Erdoğan, Diyarbakır’da toplu açılış töreninde konuştu. Erdoğan’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

“2005 YILINDA SİZE NE DEMİŞSEK HALA AYNI YERDEYİZ”

* AK Parti’yi kurduğumuzda buraya geldik ve karşılaştığımız herkese, ‘iktidara gelirsek bizden ne istiyorsunuz’ diye sordum. Bize verilen cevap sadece, ‘OHAL’i kaldırın yeter’ şeklindeydi. Sesinize kulak verdik ve hükümete gelince ilk iş olarak OHAL’i kaldırdık. Şimdi bir geriye dönüp, 20 yıllık muhasebeyi yapalım… Biz Diyarbakır’da 2005 yılında size ne demişsek dün de oradaydık, bugün de aynı yerdeyiz, yarın da aynı yerde olacağız.

“’BARIŞ’ DEDİK, ‘ÇÖZÜM’ DEDİK”

* Biz tüm samimiyetimizle ‘barış’ dedik, ‘kardeşlik’ dedik, ‘çözüm’ dedik, ‘adalet’ dedik, ‘hak’ dedik, ‘özgürlük’ dedik, ‘demokrasi’ dedik. Biz red, inkar, asimilasyon politikalarını ortadan kaldırıp, hak ve özgürlük eksenli bir yaklaşımla asırlık meselelerin çözümüne yöneldik. Peki bunlar; yani terörden beslenenler, terörü destekleyenler, sırtını ize değil de PKK’ya, terör örgütüne dayayanlar ne yaptı? Gelin bugün, utanmadan, yüzü kızarmadan, bozuk plak gibi sürekli; barış, demokrasi, kardeşlik diyenlerin maskelerini hep beraber indirmeye var mıyız?

“BUNLAR DEMOKRASİ DÜŞMANI”

* Bunların eş genel başkanı geçenlerde çıkmış, ‘AK Parti kadınların başına gelmiş en büyük felakettir’ demiş. Şimdi buradan seslenmek istiyorum: Asıl KCK’sıyla, PKK’sıyla, PYD’siyle, HDP’siyle hep birlikte benim Kürt kardeşlerimin kanını, iliğini sömüren, duygularını istismar eden bu çete son bir yıldır bu milletin, bu bölgenin, bu halkın başına gelmiş en büyük musibettir.

* Lafa gelince ‘barış’ derler, ‘kardeşlik’ derler; son 40 yılda öldürdükleri, dağa çıkardıkları, teröre bulaştırdıkları, hayatını kararttıkları 50 bin Kürt kardeşimin kanına giren bunlar değil mi? Bu ülkede en çok Kürt kanını PKK dökmedi mi? Bu bölgede köylerin boşalmasına, yakılıp yıkılmasına, kentlerin çökmesine, sanayinin ve ticaretin bitmesine neden olan bunlar değil mi? Bunlar demokrasi savunucusu değil, demokrasi düşmanıdır, demokrasi istismarcısıdır.

“DİYARBAKIR CEZAEVİ, KÜLTÜR MERKEZİ OLACAK”

* Bugün sizlere bir de müjde vermek istiyorum. Geçmişte uzunca bir dönem adı zulümle, işkenceyle, insanlık dışı muameleyle anılan Diyarbakır Cezaevini yakında boşaltıyor ve Kültür Merkezi olarak sizlerin hizmetine sunuyoruz. Adalet Bakanlığımız bu konuda gerekli hazırlığı yapıyor. Böylece Diyarbakır’ın hafızasındaki bir kötü anıyı ortadan kaldırmış oluyoruz. Şehrimize hayırlı olsun.

“ÇÖZÜM SÜRECİ’Nİ PROVOKE ETTİLER”

* Her türlü riski göze alarak başlattığımız Çözüm Süreci’nde neler yaşadığımızın şahidi sizlersiniz. Biz Çözüm Süreci’ni niye başlattık? ‘Yeter ki artık anneler ağlamasın’ dedik. ‘Yeter ki akan kan dursun’ dedik. Samimiyetle başlattığımız bir süreci bunlar provoke ettiler, zehirlediler, istismar ettiler ve sonunda tamamen yıktılar. Çukur eylemleriyle, bölgede yaşayan tüm vatandaşlarımıza tuzak kurdular. Ferasetinizle, dirayetinizle, sağduyunuzla bu tuzağa düşmediğiniz için her birinize şükranlarımı sunuyorum.

“BUNLAR KÜRT DÜŞMANI”

* Üstelik bunlar ülkemizdeki ve Suriye’deki kardeşlerimizle kalmadılar. Kuzey Irak’taki bölgesel yönetimin de başına bela oldular. Artık ülkemizde işleyemedikleri cinayetlerine orada başladılar. Çünkü bunlar Kürt düşmanı. Çünkü bunlar insanlık düşmanı. Bunların olduğu yerde hak, hukuk, adalet, vicdan, fikir özgürlüğü, örf, adet kalmaz. Bunlar, 1940’larda Türkiye’nin başına bir kabus gibi çöken tek parti CHP zihniyetinin günümüzdeki versiyonudur. Kürt kardeşlerime yapılan zulüm başta olmak üzere, bu ülkedeki tüm büyük günahların anası olan CHP ile yol yürümek de zaten ancak bunlara yakışırdı.

