Pamuk üretiminde çok önemli yere sahip Söke’de her yıl bu dönemlerde beyaza boyanan tarlalar, bu yıl ayçiçeklerinin sarısıyla renklendi. En kurak yıllardan biri yaşanan ovada, iklim değişikliğinin acı sonuçları yaşandı.

Çiftçilerin buğdaydan sonra ikinci ürün olarak ektiği pamuk susuzluk nedeniyle yerini ayçiçeğe bıraktı. Çiftçiler şimdiden seneye ne ekeceklerini düşünmeye başladı.



SUSUZLUK NEDENİYLE OVADA BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK ZARAR GÖRDÜ  

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) başkanı Bahattin Sürücü, iklim değişikliği ve susuzluk nedeniyle çiftçiler kadar biyo çeşitliliğinde zarar gördüğünü söyledi.

Sürücü, “Susuzluğun da etkisiyle Mendereste binlerce balık öldü, biyolojik çeşitlilik önemli derece zarar gördü ve geçim kaynağı tarım olan çiftçiler alternatif çözümler düşünmeye başladıl Damla sulama yöntemi gibi tasarruf sağlayan modern sulama yöntemlerine geçilmezse, önümüzdeki yıllarda daha da sıkıntılı günlerin geleceği kaçınılmaz olacaktır. Sulak alanlarımızı çevresiyle bütüncül olarak korumak, su tüketimini azaltmak ve tasarruflu kullanmak zorundayız” dedi.

[old_news_related_template title="Kuraklık ve yangınlar bal üretimini vurdu fiyatlar artacak" desc="TZOB'un Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ile birlikte yaptığı saha çalışmalarına göre, bu yıl yaşanan orman yangınları ve kuraklık bal üretimine ciddi zarar verdi. Bu durumun fiyatları artıracağına vurgu yapıldı. TZOB Başkanı Bayraktar, 'Sahte bal satıcılarına fırsat verilmemeli' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/13/iecrop/depophotos_16526822_16_9_1631516163.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/kuraklik-ve-yanginlar-bal-uretimini-vurdu-fiyatlar-artacak-6646073/"]

[old_news_related_template title="CHP'li Gürer: Çiftçiyi hem kuraklık hem ilgisizlik vurdu" desc="CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kuraklığın yaşandığı köylerde hasar tespiti yapılmadığı için destek ödemesi alamayan çiftçilerin sorunlarını dinledi. Gürer, 'Çiftçiyi hem kuraklık hem de ilgisizlik vurdu' dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/11/iecrop/cc7b0be3-cae4-4c42-bbac-f2d80d3c5c46_16_9_1631343111.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/chpli-gurer-ciftciyi-hem-kuraklik-hem-ilgisizlik-vurdu-6643034/"]