Çevre ve Şehircilik Burdur İl Müdürü Murat Alacatlı, geçtiğimiz günlerde Doğanbaba ve Salda köylerinin atık sularının Salda Gölü'ne aktığı ve suyunun kirlendiği yönündeki iddiaları yalanlayarak “Gölde yüzme suyu kalitesi A sınıfı olup içilebilir su kalitesine yakındır” demişti.

Salda Gölünü Koruma Derneği ise, twitter hesabından Salda köyünün kanalizasyonunun göle aktığı görüntüleri paylaştı. Salda Gölünü Koruma Derneği Başkanı Gaziosman Şakar pis suyu göstererek "Yetkililer, Salda Gölü’nün suyunun içme suyuna yakın kalitede olduğunu söylüyor. İddia sahipleri, derenin gölle birleştiği bu noktadan bir bardak su içsinler" dedi.  Şakar, pis su akıntısının göle aktığını gösteren görüntülerde, gölün sularının geçen yıla oranla 30 metre çekildiğini de ekledi.

"HERHANGİ BİR KİRLİLİĞİN SÖZ KONUSU DEĞİL"

Salda Gölü Koruma Derneği tarafından yapılan paylaşım ve açıklamanın doğru olmadığını iddia eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir açıklama yaptı. Bakanlığın açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

“Salda Gölünde Yüzme ve Rekreasyon Amacıyla Kullanılan Suların Sağlaması Gereken Kalite Kriterlerinin belirlenmesi için İl Sağlık Müdürlüğü  tarafından 4 noktada (Halk Plajı, Akkumluk (Beyaz adalar), Doğanbaba Plajı ve Orman Plajı) numuneler alınmakta ve  yüzme suyu kalitesi analiz sonuçları Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından https://yuzme.saglik.gov.tr/ adresinde yayınlanmaktadır. Salda Gölü yüzme suyu kalitesi A sınıfı olarak belirlenmiştir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü, Genel Müdür Yardımcısı, İl Müdürlüğü yetkilileri ve Yeşilova Belediye Başkanı tarafından 08.06.2021 tarihinde yerinde yapılan incelemede kanalizasyon suyunun göle karışması ile ilgili basında yer alan kirlilik iddialarının doğru olmadığı, Salda Gölünü besleyen Düden deresinin berrak ve doğal olarak yosunlaştığı görülmüştür. Hayvanların otladığı sulak alan ve mera olduğu, bölgenin doğal özelliklerini koruduğu, Düden deresinin göle aktığı bölgede kuşların yoğunluğunun gözlemlendiği, herhangi bir kirliliğin söz konusu olmadığı basında yer alan haberlerin algı yaratmak için asılsız ve yalan olduğu tespit edilmiştir”

[old_news_related_template title="Salda Gölü Koruma Derneği'nden kirlilik tepkisi" desc="Salda Gölü Koruma Derneği Başkanı Gaziosman Şakar göldeki insan kaynaklı kirliğe dikkat çekti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı ‘Millet Bahçesi ile Salda Gölü'nü koruduğu’ yönündeki açıklamaların doğru olmadığı belirten Şakar, “Bakanlığın amacı gölü korumak olsaydı, Millet Bahçesi’nden önce göl çevresindeki yerleşim yerlerinden göle akmakta olan kanalizasyon sularının, göle gelmesini önlerdi” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/03/iecrop/resimid_179355941_17935594_16_9_1622716516.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/salda-golu-koruma-derneginden-kirlilik-tepkisi-kanalizasyon-suyu-gole-akiyor/"]