Fahrettin ÖZTÜRK / SÖZCÜ

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya tutuklu sanıklar Ali Fuat Yılmazer, Ercan Gün, Ramazan Akyürek, Veysal Şahin, Volkan Şahin, Muharrem Demirkale ile başka suçtan tutuklu sanıklar Mehmet Uçar, Hamza Celepoğlu, Osman Gülben, Yavuz Karakaya, Tamer Bülent Demirel Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldılar.
Duruşmada tutuklu sanık Ali Öz ve taraf avukatları hazır bulundu.

VOLKAN ŞAHİN: "İSTİHBARATÇI DEĞİLİM AMA İSMİM İSTİHBARATÇI OLATAK DOSYAYA DAHİL EDİLDİ BUNU ANLAMIYORUM"

Mahkemede savunma yapan dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlisi Volkan Şahin, iddianamede kendisinden Trabzon jandarma istihbarat görevlisi olarak bahsedildiğini ancak o dönem astsubay çavuş rütbesiyle göreve yeni başladığını iddia ederek "Ben karakolda mesleğin birinci yılındaydım. Karakolda asayiş görevi yaptığıma dair belgeler de var, mahkemeye sunulmuştur.

Ben istihbarat personeli değilim ve orada görevli herhangi bir personeli tanımıyorum, şubenin yerini dahi bilmiyorum. Dink cinayetine yönelik bir haber almadım. Yasin Hayal, Ogün Samast ve Coşkun İğci’yi tanımıyorum. İsmimin istihbaratçı olarak soruşturmaya dahil edilmesine bir türlü anlam verememekteyim. Coşkun İğci'nin bu istihbaratı bana bildirdiği iddiasına dayanan bir delil gösterilmemiştir. Volkan Şahin Trabzon istihbarat şube görevlisi değil asayiş tim komutanıdır.

Veysal Şahin'in benim Coşkun İğci isimli şahıstan istihbarat aldığıma dair beyanı yoktur. Coşkun İğci'nin anlatımlarında da istihbari bilgiyi bana verdiğine dair bir beyanı bulunmamaktadır. Bu değerlendirmeyi mahkeme yapmıştır” dedi.

Şahin, "Bu haber konusunun benimle uzaktan yakından bir alakasının olmadığı ortaya çıktı. Ancak benim ismim nasıl buraya girdi sebebini hala bulamamaktayım. İstihbaratçılar Okan Şimşek ve diğerlerine mahkeme başkanı sordu. Benim bu haber konusuyla bir alakam olmadığını beyan ettiler.

İstihbarat personeli ve Coşkun İğci ile bir irtibatım yok. Ortada bir yanlışlık var” ifadelerini kullanan Şahin, Kendisine Hrant Dink cinayetiyle ilgili bir şey söylenmediğini, Dink ismini, cinayetin işlendiği zamana kadar duymadığını ve Hrant Dink’in ne iş yaptığını ve kim olduğunu bilmediğini iddia ederek, “FETÖ ile ilgili ne bende ne ailemde bir bağlantı vardır. Örgüt kapsamındaki kriterlerle hiçbir alakam ve suçlama yoktur. Jandarma personeliyim. İhraç edilmedim. Tarafıma yapılan suçlamaları kabul etmiyorum. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum” dedi.

VEYSAL ŞAHİN: “İSTEMEDEN İMZALADIM KOMUTANLARIM TEŞKİLAT ZORA DÜŞER DEDİ”

Veysal Şahin, mahkemede yaptığı savunmada, “haber kayıt formundaki bilgileri 6 ay önce aldık. Formları cinayetten sonra doldurup imzaladık. Bunu istemeden imzaladım. Komutanlarımız, 'Bu işin altından kalkamayız, teşkilat zora düşer' dedi. Ali Öz de böyle emretmiş. Üstlerimin istediği şekilde yalan ifade verdim. Haber kayıt formunda yazmaya yetkili değilim. Okan Şimşek ile birlikte Coşkun İğci ile görüştük.

Bana kimseye bilgi vermemem gerektiğini söylediler. Emir ve talimatla görüştük. Yasin Hayal, Mc Donalds eylemi nedeniyle takip ediliyor idiyse de bu takibi ben yapmadım. Okan Şimşek ile birlikte Yasin Hayal ve Ogün Samast ile cinayet öncesi görüştüğümüz ihbarı doğru değil. Bu şahıslarla irtibatım olmadı. Cinayeti planlama faaliyetim yoktur. İstanbul jandarmasıyla irtibatım yok. Tahliye ve beraatimi talep ediyorum” dedi.

ÖZKAN MUMCU: “CİNAYET TARİHİNDE ASKERDEYDİM”

Dönemin Trabzon Emniyet İstihbarat Dairesi Komiser Yardımcısı Özkan Mumcu Dink’in ailesi ve yakınlarına başsağlığı dileyerek başladığı savunmasında, “Ben Trabzon Emniyetinde görev yapıyorken Dink cinayetinden 6 ay önce askere gittim. Cinayetin işlendiği tarihte askerdeydim. Cinayetten yaklaşık 20 gün sonra göreve başladım. Suç tarihinde Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğünde komiser olarak görev yaptığım yazıldı ama belgelerle sabittir. O tarihlerde askerdeydim. Bu göz ardı edildi. Askere giden bir polisin Emniyet’le ilişkisi kalmaz. Askere gitmeden 6 ay önce de Emniyetle ilişiğimi kesmiştim” dedi.

TUTUKLAMAYA TAHLİYE TAHLİYEYE EV HAPSİ

Mahkeme heyeti, 6 Ocak tarihinde hakkında tutuklama kararı çıkarılan ve tutuklanan dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlisi Volkan Şahin’in, tanık beyanları ile sanık beyanlarının uyuşması ve lehine değişen delil durumu göz önünde bulundurularak tahliye edilmesine karar verdi.

Daha önce tahliyesine karar verilen dönemin Trabzon jandarma komutanı sanık Ali Öz hakkında ise aleyhinde değişen delil durumu göz önünde bulundurularak suç şüphesi olduğu ancak yaşı dikkate alınarak tutuklama yerine ev hapsine karar verildi.

[old_news_related_template title="Hrant Dink'in katledilişinin 14. yılı" desc="Agos Gazetesi önünde 19 Ocak 2007 yılında uğradığı saldırı sonucu öldürülen Hrant Dink, katledilişinin 14. yılında anılıyor. Anma etkinliği bu yıl pandemi nedeniyle çevrimiçi yapılacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/19/iecrop/hrant-dink-487_16_9_1611033322.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/hrant-dinkin-katledilisinin-14-yili-6217425/"]