İBB eski Başkanı Kadir Topbaş’ın FETÖ davasında bir süre tutuklu yargılandıktan sonra tahliye edilen damadı Ömer Faruk Kavurmacı’nın ortak işler yaptığı Metal Yapı Konut'un 2012 yılında arazi sahiplerinden  25 milyon liraya satın alıp İBB’ye 2017 yılında KDV dâhil 429 milyon 733 bin liraya sattığı Aksaray’daki eski lunapark arazisi de yeni İBB yönetimi tarafından soruşturulan konular arasındaydı. Şirketin elindeyken İBB tarafından yapılan düzenleme ile konut ve ticaret imarına sahip olan 6 bin 400 metrekarelik araziyi, İBB satın aldıktan sonra Molla Gürani Parkı ve cami yapmaya karar vermişti. Arazide halen bir çalışma başlamadı.  İBB Teftiş Kurulu; kamuoyunun tepkisine neden olan ve CHP’li İBB Meclis Üyeleri Hüseyin Sağ, Nadir Ataman ve Deniz Erzincan’ın 2017 yılında İBB görevlileri hakkında kamu zararına sebebiyet verildiği iddiasıyla suç duyurusunda bulunduğu satın alma işlemini yeniden araştırdı ve alımın mevzuata uygun olmadığı sonucuna vardı. İlgililer hakkında inceleme yapmak için izin almak üzere teftiş raporunun İçişleri Bakanlığı’na gönderilmesine karar verildi. Ancak bu sırada bakanlık müfettişleri rapora, kendi incelemelerini yapmak için el koydu.

“BORCUM VAR, ARSAM İPOTEKLİ”

Bakanlık müfettişleri tarafından devralınan İBB Teftiş Kurulu raporunda arazinin ipotekli olduğu ortaya çıktı. Raporda yer alan belgelere göre o dönem Metal Yapı Konut A.Ş Yönetimi Kurulu Başkanı olan ve geçtiğimiz temmuz ayında hayatını kaybeden Ömer Saçaklıoğlu, meclisten satış kararı çıktıktan sonra 6 Ocak 2017 tarihinde  İBB Emlak Müdürlüğü’ne satış işlemleri ile ilgili bir mektup yazdı.  Mektupta “Benim bu arsamın Ziraat Bankası ve Ziraat Katılım’a 108.500.000 dolar borcum var ve ipotekli. 2 milyon dolar tapu harcı tutuyor. 17 bin dolar kurumlar vergisi resmi beyanname hazırlıyor. KDV’yi zaten siz mahsuplaşırsınız. Benim hiçbir özel talebim yok. İşlem sonunda banka parasını alacak. İBB arsayı alacak. Vergi dairesi vergisini alacak. Ben de hiçbir şey almayacağım” dediği görüldü.

“ŞİRKETİN İÇİNDE BULUNDUĞU ZOR KOŞULLAR ETKİLİ OLMUŞ”

İBB Teftiş Kurulu raporunda da Saçaklıoğlu’nun dilekçelerine dikkat çekilerek, satın alma işlemine ilişkin aykırılıklar birlikte değerlendirildiğinde taşınmazın satın alınmasında Metal Yapı Konut şirketinin içinde bulunduğu zor koşulların etkili olduğu konusunda kuşku oluştuğu vurgulandı.

CUMHURBAŞKANLIĞI NEZİNDE TRAMPA GÖRÜŞMESİ YAPILMIŞ

Saçaklıoğlu, arazinin satın alınması sağlayan İBB Meclisi’nin 25 Kasım 2016 tarihli kararından bir ay önce de İBB Genel Sekreterliği’ne 7 Ekim 2016’de dilekçe verdi. Konunun Cumhurbaşkanlığı nezdinde bilindiğinin söylendiği yazıda şu satırlar yer aldı:

“Yaklaşık 2 yıl önce Cumhurbaşkanlığımız nezdinde tarafımız ve Sn. Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüşülmüş bizden Fatih Vatan Caddesi 1844 adada bulunan arazimizin İBB’nin başka bir arazisi ile trampa (değiş-tokuş)yapılması talep edilmiştir. Defalarca toplantı yapılmış fakat hiçbir mesafe alınamamıştır. Bir yıl sonra İBB yetkilileri tarafından trampa işleminin İBB ile yapılmayacağı Hazine ile yapılacağı şifahi olarak söylenmiştir. Defterdarlık bu konu ile ilgili olarak hem İBB hem de Şehircilik Bakanlığı’na trampanın yapılabileceği konusunda Levent Büyükdere Caddesi’nde yer önererek cevap talep etmiştir. Gelinen noktada 2 yıldır bu konuyu sadece biz takip ediyoruz, sürekli biz koşturuyoruz, toplantılar talep ediyoruz, sürekli biz zaman harcıyoruz. Artık açık şekilde İBB tarafından cevap bekliyoruz.”

KUTU: RAPORDA HANGİ TESPİTLER YAPILDI?

İBB Teftiş Kurulu’nun el konulan raporuna dikkat çeken başka tespitler de yer aldı: “3 Şubat 2017’de kıymet takdir komisyonu oluşturuldu. Komisyon daha görevine başlamadan bir ay önce 30 Ocak 2017 tarihli rapor ile bedel tespiti yapıldı. 2017 yılının şubat ayı içinde iki taksit halinde Metal Yapı Konut’a 429 milyon 733 bin 598 TL ödeme yapıldı. Bedel belirlenirken hiçbir emlak ofisinden güncel fiyat alınmadı, maliyet hesabı çıkarılmadı. Diğerlerine nazaran SPK lisanslı değerleme şirketlerince belirlenen değerin daha düşük olması nedeniyle esas alındığı ifade edilirken Koza Gayrimenkulün daha düşük olan 195 milyon liralık değer tespiti hiç dikkate alınmadı. Taşınmazın satın alınmasına neden olacak somut bir ihtiyaç bulunmuyor. Taşınmazın aciliyet gerektiren bir durum veya kamu yararını gerektiren bir öngörü nedeni ile alındığı varsayılsa dahi Metal Yapı Konut’a ait tüm parseller satın alınırken, aynı ada içinde bulunun ve şirkete ait olmayan 4 adet parsel ise satın alınmadı.”

[old_news_related_template title="İşte İçişleri’nin el koyduğu İBB'deki yolsuzluk dosyaları" desc="İBB Başkanı İmamoğlu’nun talimatı ile AKP dönemine ilişkin başlatılan soruşturmada hazırlanan yolsuzluk dosyaları İçişleri Bakanlığı’nın iddiaları araştırmak üzere görevlendirdiği müfettişlere dün teslim edildi..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/13/iecrop/ibb-usulsuzluk_16_9_1610496715.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/ibbnin-dosyalari-icislerine-verildi-6208784/"]

[old_news_related_template title="İBB, AKP ve MHP'nin 'halk ekmek' engelini aştı" desc="Pandemi döneminde önünde uzun kuyruklar oluşmaya başlayan İBB’ye ait Halk Ekmek, yeni büfe taleplerinin İBB Meclisi’nde çoğunluktaki AKP-MHP grubu tarafından engellenmesi üzerine 40 mobil büfe ile halka ucuz ekmek götürme kararı aldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/09/iecrop/detay-kopya-10_16_9_1610191459.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/ibb-akp-ve-mhpnin-halk-ekmek-engelini-asti-6204260/"]