Türkiye Yetkili Müesseseler Platformu, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın döviz bürolarının çalışma düzenine ilişkin 12 Ekim 2021'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren hisse devri, sermaye artırımı ve ülkenin bölgelere bölünmesini içeren yönetmeliğin iptali için Danıştay'a başvurarak dava açtı.

"FİİLEN ÇALIŞAMAZ HALE GETİRMİŞTİR"

Türkiye Yetkili Müesseseler Platformu sözcüsü Adil Yazıcıoğlu, döviz bürolarının ülke menfaatlerini koruyan işletmeler olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

* Yapılan düzenleme döviz bürolarının çalışma hayatını kolaylaştırmaktan ziyade fiilen çalışamaz hale getirmiştir. Bu tebliğ ve yönetmelik ile şirket sahipleri şirketlerini eşlerine kardeşlerine dahi devredemez hale getirilmiştir.

* Devir hakları ellerinden alınarak mevcut döviz bürolarının piyasadaki rayiç şirket değeri bir gecede sıfıra eşitlenmiştir. Bakkalın, kuyumcunun, manavın, kasabın, marketin, bankanın hisselerini devretme hakkı varken döviz bürolarının devir hakkının engellenmesinin anlaşılır bir yanı yoktur.

* Yürürlüğe konulan tebliğ bu yönüyle fiilen 35 yıldır uygulanan kazanılmış hakları ihlal etmiştir. Bugün itibarı ile yönetmelik ve tebliğin iptali için Danıştay nezdinde dava açılmıştır. Mahkeme tarafından haklı davamızın kabul edileceği ve yürütmenin durdurulması kararı verileceği konusunda beklentimiz yüksektir. DHA

[old_news_related_template title="Şirketlerin 'ihtiyaç fazlası' döviz alımları soruşturulacak" desc="Döviz kurlarındaki tarihi yükselişin ardından Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) 'ihtiyaç fazlası' döviz alımlarına odaklanacağı aktarıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/29/iecrop/c7b23867-185d-41ef-a2ac-387052f1d242_16_9_1638190860.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/sirketlerin-ihtiyac-fazlasi-doviz-alimlari-sorusturulacak-6797253/"]