İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçtiğimiz yıl İstanbul Valiliği’nin 29 Mayıs’ta düzenlediği “İstanbul’un Fethi’nin 567. Yıldönümü Kutlama Programı” kapsamında, Fatih Camii bahçesinde bulunan Fatih Sultan Mehmet Türbesi'ndeki anma törenine katıldı.

İmamoğlu’nun türbe ziyareti sırasında ellerini arkasında bağlamış şekilde yürürken çekilmiş görüntüsünün fotoğrafı bazı kesimler tarafından “saygısızlık” olarak nitelenerek uzun süre tartışıldı.

Şimdi de İçişleri Bakanlığı’nın “saygısızlık” yaptığı gerekçesiyle İmamoğlu’na inceleme açtığı ortaya çıktı.

28 NİSAN’DA İFADESİ İSTENDİ

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği 28 Nisan 2021 tarihinde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yazı göndererek ifadesini istedi.

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 24 Ocak 2021 tarihli onayı, bakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın 11 Şubat 2021 tarihli görev emri ile mülkiye müfettişliğince ön inceleme yürütüldü.

Yürütülen ön inceleme kapsamında İmamoğlu’nun “2020 yılında gerçekleştirilen bir program kapsamında ziyaret ettiğiniz Fatih Sultan Mehmet’e ait türbede elleriniz arkanızda bağlı bir şekilde gezinmek suretiyle saygısızlık yaptığınız iddiası...” ile ifade vermesi talep edildi.

İZANDAN YOKSUN BİR SORUŞTURMA

İBB Sözcüsü Murat Ongun, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada  "Niyet okuma odaklı, izandan yoksun yeni bir soruşturma hazırlığı için Başkanımızın ifadesi istenmiştir" dedi.

FATİH TABLOSU VE KANAL İSTANBUL SORUŞTURMASI

İmamoğlu hakkında daha önce  İBB’nin satın alarak İstanbul’a kazandırdığı Fatih Sultan Mehmet tablosunun sahte olduğu iddiaları ile ilgili vatandaş ihbarı üzerine soruşturma başlatılmıştı.

Soruşturma başlatılmasına neden olan ihbar dilekçesinde İngilizler’in tabloyu Türkiye’den çaldığı savunularak “Gönderdiğimiz tonlarca bedava sağlık malzemesi için bizden çaldıkları sanat eserlerimizi jest olarak bize bedava sunmalıydılar” denilmişti. İngiliz istihbaratının yerel seçimden bir ay önce İstanbul ve Ankara’da operasyon yaptığı öne sürülerek “İngiliz ve Amerikalılar sosyal medyadan Türklere ‘utanın kendinizden pissiniz’ diyor zekamızla dalga geçiyorlar” gibi ifadeler yer almıştı. İstanbul’a asılan “Ya Kanal Ya İstanbul” afişleri nedeniyle soruşturma açılmış daha sonra dosya gerek görülmeyerek kapatılmıştı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 4 Mayıs 2021 tarihli Cumhuriyet Gazetesinde; 'İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Fatih Sultan Mehmet Türbesinde elleri arkadan bağlanmış şekilde yürümesinin İçişleri Bakanlığını harekete geçirdiği, elleri arkasında gezdiği için hakkında soruşturma açıldığı ve Mülkiye Müfettişi tarafından ifadesinin istendiği' şeklinde özetlenebilecek bir haber yer aldığı belirtildi.

Bunun üzerine açıklama yapılmasına gerek duyulduğu belirtilerek, şöyle denildi:

* Kayıtlarımızın tetkikinde; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına 'İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun görevinden uzaklaştırılan HDP'li belediye başkanlarını ziyaret ederek suçluyu övdüğü, ziyaret ettiği belediye başkanlarının ve anılan partinin teröre olan yardımlarını desteklediği, bir ziyareti esnasında Fatih Sultan Mehmet'e ait türbeye saygısızlık yaptığı' iddialarını içeren şikayette bulunulduğu, başsavcılık tarafından da 10 Eylül 2020 tarihli yazıyla İçişleri Bakanlığı'ndan işlem yapılmasının talep edildiği, başsavcılığın talebi üzerine 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun gereğince bakanlık makamının 24 Ocak 2021 tarihli onayı üzerine Mülkiye Müfettişi görevlendirildiği, müfettiş tarafından da 28 Nisan 2021 tarihinde ifade talebinde bulunulduğu, ifadenin henüz müfettişe ulaşmadığı anlaşılmıştır.

