İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasını protesto eden kadınlar İstanbul Maltepe’de buluşarak bir eylem düzenledi.

KESK, DİSK, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Kadın Meclisleri’nin yanı sıra çok sayıda kadın örgütlerinin katıldığı eyleme İstanbul Barosu ile CHP, HDP, TİP de destek verdi. Eylemde, “Anayasayı, yasayı, sözleşmeyi uygula”, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz”, “Kadın cinayetlerini durduracağız” yazılı dövizler taşınırken, “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Kararı geri çek sözleşmeyi uygula”, “Kadınlar eşit yaşayacak” şeklinde sloganlar da atıldı. Öte yandan eylemde HDP İzmir İl Başkanlığı’na yapılan silahlı saldırıda hayatını kaybeden Deniz Poyraz’ın fotoğrafları da taşındı.



Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu kurucusu Gülsüm Kav, “Biz aslında İstanbul Sözleşmesi için yıllardır nöbeti sürdürüyoruz öyle değil mi arkadaşlar? Biz 10 senedir yılın her günü adliyelerde, sokaklarda, mücadelenin her alanında hayatımız anlamına gelen bu sözleşmeyi uygulamayanlara inat uygulamak için mücadele verdik. Son bir yıldır Türkiye topraklarında bütün hak ve özgürlüklerin sembolü haline geldi” diye konuştu.

KALBEN SAHNEYE ÇIKTI

Eylemde şarkıcı Kalben ve Pınar Aydınlar da sahne aldı. Kalben, “Dünyada beyaz, heteroseksüel, iktidar sahibi bir erkek olmayanın dışındaki tüm insanların ezildiği düzenin değişmesi, bütün insanların cinsiyetlerinden bağımsız olarak eşit yaşayabilmeleri, kimliklerinden bağımsız olarak özgür yaşayabilmeleri, eğitim alabilmeleri, çalışabilmeleri, ekmeklerini kazanabilmeleri, ekonomi var edebilmeleri ve kendi vücudumuzla, kendi ruhumuzla ilgili kanunları yaparken bizlerin de kanun yapıcılar arasında olması tam da şu anda çok değerli. O yüzden İstanbul Sözleşmesinden asla vazgeçmiyoruz” dedi.



KAFTANCIOĞLU: BİZ KADINLAR BİR ARAYA GELECEĞİZ

Eyleme katılan CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da burada basın mensuplarına yaptığı açıklamada,
“İstanbul Sözleşmesi kadını her türlü şiddete karşı koruyan, korumakla da kalmayıp kadını güçlendiren ve kadına zarar veren kişilerin etkin cezalandırılmasını sağlayan bir sözleşmedir. Yani kadını güçlendiren toplumun her alanında var eden bir sözleşmeydi. Ama kadına düşman bir iktidar tarafından bir gece yarısı operasyonuyla ‘Biz İstanbul Sözleşmesini kaldırıyoruz’ dediler. Ama biz kadınlar olarak hangi siyasi görüşte olursak olalım giyimimiz kuşamımız ne olursa olsun bir araya geleceğiz ve bütün kadın örgütleri ve kadınlar olarak ‘İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz’ diyeceğiz” dedi.



CHP KADIN KOLLARI GENEL BAŞKANI NAZLIAKA’DAN AÇIKLAMA

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararını tanımadıklarını belirterek, “Bizler, bu hukuksuz kararının iptali için Danıştay’a başvuruda bulunduk. Yürütmenin durdurulması kararını beklerken, 30 Nisan 2021’de Resmi Gazete ’de, ikinci bir Cumhurbaşkanı kararı yayımlandı. Kararda, İstanbul Sözleşmesi’nin fesih tarihinin 1 Temmuz olduğu belirtildi. Bu karar, açıkça yargıya talimat niteliğindedir. Nitekim Danıştay, 1 Haziran 2021 tarihinde açtığımız davaya yönelik, "idarenin savunması alındıktan sonra inceleme gerektiğine" hükmetti. Kadınlar için hayati öneme sahip İstanbul Sözleşmesi konusunda Danıştay’ın savunma almak için bile iki ay beklediği böylece ortaya çıkmış oldu” denildi.



Açıklamada, “İstanbul Sözleşmesi’nin feshine ilişkin tek cümlelik kararda ne bir gerekçe, ne de bir açıklama bulunuyor. 1 Temmuz’a sayılı günler kaldı. Acilen hukukun üstünlüğünü gösteren bir karar alın! Meclis’teki tüm partilerin oybirliğiyle kanunlaşan İstanbul Sözleşmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin iradesi yok sayılarak feshedilemez. Anayasa'ya açıkça aykırı olan bu kararı derhal iptal edin. Danıştay bu hukuksuzluğa ‘Dur’ demek için daha neyi bekliyor?” ifadelerine de yer verildi.



“İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz” denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Sözleşmenin fesih kararının ardından, YaşamHak otobüsümüzle yollara çıktık. Türkiye’yi adım adım gezerek kadınlara haklarını ve İstanbul Sözleşmesi’nden neden vazgeçmediğimizi anlatıyoruz. Gittiğimiz her yerde, şiddet mağduru kadınlarla buluşuyor ve ülkemizdeki kadınların yaşadığı şiddetin tolere edilemez olduğunu görüyoruz.”



ARBEDE YAŞANDI

İstanbul Sözleşmesi'nin yürürlülükten kaldırılacağı 1 Temmuz öncesi kadınların düzenlediği miting sonrası polislerle arbede yaşandı. Müdahale sonrası gözaltılar olduğu öğrenildi. Gözaltına alınmamak için direnen kadınlara uygulanan müdahale kameraya yansıdı.

 

 

[old_news_related_template title="Kadınlar İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyor: Sokaklara indiler" desc="Eskişehir Hamamyolu Caddesi Kelebekler Anıtı önünde açıklama yapan Eskişehir Kadın Dayanışması üyesi kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi kararına tepki göstererek, sözleşmeden vazgeçmediklerini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/11/iecrop/39f42abb-86ae-4989-b7eb-17eb5ae69b90_16_9_1623413070.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gunun-icinden/kadinlar-istanbul-sozlesmesinden-vazgecmiyor-sokaklara-indiler-6481197/"]

[old_news_related_template title="Kadınlardan İstanbul Sözleşmesi çağrısı: 1 Temmuz dönüm noktası" desc="İstanbul Sözleşmesi'nden resmi olarak 1 Temmuz tarihinde çıkılıyor. Kadın sivil toplum örgütleri, toplumun tüm kesimini karara itiraz etmeye çağırdı. İstanbul'da kadınlar büyük miting hazırlığına başladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/08/iecrop/1a21d08b-7e66-4281-a925-9e7af5da1f8c_16_9_1623159754.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/kadinlardan-istanbul-sozlesmesi-cagrisi-1-temmuz-donum-noktasi-6475582/"]

[old_news_related_template title="78 barodan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Vazgeçmiyoruz" desc="Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz ile birlikte 78 baro başkanı, İstanbul Sözleşmesi'nin 11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul’da imzaya açılmasının ve Türkiye tarafından ilk imzacı olarak imzalanmasının 10. yıl dönümünde, 'İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz' başlığıyla ortak yazılı açıklamada bulundu. Barolar, çekilme kararının geri alınması için yetkilileri göreve davet etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/12/iecrop/7c6b9862-b679-4d33-9c9b-38d4e11d868d_16_9_1620819073.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/78-barodan-istanbul-sozlesmesi-aciklamasi-vazgecmiyoruz-6427341/"]