İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'nün geçmişte yaptığı kumpaslara ilişkin yürüttüğü soruşturmada bu sabah Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne operasyon yapma talimatı verdi.

Kamuoyunda “Poyrazköy 1-2”, ‘‘Amirallere Suikast 1-2’’, ‘‘Kafes Eylem Planı’’ ve ‘‘ÇEV/ÇYDD’’ davaları olarak bilinen, FETÖ'nün kumpas soruşturmaları dosyalarını hazırlayan, dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde görevli 75 şüpheli isim belirlendi.  Şüphelilerin 67’sinin ihraç edildiği, 7’sinin görevde, birinin ise emekli olduğu öğrenildi.

TEM ekiplerince sabah 06.00’da 16 ilde eş zamanlı olarak başlatılan operasyonda aralarında ihraç edilmiş birinci sınıf bir polis müdürünün de bulunduğu 23 şüpheli gözaltına alındı. Dosya kapsamında, aralarında Ali Fuat Yılmazer, Nazmi Ardıç, Yurt Atayün, Ömer Köse, gibi dönemin emniyet müdürlerinin de bulunduğu 22 şüphelinin başka suçlardan tutuklu olduğu, 16 şüphelinin ise farklı dosyalardan firari olarak arandığı belirtildi. Firari isimler arasında eski Siirt Emniyet Müdürü Mutlu Ekizoğlu, eski Hakkari Emniyet Müdürü Tufan Ergüder'in de yer aldığı öğrenildi.

BİLGİSAYARLAR SAHTE DELİL İÇİN BEKLETİLMİŞ

TEM ekiplerince yapılan çalışmalarda, o dönem düzenlenen operasyonların nasıl başlattığı ve kumpasın nasıl gerçekleştirildiği hakkında ayrıntılar da ortaya çıktı. Polis ekiplerince yapılan tespitlerde, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'ne yapılan operasyonda bilgisayarların imajlarının baskın yapılan adreste alınması gerekirken emniyete götürüldüğü öğrenildi. Bilirkişi raporuna göre o bilgisayarlara sonradan delil yüklendiği ve bulunan bilgisayarla üretim uyumsuzluğu tespit edildiği kaydedildi. Terör örgütü PKK ile bağlantılı sahte delillerin yüklenmesi için bilgisayarların 23 gün boyunca Siber Şube’ye teslim edilmediği ve operasyon birimi tarafınsan bekletildiği öğrenildi.

AMİRALLERE SUİKAST

“Amirallere suikast” kumpasının ise 4 sayfa ihbar mektubuyla başladığı ortaya çıktı. İhbarlarda 32 kişinin adres ve bilgilerinin olduğu ifade edildi. İhbarda, fuhuş ve narkotik iddiaları da olmasına rağmen o dönem sadece terör birimlerinin baskın düzenlediği ve ihbardaki kişilerden sadece bazılarına işlem yapıldığı belirtildi.

YAZILAR UYUŞMADI

O ihbarla yapılan aramalarda Kocaeli’de bir evde 500 gram C4 bulunmuştu. Sözde suikastla ilgili patlayıcı üzerinde, el yazısı ile Levent Bektaş ve Albay Orhan Yücel’den bilgi alınacağı belirtilmişti. Ancak o ihbarla ilgili başlatılan operasyonda, nottaki yazıda adı bulunan iki isim ve diğer kumpas mağdurlarının yazı örneklerinin uyuşmadığı belirlenmişti. O baskında bir flaş bellek bulunmuştu. Flash bellekteki belgelerin ise suç isnat edilen kişinin bilgisayarında hiç kullanılmadığı anlaşıldı. Not ve flash belleğin gözaltına alınmak istenen kişilere ulaşmak için hazırlandığı iddia edildi.

KUMPAS BELİRLENİNCE 83 SANIK BERAAT ETTİ

“Kafes eylem planı”, “Amirallere suikast”, “Gölcük’te ele geçirilen belgeler” ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) yöneticileri hakkındaki iddialara ilişkin dosyaların birleştiği, 84 tutuksuz sanığın yargılandığı “Poyrazköy’de ele geçirilen mühimmat” davası beraatle sonuçlanmıştı. Dosyada bulunan CD ve bazı belgelerin sahte olduğunun belirlenmesiyle çöken davayla ilgili sahte delil üreten polisler için de ayrıca suç duyurusunda bulunulacağı açıklanmıştı.