İsrail Gizli Servisi ile bağlantılı oldukları ve İsrail Devleti için önem arz eden bilgi ve belgeleri sızdırdıkları iddiasıyla MİT operasyonuyla yakalanarak tutuklanan 16 şüpheli hakkında iddianame tamamlandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede,  Ahmad Zaid isimli şahsın İsrail Gizli Servisinin saha sorumlusu olduğu kaydedildi. Zaid'in olay tarihi itibariyle Almanya'da bulunduğu, İsrail Gizli Servisinin Türkiye'de bulunan Filistin ve Suriye uyruklu şüphelilerle irtibata geçerek Türkiye'de bulunan Filistin başta olmak üzere yabancı uyruklu şahısların kurdukları sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerini, sosyal hayatlarını, eğitim süreçlerini, yurt dışı bağlantılarını izlemek, işgale karşı direnen gruplarının Türkiye'deki faaliyet ve yapılanmalarından haberdar olmak için Arap asıllı olan, birçoğu Filistin vatandaşı, bir kısmı da Suriye vatandaşı olan 16 şüphelinin para karşılığı casus olarak kullanıldığı kaydedildi.

Şüphelilere maddi menfaat sağlanarak bağlılık ve sadakatlerinin diri tutulduğu, ödemelerin canlı kurye olarak belirlenen şüpheli Abdulkadir Barakat'a Havale Ofisleri vasıtasıyla gönderildiği, Barakat'ın da bu paraları casusluk yapan diğer şüphelilere ulaştırdığı belirtildi.

"MİLLİ GÜVENLİĞİ TEHDİT EDECEK BİLGİLER SERVİS EDİLDİ"

Şüphelilerin ülkemizde milli güvenliği tehdit edecek nitelikte ikamet etmekte olanların aleyhine topladıkları bilgileri servis ederek "Siyasi casusluk" faaliyeti içinde bulunduklarının tespit edildiği, İsrail Vatandaşı olan Gizli Servis elemanı Ahmad Zaid'in ise yurt dışında olması nedeniyle yakalanamadığı, bu nedenle hakkında ayrı bir soruşturma yürütüldüğü belirtildi. Yapılan çalışmalar neticesinde para transfer işlemlerini gerçekleştiren canlı kuryenin Abdulkadir Barakat olduğu, Barakat ile bağlantılı olduğu değerlendirilen, şüpheliler Raed A. A. Ashour ve Nahed S.M. Alkafarna 7 Ekim 2021'de, Alaaeddin A. M. Hamada, Mohammed I. A. Salhab, Abdelrahman Y. M. Abunawah ve Ahmed J. A. Alqıshawı, Raed Ghazal, Mohammed H. I. Barzaq, Yasın M.A. Abufeseıfes, Khaled M.A. Almasrı, Ahmed M. M. Shaheen ve Jaser H.J. Alsoudı 8 Ekim 2021'de İstanbul'da, Nidal A.A. Alhelou'de aynı gün Sakarya'da, Abdulhakim Alzaamil Düzce'de, Gassan Saade'nin ise 4 Kasım'da Mersin'de yakalanarak gözaltına alındığı belirtildi.

İddianamede, şüphelilerin talimat ile Türkiye'ye gelerek öğrenci ya da işçi görüntüsü altında faaliyetlerine devam ettikleri, şüphelilerin ankesörlü telefon, İnternet tabanlı güvenilir iletişim araçları, gizli ve şifreli mail hesapları üzerinden irtibat kurdukları saha sorumluları ile gerektiğinde yurt dışına çıkarak yüz yüze talimatlandırıldıkları, menfaat karşılığında gizli yöntemler ile gösterdikleri çaba sonucu temin ettikleri ve milli güvenliği tehdit edecek bilgileri servis ettikleri kaydedildi.

HÜCRE TİPİ ÖRGÜTLENME

Şüpheli Abdulkadir Barakat’ın Ahmad Zaid’in talimatları doğrultusunda kuryerlik vazifesini üstlendiğinin anlatıldığı iddianamede, yüz yüze ya da havale yöntemleriyle gizlilik esaslarına uyarak faaliyet icra ettiği, Zaid’in bu aşamalarda mümkün mertebe kurye ile diğer tarafları yüz yüze getirmemeye özen gösterdiği, para teslimatının alıcısı konumunda olan tarafların birbirleriyle diyaloglarının bulunmadığı, şebekenin havale ofisleri gibi bulundukları ülkelerin dışarıdan kişi ve kuruluşlarca mevcut uygulama ve kuralların dışında, dolasıyla kayıt altına alınmadan para transfer edilmesini sağlayan sistem aracılığı ile para transferlerini gerçekleştirdikleri, gizli haberleşme yöntemleri ile hücre tipi örgütlendikleri, para transferinin merkezinde bulunan Abdülkadir Barakat’ın yapılanmanın organizasyonunda kilit rol üstlendiği ve Zaid’in Türkiye’deki uzantısı olarak faaliyette bulunduğu belirtildi.

