Sınır güvenliğinin sağlanması amacıyla 295 kilometrelik sınır hattının tamamına duvar örülüyor. Van'ın Çaldıran ilçesinin İran sınırında başlatılan çalışmaların ikinci etabında, yüklenici firma çalışanları donmuş toprağa denk geldi. Burada iş makineleriyle çalışmalarını sürdüren ekipler, binlerce yıllık buzulları kırarak beton blokların konulacağı zemini hazırlıyor.



"BUZUL PARÇALARI ÇOK ÖNEMLİ YAPILAR"

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, bölgede kazılar sonucu ortaya çıkan buzul parçalarının çok özel yapılar olduğuna dikkat çekti.

Bu oluşumları dünyanın farklı bölgelerinde görmenin mümkün olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Alaeddinoğlu, şunları söyledi:

* Özelikle belli yükseltide ‘permafrost’ dediğimiz yapı içerisinde oluşan buzullardır. Yüksek kesimlerde ve kutuplara yakın bölgelerde toprağın alt katları donmuş olarak bulunur.

* Kış aylarında tamamen donar, yaz aylarında belli bir kısmı çözülür. Donma ve çözülme süreci içerisinde, suyun toprağın iç kesimlerine doğru sızması sonucu kış aylarında tekrar donar.

* Bu uzun yıllar sürer ve su katmanı buzul haline dönüşür. Buzul zamanla içerisindeki toprağı dışarı atar. Buzul kütleleri halinde toprağın altında kalır. Bunlar ileri aşamada eğimle beraber toprağın içerisinde kanallar halinde de görülebilirler. (İHA)


[old_news_related_template title="Bilim dünyasını heyecanlandıran keşif: 310 milyon yıllık beyin bulundu" desc="Dünyada bir ilk gerçekleşti ve araştırmacılar, Illinois'deki Mazon Creek bölgesinde 310 milyon yıllık fosilleşmiş bir at nalı yengeci beyni keşfettiler. Çığır açan keşif 'milyonda bir' olarak tanımlandı. Araştırmacılar, 310 milyon yıllık at nalı yengecinden daha önce hiç görülmemiş fosilleşmiş bir beyin ortaya çıkardılar." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/03/iecrop/310_milyon_yillik_fosil_16_9_1627975290.png" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/bilim-dunyasini-heyecanlandiran-kesif-310-milyon-yillik-beyin-bulundu-6571677/"]

[old_news_related_template title="Heyecan yaratan keşif! M.Ö. 10 bin yılından kalma 'yiyecek' bulundu" desc="Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, toprak kayması sonucu ortaya çıkan ve bir çoban tarafından keşfedilen mağarada M.Ö. 10 bin yıllarında yapıldığı tahmin edilen bir yiyecek bulundu. Reçine ile kaplandığı için günümüze kadar bozulmadan geldiğini belirten uzmanlar, yiyeceğin 'Mustafakemalpaşa peynir tatlısına' benzerliğine dikkat çekti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/22/iecrop/dha-bursa-1_16_9_1626970426.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/kultur-sanat-haberleri/heyecan-yaratan-kesif-m-o-10-bin-yilindan-kalma-yiyecek-bulundu/"]