'25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' nedeniyle İstanbul Taksim Tünel Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar, ellerindeki döviz ve pankartlarla 'Kadınlara değil katillere barikat', 'Kadınlar yürüyor, mücadele büyüyor', 'Kadın cinayetleri politiktir', 'Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz' sloganları atarak kadına karşı şiddete dikkat çekti.



POLİS BARİKAT KURDU

Kadınlar, daha sonra İstiklal Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Çevrede geniş güvenlik önlemi alan polis, İstiklal Caddesi'nin giriş ve çıkışlarına barikat kurdu.

Kadınlar da polis barikatının önünde "Aç aç barikatı aç" sloganı atarak barikatın kaldırılmasını istedi.

Foto: Reuters


Bir süre sonra açıklama yapan kadınlar, "Erkek egemenliğine, erkek devlet-şiddetine, yoksulluğa, işsizliğe, savaşa hukuksuzluğa, cezasızlığa, ayrımcılığa karşı isyandayız! Saldırılarınıza, engellemelerinize, yasaklarınıza rağmen buradayız" dedi.

FOTO: Reuters


GRUBA BİBER GAZLI MÜDAHALE

Gruba dağılmaları yönünde uyarı yapan polis, daha sonra gruba biber gazı ile müdahalede bulundu.

Eylemi takip eden basın mensupları da biber gazından ve polis müdahalesinden etkilendi. Müdahale sırasında iki gazeteci yaralandı.



“KAZANILMIŞ HAKLARIMIZDAN, HAYATLARIMIZDAN VAZGEÇMİYORUZ”

'25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü'nde Türkiye'nin birçok kentinde kadınlar şiddete karşı bir araya geldi.

Muğla, Balıkesir, Aydın, Diyarbakır, Adana, İzmir, Tekirdağ ve İstanbul başta olmak üzere meydanlara çıkan kadınlar, “Karanlığa teslim olmayacağız! Şiddetsiz, eşit ve özgür bir hayat için direnmekte inat ediyoruz! Kazanılmış haklarımızdan, hayatlarımızdan, mücadelemizden vazgeçmiyoruz. Yaşam alanlarımızdan, hayatımızdan vazgeçmiyoruz. Susmuyoruz! Korkmuyoruz! İtaat Etmiyoruz!” ifadeleriyle taleplerini dile getirdi. Erkekler tarafından katledilen kadınlar, isimleri anons edilerek ve fotoğlarıyla anıldı.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ VURGUSU

Ellerinde döviz ve pankartlar taşıyarak, "Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa" sloganı atan kadınlar, "İstanbul Sözleşmesi'nde inat ediyoruz" diyerek İstanbul Sözleşmesi vurgusu yaptı.

İstiklal Caddesi'nde eylem yapan kadınlara, polis biber gazı ile müdahale etti.


ESKİŞEHİR

Eskişehir'de kadınlar 'Mücadeleyi ve dayanışmayı büyütüyoruz' pankartı ve ellerindeki dövizlerle sloganlar atarak yürüyüş gerçekleştirdi. İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmasını isteyen kadınlar, erkek şiddetine dikkat çekti.

ANKARA

Ankara'da ise erkek şiddetini protesto eden kadınlar  'Savaşa, yoksulluğa, erkek ve devlet şiddetine karşı birlikte mücadelede inat ediyoruz' pankartı açarak sloganlar attı.

ANTAKYA

Antakya'da sokaklara çıkarak seslerini duyurmak isteyen kadınların yürüyüş yapmasına polis  barikat kurarak engel oldu.

TEKİRDAĞ

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde ise kadınlar, 'Şiddete, eşitsizliğe, yoksulluğa, KHK'lara karşı haklarımızı ve hayatlarımızı savunuyoruz' pankartı açarak basın açıklamasında bulundu, erkek şiddetine dikkat çekti.

ADANA

Adana'da sokaklara çıkan kadınlar pankart ve sloganlarla erkek şiddetine dikkat çekti. Basın açıklaması yapan kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması gerektiğini söyleyerek, "İstanbul Sözleşmesi'nin bir gece yarısı kararıyla iptal edilmesi şiddet faillerini cesaretlendirirken, kadınların kağıt üstündeki en küçük haklarının dahi ortadan kaldırılması için iktidar adeta bir savaş ilan etmiş durumda. Kadınlar yargı önünde eşit değil, canını kurtarmaya çalışırken ölüme neden olan kadınlar çok ağır cezalara çarptırılıyor, meşru müdafaa hakkı tanınmıyor. Kadın katilleri ise her türlü indirimle adeta ödüllendiriliyor" dedi.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da kadınlar, 'Hayatlarımızdan, mücadelemizden vazgeçmiyoruz', 'Ölmek istemiyoruz', 'Kadın cinayetleri politiktir' yazılı dövizlerle meydanda buluştu. Sloganlar atan kadınların yürüyüşüne polis barikat kurarak izin vermedi. Polis ile kadınlar arasında kısa süreli arbede yaşandı.

İstiklal Caddesi'nde gruba dağılmaları yönünde uyarı yapan polis, daha sonra biber gazı ile müdahalede bulundu.