İstiklal Marşı’nın Kabulünün 100. Yılı ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı’na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, milli şair Mehmet Akif Ersoy’un inandığı gibi yaşadığını, çilesini çekmediği hiçbir fikre eserlerinde yer vermediğini söyledi.

Akif’in yaşayışıyla, duruşuyla, İstiklal Şairi sıfatını ziyadesiyle hak eden bir anıt insan olduğunun altını çizen Erdoğan, Mehmet Akif Ersoy için, “Müstemleke aydınına karşı bu toprağın sesi soluğu olmuş sembol bir şairdir” ifadelerini kullandı.

"İSTİKLAL MARŞI'MIZIN 10 KITASI BİZİM MİLLİ ANDIMIZDIR"

Merhum Akif’in örnek hayatı yanında geride milli mutabakat metni olan İstiklal Marşı’nı da bıraktığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstiklal Marşı’mızın 10 kıtası bizim milli andımızdır. Elbette her milletin bağımsızlığının nişanesi olan bir milli marşı vardır. Ancak, yedi düvele karşı yürütülen Kurtuluş Savaşı sırasında her mısrası gözyaşları ile kabul edilen bir başka marş yoktur” diye konuştu.

"BU MİLLETİN HİÇBİR FERDİ İSTİKLAL MARŞI'NDAN RAHATSIZLIK DUYAMAZ"

2021 senesini, kabul edilişinin 100. yıl dönümü münasebetiyle İstiklal Marşı Yılı olarak ilan ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

* Bunu da TBMM’de grubu bulunan 5 siyasi partinin ortak teklifi ile gerçekleştirdik. Görüşleri, politik tavırları, duruşları farklı olan siyasi partilerin böyle milli bir meselede ortak tutum alması ülkemiz adına büyük bir kazanımdır. Dün Meclis’te de ifade ettiğim gibi, halen İstiklal Marşı’mızı içselleştirmekte zorlanan çevreler olsa dahi biz bunların azınlıkta kaldığını biliyoruz. Bu vatanın ekmeğini yiyen, havasını soluyan, bugün bu topraklar üzerinde özgürce yaşayan hiç kimsenin İstiklal Marşı ile sorunu olamaz. Bu milletin hiçbir ferdi İstiklal Marşı’ndan rahatsızlık duyamaz. Özellikle de milletin emanetini taşıyan insanların böyle bir hakkı yoktur. Çünkü İstiklal Marşı Türk’ü ile, Kürt’ü ile, Çerkez’i ile, Arap’ı ile, Alevi’si, Sünni’si, Laz’ıyla 84 milyonun ortak değeri, ortak paydasıdır.

* İstiklal marşı, milletimizin birlik, beraberlik ve kardeşliğinin çimentosudur. Bölgemizde son yıllarda yaşanan hadiseler bu gerçeği bize bir kez daha hatırlatmıştır. Emperyalistlerin masa başında cetvelle çizdikleri sınırlar en küçük bir sarsıntıda silinip gittiler. Kader birliği yerine menfaat birliği ile varlıklarını sürdürme çalışan topluluklar, fitne rüzgarlarından kendilerini kurtaramadılar. Biz ise Türkiye ve Türk milleti olarak bekamıza yönelik tüm girişimleri hamdolsun başarıyla püskürttük. İnsanlarımızı etnik kimliği, mezhebi, meşrebi üzerinden parçalamaya yönelik bütün senaryoları boşa çıkarttık.

* 40 yıldır kardeşi kardeşe kırdırmaya çalışan PKK belasının hedeflerine ulaşmasına fırsat vermedik. Sınırlarımıza kadar dayanan DEAŞ projesinin kök salmasına rıza göstermedik. Aynı şekilde 15 Temmuz gecesi FETÖ ihanet çetesi eliyle ülkemizi işgale yeltenen müstevlilere sokakları, meydanları hep birlikte dar ettik. Can verdik, canımızdan aziz bildiğimiz evlatlarımızı kara toprağa verdik ama mabetlerimizin göğsüne namahrem elini asla değdirmedik. Ezanlarımızın minarelerimizden eksilmesine, bağımsızlığımızın timsali ay yıldızlı al bayrağımızın gönderden indirilmesine müsaade etmedik, inşallah bundan sonra da aynı inanç ve kararlılıkla hedeflerimize yürümeyi sürdüreceğiz.

"TÜRKİYE BİZİM ORTAK ÇATIMIZDIR"

Görüş ayrılıklarını bırakıp bir araya gelmenin büyük önem taşıdığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerek siyasette, gerek günlük hayatta rekabet ve görüş farklılıklarının olağan olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

* Farklılıklarımızı kardeşliğimizin önüne geçirmemek önemlidir. Bu yıl düzenlenecek etkinliklerle ebedi ve ezeli kardeşliğimizi desteklemeli, İstiklal Marşı etrafında kenetlenmeliyiz. Hayatın farklı kulvarlarında koşsak da hepimizin aynı gemide olduğumuzun farkına varmalıyız. 2023 ‘e giden süreçte milletçe birlik beraberliği tahkim etmenin gayreti içindeyiz. Türkiye bizim ortak çatımızdır, İstiklal Marşı bizim ortak andımızdır.

* Türkiye ortak paydasında kucaklaşmaktan, birbirimizi Allah için sevmekten başka çaremiz yoktur. Bu bakımdan tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet anlamına gelen Rabia’mıza sarıldığımız sürece aşılamayacak engel, atlatılamayacak badire görmüyoruz. Tarih yazan, çağ kapatan bir millet olarak istikbalimizi yeniden inşa edeceğiz. Türkiye’yi önce 2023, ardından 2053, sonrada 2071 hedefine taşıyacağız.

Törene, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de katılırken, törene katılan davetlilere Mehmet Akif Ersoy’un ”Safahat” isimli eseri hediye edildi. (İHA)

[old_news_related_template title="İki liderden Erdoğan'a Merkez Bankası rezervleri yanıtı: Damadı olmasa hesap soracağı bir konu..." desc="Gelecek Partisi lideri Davutoğlu ve DEVA Partisi lideri Babacan, ortak basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkez Bankası'nın rezervleriyle ilgili 'Kaybolan bir şey yok' sözlerine ve Berat Albayrak'ı savunmasına yanıt verdi. Davutoğlu, 'Sayın Cumhurbaşkanı şimdi damadı olmasa hesap soracağı bir konuda, sırf akrabası olduğu için koruyor ve '128 milyar dolar kaybolmadı' diyor. Bir efsane yaratmaya kalkmasınlar' derken, Babacan ise, '139 milyar dolar kredi kartı borcu varken cebindeki 95 milyar doları açıp vatandaşa göstermek gerçeği yansıtmak değil' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/11/iecrop/babacan-sozcu1_16_9_1615474912.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/iki-liderden-erdogana-merkez-bankasi-rezervleri-yaniti-damadi-olmasa-hesap-soracagi-bir-konu-6308398/"]

[old_news_related_template title="CHP'li Öztrak'tan Erdoğan'a yanıt: Milletimizin başına taş olup yağdınız" desc="CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkez Bankası'nın rezervleriyle ilgili 'Kaybolan bir şey yok' sözlerine yanıt verdi. Öztrak, Erdoğan'ın 'Damat kadar taş düşsün başınıza' sözüne ise 'Siz ve damadınız, ülkeye takoz oldunuz. Biz de dâhil, tüm milletimizin başına zaten taş olup yağdınız” yanıtını verdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/10/iecrop/chp-sozcu_16_9_1615386359.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/chpli-oztraktan-erdogana-yanit-milletimizin-basina-tas-olup-yagdiniz-6306528/"]