"Yargıda da çok büyük tuhaflıklar oluyor" diyen Viranşehir Cumhuriyet Savcısı Eyüp Akbulut isyan etti. Peki gerçekten yargıdaki tuhaflıklar neler? Yargıda çifte standart mı var? Cumhuriyet Savcısı'nın isyanını, genelgelerle yönetimi, hukuktaki çifte standardı, mafya siyaset ilişkilerini ve bunun sorgulanma olasılığını Sözcü TV Genel Yayın Yönetmeni Erdoğan Aktaş, Hukukçu Salim Şen ile konuştu.

“BİR HUKUK DEVLETİNDE BU İZAH EDİLEMEZ”

Şen’in açıklamalarından satırbaşları şöyle:


* Hukukun olmadığı bir yerde hukuku konuşuyorsunuz, olması gerekeni anlatmaya çalışıyorsunuz ama bu hiç kimsenin umurunda olmuyor. Çünkü yukarıdan aşağıya doğru devlet ve o devleti şu anda yöneten iktidar hukuk tanımayan, son derece keyfileşmiş, kişisel düşüncelerini ve siyasi projeksiyonunu hukuk gibi dayatan bir anlayışla yönetiliyoruz. (SÖZCÜ TV’nin 446 gündür onay beklemesine ilişkin) Bir hukuk devletinde bu izah edilemez. Buradaki bir hak ihlali.

* Anayasal olarak bir basın özgürlüğü, haber verme hakkı kapsamında bizim bütün vatandaşların bu hakkı kullanmanın en doğal yolu olan medyanın fiili olarak engellenmesi… Sırf iktidara yakın olmadığı için fiilen yasaklanması, hukuksuzluğun ulaştığı boyutları gösteriyor.

“YARGININ İÇİNDE BULUNDUĞU DURUM DAHA DA VAHİM”

* Yargının içinde bulunduğu durum hakikaten Viranşehir Cumhuriyet Savcısı’nın söylediğinden daha da vahim. Bir yargı organı düşünün ki mevcut kadrosunun şu anda neredeyse yarısına yakını iktidar kadrolarından atanmış durumda. İktidarı desteklediklerini açık açık ilan eden kişiler, haklarımızı hiç kimseye veremezler, görevleri o değil.

“ENDİŞENİZ VARSA ORASI MAHKEME DEĞİLDİR”

* Bir mahkemenin, bir yapının size adil davranacağı hususunda endişeniz varsa orası zaten mahkeme de değildir, adalet de dağıtamaz.

“AKP, SİYASİLERİN SULH CEZA HAKİMLERİNE EMİR VERMELERİNİ SUÇ OLMAKTAN ÇIKARDI”

* 2014 yılında AKP, Türk Ceza Kanunu’nda bir yasayı değiştirdi, 277. maddeyi. Soruşturma makamlarına yani Savcılara ve soruşturma aşamasında tedbirler hakkında karar veren sulh ceza hakimlerine siyasilerin telkin, tavsiye, emir, talimat ve yönlendirme yapmalarını suç olmaktan çıkarttı. Sekiz senedir bu ülkede Savcılara talimat vermek, onları yönlendirmek, emir vermek veya yaptıklarından dolayı eleştirmek, kızmak, haklarında işlem yapmak serbest, suç değil.

“SAVCININ SÖYLEMEYE ÇALIŞTIĞI EN ACI ŞEY ODUR”

* Böyle bir iklimde ve tepelerinde tamamen iktidara bağlı oluşturulmuş, bütün üyeleri iktidarın seçtiği bir Hakimler Savcılar Kurulu varsa o kurul Hakimlerin, Savcıların bütün özlük haklarına, bütün geleceklerine karar verip, onları 24 saat içerisinde bir yerden bir yere atıyorsa, görevden alabiliyorsa siz orada Hakimlerden, Savcılardan nasıl bir kahramanlık bekleyerek kendilerini ateşe atmalarını düşünebilirsiniz ki? Bu Savcının söylemeye çalıştığı en acı şey odur.

“BÜTÜN ÖZGÜRLÜKLERİMİZİ ORTADAN KALDIRSA NE DİYECEĞİZ?”

* Videonun başında diyor ki, ‘biliyorum ki bu açıklamamdan dolayı işimden olacağım’. Açıklaması ne? Yapılan hukuksuzluğu anlatıyor. Diyor ki, ‘bu günlerde yani pandemi nedeniyle uygulanan bu yasaklar hukuka aykırıdır.’ Doğru söylüyor. Anayasa’nın 13. maddesine temelden aykırıdır. Seyahat yasaklaması genelgelerle konulamaz, seyahat özgürlüğü böyle kısıtlanamaz. Sokağa çıkma yasağı genelgeyle, tebliğ ile veya sözle konamaz. Bütün özgürlüklerimizi ortadan kaldırsa ne yapacağız? Ne diyeceğiz? O Savcının içinde bulunduğu pozisyon o kadar acı ki…

Sözcü TV YouTube sayfasına abone olmak için tıklayın

[old_news_related_template title="Savcı genelgeleri eleştirdi: 'Muhtemelen işi kaybedeceğim' demişti... İnceleme başlatıldı" desc="Şanlıurfa'nın Viranşehir İlçesi Cumhuriyet Savcısı Eyüp Akbulut, corona tedbirleri kapsamında alınan yasakların hukuka aykırı, aşıların ise sağlığa zararlı olduğunu ileri sürerek bunlara karşı resen soruşturma açtığını duyurdu. Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, 'Konuşma, sosyal medyada yayınlandı. Biz de konuyla ilgili kendi açımızdan bir inceleme başlattık' değerlendirmesinde bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/18/iecrop/detay-kopya-14_16_9_1621342754.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/savci-genelgeleri-elestirdi-muhtemelen-isi-kaybedecegim-demisti-sorusturma-baslatildi-6437665/"]