İngiliz medyasında bir gazetede makale kaleme alan İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, ülkenin Afgan mültecilerle ilgili planını açıkladı. Wallace, Pakistan ve Türkiye gibi ülkelerde Afgan mülteciler için merkezler kurma planı yaptığını belirtti. Ben Wallace'ın açıklamaları, İngiliz medyasında geniş yer buldu.

KILIÇDAROĞLU: KİMSEYİ BİZİM TOPRAKLARIMIZA BU USULLE GETİREMEZSİNİZ

Ben Wallace'ın açıklamalarına Türk siyasetçilerden tepki yağdı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir soru yönelterek, İngiltere'ye seslendi. Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

* Gelişmelere dair sizi bilgilendirmeye devam ediyorum. İngiltere Savunma Bakanı Wallace, kendilerine hizmet etmiş Afganlara, Türkiye'de "mülteci merkezleri" kuracaklarını ilan etti ve Afganları ülkemize davet etti. Kendilerine mülteci seçecekler, kalanlar ülkemizde bırakılacak.

* Şimdi Erdoğan’a sorum şu: “Ben anlaşma yapmadım” dediğin ülkeler, artık Türkiye Cumhuriyeti'nin fikrini alma ihtiyacı dahi duymadan bunları söyleyebilecek hale mi geldi? Yoksa anlaşma yaptın diye mi bu kadar cüretkârlar? Hangisi doğru? Bir kere dürüst ol Erdoğan!

* İngiltere'ye de buradan sesleniyorum: Size hizmet eden Afganları ölüme terk etmiş olmanız insanlık dışıdır. Ancak şu konuda emin olun ki, sizin sorumsuzluğunuzun ceremesini halkımız mahallesinde çekmeyecek. Kimseyi bizim topraklarımıza bu usulle getiremezsiniz!

DIŞİŞLERİ: KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL

Dışişleri Bakanlığı tarafından 'Birleşik Krallık basınında Afgan sığınmacılar için üçüncü ülkelerde kurulacak iltica merkezleri planları bağlamında ülkemize ilişkin atıf yapılması hakkında' başlığıyla yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

* Birleşik Krallık basınında yer alan Afgan mülteciler için Türkiye’de iltica başvuru merkezi kurulması konusunda plan yapıldığı yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır.

* Bugüne kadar hiçbir ülkeden tarafımıza iletilmiş bu yönde resmi bir talep bulunmamaktadır. Bu yönde bir talep iletilse dahi, bunu kabul etmemiz mümkün değildir.

KILIÇDAROĞLU'NDAN DIŞİŞLERİ'NE: ANTETLİ A4 BAKANLIĞI'NA DÖNÜŞTÜNÜZ

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasının ardından paylaşım yapan Kemal Kılıçdaroğlu, bakanlığa tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, "Millet İttifakı karşı çıkmasa ülke çıkarlarını korumak aklınızdan dahi geçmiyor. Biz sesimizi çıkarıyoruz, yarım saat sonra siz uyanıyorsunuz. Antetli A4 Bakanlığı'na dönüştünüz. Yüzlerce yıllık hariciye geleneğimize yazık" açıklamasında bulundu.

AKŞENER'DEN ERDOĞAN'A: ŞİMDİ DE İNGİLİZLERİN TAŞERONU MU OLUYORSUN?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de İngiltere Savunma Bakanı'nın açıklamasıyla ilgili ”Koltuğu kurtarmak için şimdi de İngilizlerin mi taşeronu oluyorsun Sayın Erdoğan” mesajını paylaştı.

"HEPİNİZ YALANCISINIZ"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu konuda daha önceden yaptığı uyarıları hatırlatan CHP İzmir Milletvekli Tuncay Özkan ise "Hepiniz yalancısınız. Kılıçdaroğlu ilk günden bu yana doğruları söylüyor. Türkiye, AKP tarafından dünyanın mülteci kampı yapılmak isteniyor. İşte ispatı” sözleriyle iktidara tepki gösterdi.

"TÜRKİYE, AVRUPA'NIN GÖÇMEN DEPOSU DEĞİLDİR"

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, “Türkiye, Avrupa’nın göçmen deposu değildir” ifadelerini kullanırken, İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan ise, "Müstemleke olduğumuzu bilmiyorduk. Böyle bir anlaşma var ise bizlerin niye haberi yok? Hayır, böyle bir anlaşma yok diyorsanız, bunlar bu cesareti nereden buluyorlar?" diyerek İngiltere Savunma Bakanı'nın açıklamalarına tepki gösterdi.

KILIÇDAROĞLU UYARMIŞTI

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Avrupa’nın sığınmacılara tutumu konusunda sık sık uyarılarda bulunmuştu. Kılıçdaroğlu, “Ben ne mültecilerin sömürülmesine ne de güzel ülkemizin emperyalistlerin mülteci hapishanesine dönüştürülmesine razıyım" şeklinde konuşarak, "Brüksel’in Afganistan’dan kaçan sığınmacıları Avrupa’dan uzak tutmak için, Türkiye’ye yeni bir rüşvet paketi önerme hazırlığı var. Bu sefer rakamlar, 500 bin ile 1 milyon arasında Afgan mülteci riskini gösteriyor" demiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Sakın tenezzül bile etme o paraya!” ifadeleriyle seslenmişti.

