Panorama 25 Aralık Müzesi, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın yanı sıra, Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım ve davetlilerle birlikte ziyaret edildi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar burada yaptığı konuşmada 'dış güçlerin ve Avrupalıların' sürekli KKTC üzerinde oyunlar oynadığını belirterek şunları söyledi:

* KKTC, her zaman Türkiye ile olan münasebet ve bağlarını sürdürecektir. Doğu Akdeniz'de, Mavi Vatan'da bizlerin ulusal menfaatlerini, milli çıkarlarını korumak suretiyle daha güçlü bir Türk ulusu varlığı benim hep özlemim ve temennim olmuştur. Bu konuda vizyonum açık ve nettir. Bunu söyleyerek bir seçim kazandım. İnşallah her zaman KKTC halkı da bu siyaseti destekleyecektir.

* Amacım siyasetimi sonuna kadar devam ettirmektir. KKTC'de dış güçler ve Avrupalılar tarafından çok oyunlar oynanmaktadır. Türkiye ile münasebetlerimizin en iyi şekilde sürdürülmesi, iyi ilişkilerin geliştirilmesini istiyoruz. Türkiye'nin desteği ile KKTC'nin güçlenerek refahının artması ve ekonomisinin gelişmesini arzuluyoruz. Gaziantep'e baktığımızda gerçekten bir başarı öyküsü var.

* Hem KKTC'deki milli mücadele hem de Gaziantep'teki kahramanlıklara baktığımızda da birtakım ortam özelliklerimiz ve Türk milletinin soydaşları olarak birlikte var olma hedefleri noktasında tarihi geçmişimiz bulunuyor.

* Kentteki temaslarımızın fevkalade kıymetli ve değerli olduğunu düşünmekteyim. Gaziantep'te vermek istediğimiz mesaj, KKTC sizin de vatanınızdır. Dolayısıyla turist olarak, öğrenci olarak sizi KKTC'ye bekliyoruz.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, daha sonra Almacı Pazarı ve Bakırcılar Çarşısı'nı dolaştı. Kendisine hediye edilen kutnu kravatı takan ve bakır işleyen Tatar, esnafla sohbet etti.

"KIBRIS'A TÜRKİYE ÜZERİNDEN SU GÖTÜRÜLMESİ ASRIN PROJESİDİR"

Gaziantep'te bir otelde düzenlenen basın toplantısına KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın yanı sıra Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve basın mensupları katıldı. Tatar, yaptığı açıklamada Türkiye ve Kıbrıs arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkilerin daha çok geliştirilmesi gerektiği üzerinde durdu. Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye'nin hayata geçirdiği su projesi ile Kıbrıs'a yeniden hayat verildiğini söyledi.

Tatar, Alaköprü Barajı ile Türkiye üzerinden asma borularla Kıbrıs'a götürülen suyun asrın projesi olduğunu ve bu çalışmanın dünyada tek olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Tatar, şu ifadeleri kullandı:

* Asrın projesinin nasıl hayat bulduğunu hep birlikte gördük. Kıbrıs'a su götürülmesi dünyada bir ilktir. Yine Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile o zamanın ilgili bakanı Veysel Eroğlu'nun da büyük destekleri ile Anamur'da üç köyün tahliye edilmesi ile Alaköprü barajı oluşturuluyor.

* Anamur'un Toros dağlarından süzülen sular Alaköprü barajı ile hem o bölgeye hem de asma borularla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne ulaştırılıyor. 5 yıllık bir çalışmanın eseri bu. Kesintisiz olarak yılda 75 milyon metreküp su Kıbrıs'a akıyor ve akmaya da devam edecek.

* Kıbrıs'ta buralardan daha kurak bir iklim var. Küresel ısınmalarla birlikte daha da yağmurlar azalmıştır. Su kaynaklarımız daha da aşağılara çekilmiştir. Dolayısıyla bu suyun daha akıllıca tüketilmesi gerekmektedir.

* Türkiye'nin ortaya koyduğu bu irade ve bu su projesi Kıbrıs'a yeniden hayat vermiştir. Turisti ağırlayabilmek için, öğrenciyi orada tutabilmek için, kendi halkımızın menfaati için suya ihtiyaç vardır.

* Güney Kıbrıs'ta da çeşitli arıtma şekilleri ile denizlerdeki su arıtılmaktadır. Ancak bu arıtmada büyük sıkıntılar vardır ve çevre kirliliği vardır. Anadolu suyunun Kıbrıs'a akması bizim için büyük bir zenginliktir. Önemli olan projenin devamlılığıdır. Bunun için de projeye sahip çıkılması gerekmektedir. DHA

[old_news_related_template title="KKTC’de benzinin litre fiyatı 9 liraya dayandı" desc="Dünyadaki akaryakıt krizden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de (KKTC) etkilendi. KKTC’de benzinin litre fiyatı 8,80 liraya ulaştı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/27/iecrop/basliksiz-2-1_16_9_1536000020_16_9_1635170821_16_9_1635361568.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/kktcde-benzinin-litre-fiyati-9-liraya-dayandi-6733415/"]