TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Meclis'in açılışının 100'üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında TBMM Sanat Koleksiyonu'nda 'Füreya Koral Sergisi'nin açılışını yaptı.

Programın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Şentop, eski CHP milletvekili Enis Berberoğlu hakkında hazırlanan fezlekeye ilişkin,
şunları söyledi:

* Fezleke Meclis'e gelmedi. Fezleke Adalet Bakanlığı'na gönderiliyor. Adalet Bakanlığı Cumhurbaşkanlığı'na gönderiyor, oradan Meclis'e geliyor.

* Karar gönderilecekti. Karar da Meclis'e bilgi olarak gelmiş bu sabah. Onu arkadaşlarımızla değerlendireceğiz. Anayasa Mahkemesi, ihlalin nasıl kaldırıldığına dair bir bölüm koymuş kararına.

* Ceza mahkemesi de ona göre hareket etti. Tespit ettiği ihlalin, giderimiyle ilgili. Bir milletvekiliyle ilgili suç iddiası varsa savcılık soruşturma yapıyorsa veya mahkemede yargılama aşamasındaysa dokunulmazlık sebebiyle durma kararı veriliyor.

* Bu, fezleke olarak Meclis'e gönderiliyor. Meclis Başkanlığı da  bunu karma komisyona sevk ediyor. O şekilde bir usul burada uygulanacak. Milletvekilliğinin nasıl düşürüleceği Anayasa'da belli.

* Böyle bir durumla karşılandığında ne yapılacağına dair açık bir hüküm yok. Hukuk çerçevesinde değerlendireceğiz. Yeni bir durum bu. Arkadaşlarla konuşacağız.

Şentop, Berberoğlu'nun şu anda vekil olup olmadığıyla ilgili soruya da, "Onu şu anda tam söyleyemiyorum. Herhalde Meclis'in bir işlem yapmasından sonra ancak o gerçekleşecektir. Onu hukukçu arkadaşlarla konuşacağız. Yeni bir durum bu çünkü" diye cevap verdi.

BERBEROĞLU HAKKINDAKİ FEZLEKEYE İTİRAZ ETTİ

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce yeniden yargılanması ve infazın durdurulmasına karar verilerek dokunulmazlığının kaldırılması için hazırlanan fezleke Adalet Bakanlığı'na gönderilen Enis Berberoğlu, fezleke itirazda bulundu.

Berberoğlu'nun avukatları tarafından düzenlenen fezlekeye ilişkin itiraz dilekçesinde, "Mahkemenizce düzenlenen fezlekenin hukukun temel ilkerine, aleyhe değiştirme yasağı kuralına, usul ve yasaya bariz şekilde aykırı olması sebebiyle keyfilik içeren, müvekkile karşı husumet güdüldüğünün ve objektiflikten uzaklaşıldığının ispatı niteliğinde olan iş bu fezlekenin tamamlanmadan iadesinin istenerek usul ve yasaya uygun yeni bir fezleke düzenlenmesi talebidir" denildi.

Fahrettin ÖZTÜRK / SÖZCÜ

[old_news_related_template title="Devlet Bahçeli'den 'Enis Berberoğlu' açıklaması" desc="MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli,'MİT tırları davasında yargılanan bir CHP milletvekilinin yeniden yargılanma talebinin kabul edilerek infazının durdurulması kuşkulu ve kaygı verici bir gelişmedir' ifadelerini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/02/10/iecrop/bahceli-depophotos_16_9_1589042921_16_9_1612960211.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/devlet-bahceliden-enis-berberoglu-aciklamasi-6253002/"]