"SORUŞTURMA DEĞİL, ÖN İNCELEME"

* Bahse konu haberde yer aldığının aksine, Bakanlığımızca yapılan işlem bir soruşturma olmayıp, Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine başlatılmış bir ön inceleme niteliğindedir.

* Ön inceleme ise, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun gereğince yürütülmekte ve iddianın savcılıkça soruşturulmasını gerektirecek nitelikte olup olmadığını ortaya koymayı amaçlamaktadır.

* Ön inceleme sonucunda savcılıkça soruşturma açılmasını gerektirecek yeterlilikte delil elde edilmesi durumunda yetkili makam tarafından soruşturma izni verilmekte, diğer durumda ise verilmemektedir. 4483 sayılı Kanunun 6'ncı maddesi gereğince; ön inceleme sürecinin tamamlanabilmesi için, hakkında inceleme yapılan memur veya diğer kamu görevlisinin ifadesinin alınması zorunluluğu bulunmaktadır.

* İfade talep edilmesi, kamu görevlisi hakkında mutlaka soruşturma izni verileceği anlamına gelmeyip, savunma yapabilmesi için kendisine yasal olarak tanınmış bir hak olduğundan müfettiş tarafından tamamlanması zorunlu olan rutin bir işlemdir.

* Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine başlatılan bu ön inceleme sürecinde de diğer görevliler gibi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'ndan da ifade talep edilmiştir.

* İfadenin gelmesini müteakip, müfettişçe 'soruşturma izni verilmesi' veya 'verilmemesi' kanaatiyle ön inceleme raporu düzenlenecek, yetkili merci tarafından bahse konu kararlardan biri verilerek, ilgililere tebliği ile de süreç tamamlanmış olacaktır.

BAŞSAVCILIK DA AÇIKLAMA YAPTI

İmamoğlu hakkındaki ön inceleme kararına ilişkin bir açıklama da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan geldi.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, “Bazı basın yayın kuruluşlarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında soruşturma başlatıldığını içeren haber ve paylaşımlarla ilgili olarak kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla basın açıklaması yapılması gereği hasıl olmuştur. Cumhuriyet Başsavcılıklarının elektronik posta adresleri ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden ulaşan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ‘Fatih Sultan Mehmet Han Türbesini ziyareti sırasında saygısızlık yaptığına ve HDP Belediye Başkanlarını ziyaret ederek görevini kötüye kullandığına’ yönelik ihbarlar kayda alınmıştır” ifadeleri yer aldı.

SORUŞTURMA İZNİ İSTENDİ

Yapılan açıklamada, “Akabinde ilgilinin kamu görevlisi olması nedeniyle yasal zorunluluk gereğince İçişleri Bakanlığından soruşturma açılması için izin istenmiştir. Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında bahse konu ihbarlarla ilgili olarak yürütülen herhangi bir soruşturma bulunmamaktadır. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan inceleme neticesinde soruşturma izni verilmesi halinde Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından gerekli değerlendirmenin yapılacağı hususu kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.

İBB'DEN AÇIKLAMA

KRT TV’de yayınlanan ‘Şimdiki Zaman’ programına telefonla bağlanan İBB Sözcüsü Murat Ongun, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na açılan inceleme hakkında konuştu.

Konuyla ilgili bir tartışma programında ortaya atılan bazı iddialara cevap veren Ongun, şunları söyledi:

* CNN Türk'te bir yayın varmış arkadaşlarım beni uyardı. Orada Nedim Şener, sanki böyle bir olay yok. Bunu biz uydurmuşuz falan böyle akla hayale gelmeyecek safsatalar söylüyordu. Ben de doğal olarak yayına bağlanma ihtiyacı hissettim.

* 28 Nisan 2021 tarihinde İçişleri Bakanlığı'nın müfettişlerinden gelen resmi yazı bu. O yazıda da Fatih Sultan Mehmet'in türbesinde elleriniz arkada gezdiğiniz ve saygısızlık yaptığınız iddiasıyla savunmanızı bize 7 gün içinde gönderin yazıyor. Yani devletin resmi evrakı.

