İzmir’de sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Emek ve Demokrasi Platformu temsilcileri ile üniversite öğrencisi gençler basın açıklaması yapmak istedi. Topluluk, Boğaziçi Direnişi’ne destek olmak için Konak İlçesi Alsancak Mahallesi’nde biraraya geldi. Saat 17:00’de Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ndeki Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde açıklama yapmak isteyen yurttaşlar polis engeli ile karşılaştı.



GENÇLERE TERS KELEPÇELER TAKILDI 

Polis ekipleri topluluğu dağıtmak için biber gazı ve plastik mermi kullandı. Ardından sert müdahaleler ve gözaltı uygulaması yapıldı. Arbede çıktı. Bazı İzmirliler ile polis arasında ara sokaklarda kovalamaca yaşandı. Sahil kenarındaki Kordon’da da gözaltı işlemi oldu. Polisin yere yatırdığı yurttaşlara ters kelepçe takıldı. Polisin 51 kişiyi gözaltına aldığı öğrenildi.

 

“POLİSİN MÜDAHALESİNİ GEREKTİREN HİÇBİR ŞEY YOKTU”

Devrimci İşçi Sendikaları (DİSK) Ege Bölgesi Başkanı Memiş Sarı, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada yaşananları şöyle anlattı:

*Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör atanması ve antidemokratik uygulamalar hakkında Emek ve Demokrasi Platformu olarak basın açıklaması yapmayı kararlaştırdık. Türk Tabipleri Birliği (TTB) , Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve İzmir Barosu temsilcileri ile saat 17:00’de Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde buluştuk.

*Üniversite öğrencisi gençler de ayrı olarak aynı noktada saat 17:30’da Boğaziçi Direnişi’ne destek vermek için açıklama yapmak üzere geldiler. Güvenlik Şube’ye bağlı yetkililer ile makul bir diyalog kurduk.

*Fakat, biz görüşme halindeyken Çevik Kuvvet ekipleri arka tarafımızda slogan atarak bize doğru yürüyen gençlere karşı saldırıya geçti. Ortalık karıştı. Çok yoğun miktarda kullanılan biber gazı caddede alışveriş için bulunan yüzlerce yurttaşımızı ve esnafı da olumsuz etkiledi.

*Gençlere sert müdahalede bulunuldu, gözaltılar yapıldı. Bizler platform bileşenleri olarak olayları yatıştırmaya ve polisin gençlere sert müdahalesini sonlandırmasına çalıştık. Polisin müdahalesini gerektiren hiçbir şey yoktu, çok gereksiz yere güç kullanıldı.



MİLLETVEKİLİ DE DARP EDİLDİ

Darp edilenler arasında bir milletvekili de vardı. CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat da polisin darp ettiklerinden biri oldu. Polat yaşadığı ve tanık olduğu olayları SÖZCÜ’ye anlattı:

*Basın açıklamasına denk gelince, hepimizin tanıdığı dernek, sendika ve meslek odası arkadaşlarımın yanına selamlaşmaya gittim. Tanınan, saygın isimlerdir, öyle olay çıkaracak, molotof atacak kişiler değillerdir. Öte yandan basın açıklamasına gelenler arasında kızlı – erkekli üniversite öğrencileri de vardı.

*Açıklama yapmaya gelenlerin dört katı polis olduğunu görünce bu gergin ortamdan ayrılmamam gerektiğine karar verdim. Polis ekipleri hiçbir olay çıkarmayan vatandaşlarımızın üzerine durduk yere saldırdı. Çocukları çok fena dövdüler. Yanlarında yaşlı anneleri ile gelen pırıl pırıl gençlerimize acımadan saldırdılar.

*Araya girerek, emniyet amirlerine Arbede arasında kaldığımda bir polis bana kelepçe takmak istedi. Ben hamle yapınca milletvekili olduğumu söyleyerek itiraz ettim. Polisler kollarımı tutarken, bir başkası o esnada başımdan aşağıya koyu sarı renkli bir kimyasal madde döktü. Başım, gözüm ve sırtım yanmaya başladı.



*Bunu vekil olduğumu söylememe rağmen yaptılar. Çevre esnafı da zarar gördü. Yaşananlara isyan eden esnaf sert müdahalelere tepki gösterdi. İzmir İl Emniyet Müdürü’nü aradım, ‘Devlete karşı slogan attırmayız, ne bekliyordunuz’ karşılığını verdi. Çocuklar orada ‘Faşizme karşı omuz omuza’ sloganı attılar.

*Yaşananlar ülkeye faşizm geldiğinin göstergesi. Beş dakikalık basın açıklaması yapıp olaysız dağılacak olan vatandaşlarımıza zulüm yapıldı. Polisin durduk yere olay çıkarmasının en tepeden verilen bir talimat olduğunu düşünüyorum.



“GÖZALTINDAKİLERE ŞİDDET UYGULANDI”

Gözaltına alınanlar arasında iki de avukat yer aldı. Avukat Nazlı Akın ile Avukat Erdoğan Akdoğdu da gözaltına alındı.

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada, gençlerin anayasal ve demokratik haklarını kullanarak basın açıklaması yapmak için olay çıkarmadan yürüdüklerini söyleyerek, “Ortada tamamen barışçıl bir yürüyüş söz konusuyken, herhangi bir şiddet yokken, güvenlik görevlileri gaz bombaları ile doğrudan müdahale etti. Gözaltına alınanlara yoğun şiddet uygulanması söz konusu” dedi.

İki avukatın gözaltına alındığı bilgisini teyit eden Yücel, “Biz bu tür toplumsal olaylarda baro avukatı arkadaşlarımızı gözlemci olarak görevlendiriyoruz. Hak ihlallerine ilişkin gözlemci olarak görevlendirdiğimiz avukat arkadaşlarımızdan ikisi şiddet uygulanarak gözaltına alındı. Avukat arkadaşlarımız ve vatandaşlarımızın gözaltı sürecini takip altına almak için gerekli organizasyonu yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

SOSYAL MEDYA OPERASYONU

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atanması sonrasında gerçekleşen eylemlerle ilgili sosyal medyadan “toplanma” çağrısı yapanlara yönelik de operasyon düzenlenmişti. Emniyet güçlerinin 8 kişiyi gözaltına alındığı belirtilmişti.

[old_news_related_template title="Boğaziçi eylemleriyle ilgili 8 kişiye 'sosyal medya' gözaltısı" desc="Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atanması sonrasında gerçekleşen eylemlerle ilgili sosyal medyadan “toplanma” çağrısı yapan 8 kişi gözaltına alındı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/02/03/iecrop/10-reuters_16_9_1612363379.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/bogazici-eylemleriyle-ilgili-8-kisiye-sosyal-medya-gozaltisi-6241970/"]

[old_news_related_template title="Boğaziçi protestolarında gözaltına alınan 51 kişi adliyede" desc="İstanbul’da Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan olaylarda gözaltına alınan 159 kişiden, 51’i de adliyeye sevk edildi. Dün gece Kadıköy’de gözaltına alınan 105 kişinden 82’si serbest kalırken 23 kişinin işlemlerinin sürdüğü öğrenildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/02/03/iecrop/resimid_171033291_17103329_16_9_1612356235.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/bogazici-protestolarinda-gozaltina-alinan-51-kisi-adliyede-6241784/"]