ETTİ"

* Afganistan'da şu anda ciddi bir yönetim boşluğu söz konusu. Yönetimin belirgin hale gelmesinden sonra biz kararımızı vereceğiz.

* Kurumlarımız o zaman kararlarını verecekler. Şu anda THY bizim sivil asker neyse, nereden gidip alıyor. İslamabad'dan gidip alıyor.

* İslamabad'a vatandaşlarımızı kim taşıyor, onu da askeri uçaklarımız taşıyor. Biz devletiz, olması gerekeni yapıyoruz.

* Gerektiğinde Taliban'la görüşme yaparız. Şu anda Taliban hatta, Kabil Havalimanı'nın işletilmesi noktasında bize teklifleri var.

* Güvenliği biz sağlayalım ama işletmeyi siz sağlayın. Bu konuda bile henüz verilmiş bir kararımız yok. Orada her an ölüm vs. mümkün. Orada sükunet hakim olduğu zaman gerekli kararı veririz.

* Afgan halkı, bizim asırlarca kardeşimiz olmuş ve onların din, dil vs bu noktada bizimle aynı dünyayı paylaşmış olan insanlardır. Biz onlarla ayrı düşünemeyiz.

"ÜLKEMİZDEKİ AFGAN SAYISI 300 BİN"

* Şu anda İçişleri Bakanlığı'mızın resmi kayıtlarında ülkemizdeki Afgan sayısı 300 bin. Göç olayında çok hassasız. Her yeri duvarlarla örüyoruz.

MUHALEFETE SERT TEPKİ

* Siz bu muhalefetin bu tür yalanlarda, iftiralarda hiçbir zaman bir geri dönüş yaparak özür dilediğini duydunuz mu? Bunların karakterinde böyle bir şey yok. Her şeyleri yalan.

* Kalktılar, Merkez Bankası ile ilgili ciddi yalanlar uydurdular. Döviz rezervi Merkez Bankası'nın bakın nerelere çıktı, her şey ortada. Bunların özür dilemesi söz konusu mu?

* Bu yıl sonu itibarıyla Merkez Bankası döviz rezervi 115 milyar dolarları bulacak. Bulmuşlar bir kadın yalan makinası televizyona çıkartıyorlar, ona bol bol yalan söyletiyorlar.

* BBC'nin yalan söylemesinin normal karşılarım da bunları böyle görmek istemezdik.

[old_news_related_template title="Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan partisine mesaj: Beraberliğimizi güçlendirmeliyiz" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Önce kendi içimizde birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi güçlendirmeli; buradan aldığımız enerjiyle milletimizin tamamının gönlünü kazanacak şekilde hep sahada olmalıyız' diye konuştu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/24/iecrop/aw225324_02_16_9_1629804684.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/cumhurbaskani-erdogandan-doviz-rezervi-aciklamasi-6611039/"]