Gazeteci Hakan Aygün, corona virüsü salgını dolayısıyla açılan bağış kampanyasını eleştirmiş, hakkında “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik, halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılamak” iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınıp bir ay tutuklu kalmıştı.

Aygün, haksız tutukluluk yaşadığını belirterek AYM'ye başvuruda bulunmuştu. Yargılaması süreci devam ederken AYM, Hakan Aygün’ün tutuklu kalmasında ‘hak ihlali’ olduğuna karar verdi.

Bodrum 3. Asliye Ceza Mahkemesi, bugün davayı karara bağladı. Aygün’ün “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan beraatine karar veren mahkeme, Aygün’ü, “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılamak” iddiasıyla suçlu buldu.

7 ay 15 gün hapis cezası veren mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

Kararı değerlendiren Aygün, “Anayasa Mahkemesi kararı ve iban ayeti tweetini attığımın saptanamamasına rağmen hayatımın ilk hapis cezası olarak 7 ay 15 gün verildi, hükümün uygulanması geri bırakıldı. İtiraz yolu açık, sonu belli AYM, olmazsa AİHM’den döner” ifadesinde bulundu.

"HAPİS CEZASIYLA İLGİLİ AYM'YE BAŞVURULABİLİR"

Avukat Mehmet Zengin, kararlar ilgili şunları söyledi:

* Anayasa Mahkemesi (AYM) kararları kesin ve net olarak, bütün organlar ve kamu kuruluşları için tipik bir Anayasa normu gibi yargı sistemi açısından bağlayıcıdır.

* AYM kararlarının gerek neticeleri, gerekse içeriği itibariyle tartışmaya açılması, eleştirilmesi mümkündür. Ancak bağlayıcığının sorgulanması en basit hukuk bilgisi ile dahi bağdaşmaz, bağlayıcılığı sorgulanamaz.

* Herhangi bir mahkemenin, AYM kararına uymamak ya da farklı şekilde uygulamak gibi bir yaklaşımı hukukla bağdaşmaz. Bu mesele maalesef geçmişte de Enis Berberoğlu kararında oldu.

* Hakan Aygün ile ilgili, AYM tutuklamanın hukuksuz, dayanaksız yapıldığını belirterek, özgürlüğü bağlayıcı tedbir ve cezaların son çare olduğu ve bunun yanlış bir uygulama olmasından dolayı tazminat ödenmesine hükmetmiş.

* Hakan Aygün’e tazminat ödenmesi tartışmasız olarak uyulması gereken bir karar mahiyetindedir. Kendisine bu tazminat haksız tutukluluk ile ilgili verilmişti. Şimdi de verilen hapis cezası ile ilgili AYM’ye başvurabilir.

"TÜRK YARGISI HUKUKSUZLUKLARI HAGB KARARLARI İÇİNE GİZLEMEKTEDİR"

Avukat Celal Ülgen ise şu ifadeleri kullandı:

* Hakan Aygün Anayasa mahkemesi kararına ve tweeti kendisinin attığının saptanamamasına karşın 7 ay 15 gün hapis cezası verilerek hükümün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmesi hukuksal açıdan sorunlu bir karardır.

* Ancak kısaca HAGB diye andığımız Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması kararı kesin bir hüküm içermediği için bu karar yeni bir suç işlenince iki suçun kararı birlikte okunmak için saklanmaktadır.

* HAGB kararı için İstinaf ve Temyiz hakkı da bulunmamaktadır. Türk yargısı ne yazık ki son dönemde tüm hukuksuzlukları bu HAGB kararları içine gizlemektedir.

* Özellikle Cumhurbaşkanına hakaret suçlarında uygulamanın yoğun yapıldığını görmekteyiz. Hakan Aygün bu karara karşı AYM ve AİHM hakkını ancak başka bir suç işlediğinde elde etmiş olacak.

[old_news_related_template title="Hakan Aygün'ün 'IBAN' tutuklamasına 40 bin TL tazminat" desc="Anayasa Mahkemesi, Gazeteci Hakan Aygün’ün sosyal medyada yaptığı paylaşım dolayısıyla tutuklanmasının, hukuki olmadığına, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine oybirliğiyle karar verdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/02/23/iecrop/hakan-iha_16_9_1588753582_16_9_1614055135.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/hakan-aygunun-iban-tutuklamasina-40-bin-tl-tazminat-6275958/"]