“CHP, HDP, İYİ PARTİ BERABER YÜRÜYORLAR MI?”

* Şimdi CHP ile HDP beraber yürüyorlar mı? İYİ Parti, beraber yürüyorlar mı? Al birini vur öbürüne… Birbirlerinden hiçbir farkı yok. HDP’nin İstanbul’da ve diğer şehirlerde CHP’ye verdiği desteğin nedeni işte bu ideolojik akrabalıktır. Bir kez daha altını çizerek ifade etmek istiyorum: Küresel emperyalizmin ülkemizde yaklaşık 1.5 asırdır kaşıdığı bir yarayı kapatmak için evet, Çözüm Süreci’ni biz başlattık ama Çözüm Süreci’ni sonlandıran biz olamadık. Çünkü Çözüm Süreci’ni bunların kötü niyeti, art niyeti, gizli gündemleri sonlandırdı. Güya siyasetçi kimliğiyle ortada gezenler de hiçbir zaman şiddetle, terörle aralarına mesafe koymadılar.

“TEK DERTLERİ ERDOĞANSIZ, AKP’SİZ BİR TÜRKİYE”

* Dün, akan kanı sürdürmek için Çözüm Süreci’ni baltalayanlar şimdi CHP ile işbirliği yapıyor hatta Anayasa yapmaktan bahsediyor. Tek dertleri, tek projeleri, tek gayeleri var, o da; Tayyip Erdoğan’sız, AK Parti’siz bir Türkiye. Kafalarındaki faşist emellere, bu kardeşinizi engel olarak gördükleri için de işi gücü bırakıp bizimle uğraşıyorlar. Bunların tek bir tane hayırlı adımlarını, yaptıkları eseri gördünüz mü? Göremezsiniz. Çünkü yok. Sizden ricam, bunları gördüğünüz her yerde yakalarına yapışın, sorun, sorgulayın. ‘Çözüm Süreci’ni bitirmek için kim size talimat verdi’, bunu sorun.

VATANDAŞLARA KÜRTÇE SESLENDİ

* Sizin hangi hizmete, hangi yatırıma ihtiyacınız varsa hepsini yapmak boynumuzun borcudur. Başım gözüm üstüne Diyarbekir. Ser sera ser çava Diyarbekir. (Vatandaşlara gülerek) Nasıl, biliyorum değil mi?

MOLLA CEZERİ’NİN KÜRTÇE ŞİİRİNİ OKUDU

* Şimdi, hazır mıyız? Molla Cezeri’den şöyle sizlere bir sesleneyim. ‘Ey Şehinşahê Mu’ezzem Heq Nigehdarê Te Bî Sûreyê Inna Fetehna Dor Û Madarê Te Bî’. Anladınız mı? Ama siz söylemediniz… Hadi bir de beraber söyleyelim, tamam mı? Molla Cezeri’nin, ona göre. ‘Ey Şehinşahê Mu’ezzem Heq Nigehdarê Te Bî Sûreyê Inna Fetehna Dor Û Madarê Te Bî’. (Kendisiyle birlikte şiiri okuyanları alkışladı) Manasını da söyleyeyim: ‘Ey yüce şahlar şahı, hak, koruyucun olsun senin. İnna fetahna suresi çevrende surun olsun senin.’”

DİYARBAKIR ANNELERİNİ ZİYARET ETTİ

Bir dizi açılış ve ziyaret için Diyarbakır'a gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, çocukları PKK tarafından kaçırılan ve 676 gündür HDP Diyarbakır il başkanlığı önünde kurdukları çadırda evlat nöbeti tutan Diyarbakır Annelerini ziyaret etti. Erdoğan, ailelerin kaldığı çadırda yaptığı konuşmada, "PKK ve HDP'nin evlat diye bir derdi yok. Kandil'de taciz bunlar için sorun değil" dedi.

[old_news_related_template title="Ali Babacan'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tek cümlelik yanıt" desc="DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın, BioNTech'in kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci’den bahsederken, “Uğur bey ve eşi” ifadesini kullanmasına tek cümlelik yanıt verdi. Babacan, “Emine Hanımın eşi konuştu” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/09/iecrop/babacan-depo-1_16_9_1625839730.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/ali-babacandan-cumhurbaskani-erdogana-tek-cumlelik-yanit-6530339/"]

[old_news_related_template title="Erdoğan'dan AKP'lilere çağrı: Teşkilattan ayağı soğuyanların ayağına gidin" desc="Diyarbakır'da AKP Genişletilmiş İl Danışma Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dikkat çeken çağrı... AKP teşkilatları içinde küskünlerin olduğunu vurgulayan Erdoğan, 'Elbette 20 yıllık bir siyasi partinin içinde kendini dışlanmış hissedenler, belki kalbi kırılanlar, farklı sebeplerle teşkilattan ayağı soğuyanlar olabilir. Bize düşen en önemli görev, bu kardeşlerimizi tespit edip, iletişim kurarak, gerekirse ayaklarına giderek yeniden davamıza kazandırmaktır' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/09/iecrop/resimid_182365931_18236593_16_9_1625833234.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/erdogandan-akplilere-cagri-teskilattan-ayagi-soguyanlarin-ayagina-gidin-6530163/"]