Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, BM Güvenlik Konseyi'nin Kıbrıs adasındaki Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün (BMBG) görev süresini 29 Ocak 2021 tarihinde aldığı 2561 (2021) sayılı kararla 6 ay daha uzatılmasına ilişkin açıklamada bulundu.

"BM KURAL VE İLKELERİNE AYKIRIDIR"

"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) sözkonusu kararla ilgili yaptığı açıklamaları destekliyoruz" ifadesinde bulunan Dışişleri Bakanlığı, "BMBG’nin Ada’daki varlığına ilişkin KKTC makamlarının rızası bir kez daha alınmamıştır. Bu durum BM kural ve ilkelerine aykırıdır. BMBG’nin Ada’da halen KKTC makamlarının yapıcı ve iyi niyetli tutumu sayesinde faaliyetlerine devam ettiğini uluslararası toplumun dikkatine getirmek isteriz" açıklamasında bulundu.

"KABUL EDİLEMEZ"

Dışişleri Bakanlığı'nın karara ilişkin açıklamaları şöyle devam etti:

"Öte yandan, BM Genel Sekreteri Guterres, İyi Niyet Misyonuna dair 8 Ocak 2021 tarihli raporunda herhangi bir çözüm modeline atıf yapmamış ve karşılıklı kabul edilebilecek bir çözüme işaret etmiştir. Hal böyleyken, Konsey’in elli yılı aşkın süredir çözümü mümkün kılmayan iki kesimli, iki toplumlu federasyonda ısrar etmesi ve esasen Ada’daki iki tarafın üzerinde uzlaşı sağlaması gereken çözüm hakkında peşin hüküm vermesi kabul edilemezdir.

Yakın zamanda düzenlenmesi öngörülen gayrıresmi 5+BM toplantısıyla çözüme dair ortak zeminin bulunup bulunmadığının tespit edilmesi amaçlanmaktadır.

Bu toplantıda tarafların geleceğe dair vizyonlarını samimiyetle ortaya koymaları beklenmektedir.

Güvenlik Konseyi’nin çözüm üretmeyen, denenmiş ve tüketilmiş bir süreci taraflara dayatmak yerine, çözümü mümkün kılabilecek yeni fikirlerin ele alınmasını izin verecek zemini sağlaması yararlı olacaktır."

ÇAVUŞOĞLU KKTC'Yİ ZİYARET EDECEK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 1-2 Şubat 2021 tarihlerinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne bir ziyaret gerçekleştireceği duyuruldu. Ziyarete ilişkin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Sayın Bakanımız ziyareti çerçevesinde, başta Kıbrıs meselesi olmak üzere ortak gündemimizdeki konuları ele almak amacıyla KKTC makamlarıyla biraraya gelecektir" denildi.

[old_news_related_template title="Son dakika... Dışişleri açıkladı: Türkiye, Rusya ve İran mutabık kaldı" desc="Dışişleri Bakanlığı, Astana formatının garantörleri Türkiye, İran ve Rusya'nın Anayasa Komitesi Yazım Komisyonu görüşmeleri kapsamında, Anayasa Komitesi sürecine ilişkin 5 madde üzerinde mutabık kaldığını açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/28/iecrop/disisleri_16_9_1611861042.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/son-dakika-disisleri-acikladi-turkiye-rusya-ve-iran-mutabik-kaldi-6233315/"]

[old_news_related_template title="ABD Dışişleri Bakanı'ndan 'özgür basın' açıklaması" desc="ABD'nin yeni dışişleri bakanı dün ilk kez basın toplantısı düzenledi. Toplantıda özgür basının önemine değinen Blinken, 'Gelecek haftadan itibaren günlük dışişleri brifinglerine başlanacak' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/28/iecrop/blinken-reuters_16_9_1611808664.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/abd-disisleri-bakanindan-ozgur-basin-aciklamasi-6231902/"]