* Barış Pehlivan da onu bulmuş Cumhuriyet gazetesinde bugün yazmış. Barış'ın yazısı çıktıktan sonra sabah erken saatlerde bir sürü telefon geldi bana gazeteci arkadaşlardan 'bu doğru mu?' diye.

* Baktım arkası kesilmeyecek, herkese yanıt vermek yerine ben de bir tvit attım. Ama Nedim Bey'e göre biz onu uydurmuşuz, zaten polemikleri çok seviyormuşuz, öyle bir şey yokmuş gibi bir açıklamalar yapıyordu akıl dışı ve gerçek dışı. Ben de doğal olarak o yayına bağlandım, gerekli bilgileri verdim.

"CİMER'E ŞİKAYETİ YAPAN KİM AÇIKLANSIN"

CHP eski milletvekili ve gazeteci Barış Yarkardaş'ın "Hulki Cevizoğlu da kendileri de yaptırmış olabilirler demiş bu sözleri nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Ongun, şu cevabı verdi:

* Ben onu duymadım, yayını izlemiyordum. Daha sonra sosyal medyadan gördüm. Öyle söylediğini bilsem Hulki Bey'e mutlaka yanıtını verirdim. Ama aslında o konuda çok kolay bir şey var.

* Eğer bu bize yakın  birisi tarafından, tırnak içinde bizim kumpasımız ve biz yapmışsak bu şikayeti ben hodri meydan diyeyim lütfen İçişleri Bakanlığımız, maden CİMER üzerinden geldi bu şikayet o kişi kimdir, bağlantıları kimdir iki dakikada bulur onu, bulsun açıklasın.

* Bakalım bize yakın biri mi, değil mi, kime yakın biri, hepsi ortaya çıksın. Biz bu konuda son derece rahatız.

"ÜZÜCÜ OLAN BU AKILDIŞI ŞİKAYETİN MAALESEF DEVLET AKLI TARAFINDAN CİDDİYE ALINMASI"

Ongun sözlerine şöyle devam etti:

* Bu savunma istemi bize geldiğinde bir kaç kere okuma ihtiyacı hissettik gerçekten 'bu doğru mu?' diye. Böyle rasyonaliteden uzak bir talepti yani. İşin özü şu, bu konuyu sosyal medyada özellikle Twitter'da  AKP'li troller dile getirmişti, İstanbul'da bu hazımsızlığı yaşayan bir grup ağırlıklı olarak belli ki onlardan biri bu şikayeti yapmış.

* Ama üzücü olan bu akıldışı şikayetin maalesef devlet aklı tarafından ciddiye alınıp bu konuda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımızdan savunma istenmesi. Gerçekten hepimizin, bugün gördük haber duyulduktan sonra hemen hemen kamuoyunun tamamının, AKP'ye gönül veren insanların da pek çoğunun 'Artık pes yani, bu kadar da olur mu?' dediği bir olay.

"SORUŞTURMA AÇILACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM"

Gürkan Hacır'ın "Nasıl bir savunma yapacaksınız?" sorusuna Ongun, şu yanıtı verdi:

* Hukuk birimimiz o konuda çalışmasını tamamladı, zaten gönderdik. İkincisi aslında benim bugün Twitter'da bahsettiğim gibi niyet okuma ve izamdan uzak bir talep. Bu tabi orada daha fazla da cümleler var, onları da eğer soruşturmaya gerek görürlerse kamuoyuna veririz ama ben herhangi bir soruşturma açılacağını düşünmüyorum.

* Ama Türkiye'de her an her şey olabiliyor. O yüzden de yine temkinli olmakta fayda var. Hukukçularımız bize bu konuda resmi ifademizi bakanlığa, müfettişlere iletmeden önce herhangi bir açıklama yapmamayı tavsiye etti. O yüzden belediye başkanımız da bu konuda herhangi bir açıklama yapmadı.

[old_news_related_template title="İmamoğlu sert konuştu: 'O dönemde harama imza atılmıştır'" desc="Eski İBB yönetimi tarafından 827 aracın Cumhurbaşkanlığı, AKP Genel Merkezi, Irak Devlet Başkanlığı ve bazı vakıflara tahsis edilmesiyle ilgili İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu açıklama yaptı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/03/iecrop/detay-kopya-13_16_9_1620044246.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/imamoglu-sert-konustu-o-donemde-harama-imza-atilmistir-6410929/"]