Türkiye’nin bugün itibariyle İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı kararıyla çekilmesine tepki olarak eylem düzenlemek isteyenler, polisin Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi'ne giriş çıkışları kapatması üzerine, barikatın bitiş noktası olan Şişhane metrosu önünde toplandı.

Polis barikatının önünde düzenlenen eylemde ellerinde döviz ve afişlerle eylemciler; “İstanbul sözleşmesi bizim”, “Deniz Poyraz ölümsüzdür”, “Erkek şiddeti son bulsun”, “Eşitlik olmadan adalet olmaz” sloganları attı.



Eylemde “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz. Bizim için bitmedi” yazılı pankart açılırken, kurulan ses sistemiyle yapılan açıklamada ise kadın haklarının ve İstanbul Sözleşmesi’nin önemini vurgulayan tezahüratlar yapıldı.

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NDEN VAZGEÇMEYE NİYETİMİZ YOK"

Protestoda “Haklarımızdan vazgeçmeye niyetimiz yok, hayatlarımızdan vazgeçmeye niyetimiz yok, susmaya niyetimiz yok, itaat etmeye niyetimiz yok, evlere dönmeye niyetimiz yok, şiddete razı gelmeye niyetimiz yok, eşitsiz yaşamaya niyetimiz yok, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeye niyetimiz yok” açıklamasında bulunuldu.



TAKSİM MEYDANI'NA GİRİŞE İZİN VERİLMEDİ, BİBER GAZI ATILDI

İstiklal Caddesi’ndeki yürüyüş, polislerin barikatına kadar devam etti.

Polisin barikatı açmaması ve Taksim Meydanı'na girişe izin vermemesi üzerine eylemciler bir süre burada bekledi. Barikatın açılmasını isteyen eylemciler ile polis arasında arbede yaşandı.

Barikatın olduğu alana TOMA getirildi, polis “dağılın” uyarısı yaptı. Alanı terk etmeyen eylemdekilere, polis tarafından biber gazıyla müdahale edildi.



KARAKÖY'DE EYLEM SON BULDU

Taksim Meydanı’na girişlere izin verilmemesi ve biber gazlı müdahalenin ardından eylemler ara sokaklarda devam etti. Eylemcilerin büyük bir çoğunluğu Karaköy yönüne doğru ilerledi.

Karaköy’e giden kadınlar burada da polis barikatıyla karşılaştı. Galata Köprüsü yönüne geçişlere izin verilmedi. Polislerle kadınlar arasında kısa süreli arbedeler yaşandı.

Karaköy tramvay durağının karşısında "Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları eşliğinde eylemler son buldu.

İZMİR'DE DE BİBER GAZLI MÜDAHALE

İzmir'de bir grup, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını protesto etmek için Alsancak'taki Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde saat 18.30 sıralarında toplandı.

Polis ekipleri, yürüyüş yapmak isteyen gruba izin vermedi. Grup yürüyüşte ısrar etmesi üzerine polis biber gazıyla müdahalede bulundu.



ANKARA'DA DA TOPLANDILAR

Cumhurbaşkanlığı kararına göre İstanbul Sözleşmesi’nin son günü olan 1 Temmuz’da tüm Türkiye’de kadınlar sokaklara çıkarken, Ankara’da ise Çankaya ilçesinde Sakarya Caddesi’nde eylem düzenlendi. Kadınlar hep bir ağızdan, “Haklarımızdan, hayatlarımızdan, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz” diye haykırdı.

[old_news_related_template title="Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden resmen çekilmesiyle ilgili konuştu. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı toplantısında açıklamalarda bulunan Erdoğan, 'Bizim mücadelemiz bu sözleşmeden çekilmeyle bitecek değildir' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/01/iecrop/aw225253_01_16_9_1625141496.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/erdogandan-istanbul-sozlesmesi-aciklamasi-3-6516062/"]