TIP ÖĞRENCİSİ ŞÜPHELİ RAPORLAMA YAPTI 

Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 6’ncı sınıf öğrencisi olan Şüpheli Mohammed I.A. Salhab’ın eylemlerine yer verilen iddianamede, İsviçre’ye giderek yabancı istihbarat servisleri ile görüşmelerde bulunduğu, Ahmad Zaid ile ile internet tabanlı uygulamalar ve e-posta üzerinden görüşmeler gerçekleştirdiği, Türkiye'de faaliyet gösteren derneklerin isleyişleri, yönetim şekilleri, Türkiye ile Filistin Diasporası’nın ilişkileri ve önemli görülen şahıslar hakkında araştırmalar yaparak gizli yöntemlerle raporlamalar gerçekleştirdiği, bunun karşılığında maddi menfaat temin ettiği ve Filistin seçimleri hakkında kapalı kaynaklar üzerinden rapor hazırlayarak sunum yaptığı kaydedildi.

8 GÜN CEZAEVİNDE KALMIŞ

İddianamede, şüpheli Abdelrahmen Abunawah’ın Filistin'de İlahiyat eğitimi gördüğü, eğitimini tamamlamak için Türkiye'ye geldiği, 2011 yılında İsrail gizli servisi tarafından gözaltına alındığı, 8 gün boyunca cezaevinde birlikte kaldığı şahsın vasıtasıyla Ahmad Zaid ile bilgi alışverişine başladığı ve canlı kurye Barakat ile irtibatı olmadan saha sorumlusuna bağlı tek şüpheli olduğu kaydedildi.

METRO DURAĞINDA PARA ALDI

Şüpheli Abddulhakim Alzaamıl’ın Düzce’de canlı kuryeden 10 bin dolar aldığı ve çatışma bölgelerine ait kritik ve gizli mahiyetli verileri kendisiyle telefon yoluyla irtibat kuran bir şahsa ilettiğinin anlatıldığı iddianamede, şüpheli AHmed M.M. Shaheen’in ise canlı kuryeden Zeytinburnu metro durağında bin dolar aldığı ve Ahmad Zaid'in talimatları ile hareket ederek mahiyeti gereği gizli bilgileri temin ettiği belirtildi.

İŞÇİ VE ÖĞRENCİ GÖRÜNTÜSÜ 

İddianamede, organizasyon şemasının en üstünde bulunan Ahmad Zaid’in casusluk faaliyetlerinin para transferlerine yön verdiği, şüphelilerin talimat ile Türkiye'ye gelerek öğrenci ya da isçi görüntüsü altında faaliyetlerine devam ettikleri, ankesörlü telefon, internet tabanlı güvenilir iletişim araçları, gizli ve şifreli mail hesapları üzerinden irtibat kurdukları saha sorumluları ile gerektiğinde yurt dışına çıkarak, yüz yüze talimatlandırıldıkları, menfaat karşılığında gizli yöntemler ile gösterdikleri çaba sonucu temin ettikleri ve milli güvenliği tehdit edecek bilgileri servis ettikleri belirtildi.

İLK DURUŞMA 8 ŞUBAT'TA

Hepsi tutuklu olan 16 şüphelinin, "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme" suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapisleri istendi.  İddianame, İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Mahkeme tensip tutanağında, İnterpol Europol Sirene Daire Başkanlığına müzekkere yazılarak sanıkların adli sicil kayıtlarını istedi. Sanıklardan elde edilen dijital materyallerin rapor sonucunun akıbetinin sorulmasına karar verdi. İlk duruşma 8 Şubat'ta yapılacak.

DHA-İHA

[old_news_related_template title="İsrailli çift serbest bırakıldı: Erdoğan'a teşekkür ettiler" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konutunun fotoğrafını çektikleri gerekçesiyle gözaltına alınan İsrailli çift hakkında serbest bırakma kararı alındı. Çift, özel bir jetle Türkiye'den ayrılırken İsrail yönetimi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/18/iecrop/israil-_16_9_1637212230.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/israilli-cift-serbest-birakildi-erdogana-tesekkur-ettiler-6775347/"]

[old_news_related_template title="Casus yazılım skandalı büyüyor: 'Kesinlikle şok edici gerçekler...'" desc="Fransa merkezli Le Monde gazetesi, Fas hükümetinin İsrail merkezli NSO Group tarafından geliştirilen 'Pegasus' casus yazılımını kullanarak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a ait akıllı telefonu gözetlediğini ileri sürdü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/20/iecrop/yazilim-reuters_16_9_1626812275.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/casus-yazilim-skandali-buyuyor-kesinlikle-sok-edici-gercekler-6548794/"]