Yine bir başka açıklamasında Kılıçdaroğlu, "ABD yetkililerin yaptıkları açıklamalardan biz bunları öğreniyoruz; Afgan mültecilerin Türkiye’ye geldiğini, burada tutulacağını, hükümet yetkilileri ile görüştüklerini görüşmelerin gizli tutulduğunu bütün bu ayrıntıları verdiler. Türkiye Cumhuriyeti Devleti sığınmacı kampı değildir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti sığınmacıların deposu haline getirilemez" diye konuşmuştu.

ERDOĞAN, BİRLEŞİK KRALLIK BAŞBAKANI İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson ile bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Boris Johnson ile gerçekleştirdiği görüşmede, Türkiye'nin Afganistan'da mevcut önceliğinin vatandaşlarının tahliyesi olduğunu belirterek, Kabil Havaalanı’nın güvenliğini sağlama sorumluluğunu uygun şartların oluşması halinde devam ettirebileceklerini söylemişti.

Afganistan ve İran'da gerekli tedbirler alınmazsa yeni göç dalgasının kaçınılmaz olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afgan düzensiz göçü, krize dönüşmeden başta Avrupa ülkeleri olmak üzere herkesin samimi bir şekilde elini taşın altına koyması ve uluslararası toplumun bu konuda bir araya gelmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Afganistan kaynaklı göçün yeni insani trajedilere sebep olmaması için Afganlılara kendi topraklarında ve komşu ülkelerde yardım sağlanması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği başta olmak üzere ilgili BM kuruluşlarının mali katkıları artırılarak daha etkin rol oynamalarıyla bu göç baskısının azaltılabileceğini ifade etmişti.

[old_news_related_template title="Kılıçdaroğlu 'Bir daha asla' diyerek uyardı: Avrupa 'İkinci Rüşvet Paketi' hazırlığında" desc="Sosyal medyadan yaptığı videolu paylaşımda 'Ülkemizin gerçek beka sorunu sığınmacı selidir. Şimdi de Afgan seline tutulduk' diyen CHP lideri Kılıçdaroğlu, 'Brüksel’in Afganistan’dan kaçan sığınmacıları Avrupa’dan uzak tutmak için, Türkiye’ye yeni bir rüşvet paketi önerme hazırlığı var. Bu sefer rakamlar, 500 bin ile 1 milyon arasında Afgan mülteci riskini gösteriyor' dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslenen Kılıçdaroğlu, 'Sakın tenezzül bile etme o paraya!' ifadelerini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/25/iecrop/kilicdaroglu_16_9_1627237915.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/kilicdaroglu-bir-daha-asla-diyerek-uyardi-avrupa-ikinci-rusvet-paketi-hazirliginda-6556623/"]

[old_news_related_template title="Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a mülteci yanıtı" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın göçmenler için sarf ettiği 'Türkiye onları güçlü olduğu için koruma altına alıyor. Bundan sonra finansı iyi yönetmek suretiyle böyle adımları atacağız' sözlerine CHP lideri Kılıçdaroğlu yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, 'Türkiye'ye gelen Afgan erkek grupları mülteci değil; onlar ABD’ye hizmet etmiş askerler' diyerek Erdoğan'a, 'Söylemin, bu gelen Afganlar için de geçerli mi?' diye sordu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/06/iecrop/kilicdaroglu-depophotos_17208592_16_9_1628257868.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/kilicdaroglundan-erdogana-multeci-yaniti-6578766/"]

[old_news_related_template title="Erdoğan'dan art arda Afganistan görüşmeleri" desc="Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Afganistan’daki gelişmeler ve göç meselesi başta olmak üzere bölgesel konular ele alındı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/22/iecrop/erdogan_16_9_1565792486_16_9_1629652859.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/erdogan-ile-johnson-arasinda-afganistan-gorusmesi-6607662/"]

[old_news_related_template title="Kılıçdaroğlu: Ne mültecilerin sömürülmesine, ne de ülkemizin mülteci hapishanesine dönüştürülmesine razıyım" desc="Göçmen tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, “Ben ne mültecilerin sömürülmesine ne de güzel ülkemizin emperyalistlerin mülteci hapishanesine dönüştürülmesine razıyım' ifadelerini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/28/iecrop/kk-sozcu_16_9_1627501241.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/kilicdaroglu-ne-multecilerin-somurulmesine-ne-de-ulkemizin-multeci-hapishanesine-donusturulmesine-raziyim-6562124/"]

[old_news_related_template title="Kemal Kılıçdaroğlu: İktidar olduğumuzda Suriyelilerin sorununu 2 yıl içinde çözeceğim" desc="CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'de bulunan Suriyeli mültecilerle ilgili sosyal medya hesabından videolu bir paylaşım yaptı. 'Bu sorunu çözmek zorundayız' diyen Kılıçdaroğlu, 'Bunlar çözemediler, çözme güçleri de yok, kapasiteleri de yok. Ama biz çözeceğiz. İnsani boyutuyla ele alacağız sorunu ve çözeceğiz. Allah'ın izniyle iktidar olduğumuzda Suriye konusunu, Suriye sorununu, Suriyelilerin sorununu da iki yıl içinde çözeceğim' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/16/iecrop/kilicdaroglu-depo-1_16_9_1626462377.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/kemal-kilicdaroglu-bu-sorunu-cozmek-zorundayiz-6543151/"]