Türkiye dünden bu yana peş peşe gelen orman yangınlarıyla acı çekiyor. Muğla'nın Dalaman ilçesinde dün çıkan ve söndürülen yangın bölgesinde yeniden yangın çıktı.

Dalaman'da dün kağıt fabrikasında başlayan yangın, önce açık cezaevi ardından da TİGEM (Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü) arazilerine sıçramıştı. Dalaman’ın dumanlar altında kaldığı yangın uzun uğraşlar sonucu söndürülmüş, 2 hektarlık alan da zarar görmüştü.

Bugün dün yangının başladığı kağıt fabrikasında yine yangın çıktı.

Saat 14.00 sıralarında kağıt fabrikasında yükselen siyah dumanlar üzerine bölgeye çevre ilçelerden de takviye olarak çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Yangına karadan ve havadan müdahale edilirken, yangın çıkan fabrikaya çok sayıda ambulansın da sevk edildiği görüldü.

Çevre ilçelerden de gözüken dumanlar ilçe merkezin kaplamış vaziyette. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

TARSUS'TA SOĞUTMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Öte yandan Mersin'in Tarsus ilçesinde, dün akşam saatlerinde çıkan orman yangınında soğutma çalışması devam ediyor.

İlçeye 51 kilometre uzaklıktaki Kuşçular Mahallesi'nde yer alan ormanlık alanda, dün akşam saatlerinde çıkan yangın sabah saatlerine kadar süren çalışma sonunda söndürüldü.

Şiddetli rüzgarın etkisiyle alevlerin büyüdüğü yangına bölge ekiplerin takviye geldi. Dün havanın kararmasının ardından çalışmalara ara veren 3 söndürme helikopteri, müdahaleye yeniden başladı.

Havadan helikopter ile karardan ise çok sayıda arazöz ve iş makineleriyle müdahale edilen yangın, sabah saatlerinde kontrol altına alındı.

Soğutma çalışmaları devam ederken, yangının yıldırım düşmesi sonucu çıktığı ve 10 hektarlık alana zarar verdiği bildirildi.

Tarsus


BİNGÖL'DE ARAZÖZLE MÜDAHALE 

Bingöl’ün Genç ilçesinde iki noktada orman yangını çıktı, çok sayıda ekip müdahale çalışmalarına başladı.

Yangın, Genç ilçesine bağlı Güzeldere ve Dedebağı köyleri sınırlarında ormanlık alanlarda çıktı. Henüz bilinmeyen bir nedenden dolayı iki noktadaki yangını fark eden köy sakinleri durumu Orman İşletme İl Müdürlüğüne bildirdi. Bölgeye 2 arazöz, 2 ilk müdahale aracı, 25 yangın işçisi ve 5 iş makinesi gönderildi. Ekiplerin geceden itibaren müdahale ettiği yangını söndürme çalışmasının aralıksız sürdüğü aktarıldı. Yöre sakinleri ile ilçedeki ilgili kurumların da yangını söndürmek için destek verdiği kaydedildi. Valilikten yapılan açıklama da da orman yangınlarına iş makinesi desteğiyle ekipler tarafından müdahale edildiği belirtildi.

Antalya Kaş


ANTALYA'DAKİ YANGIN BÜYÜYOR

Kaş'a bağlı Üzümlü ve İslamlar mahalleri arasındaki Çetili mevkiindeki ormanlık alanda saat 14.00 sıralarında orman yangını çıktı. Rüzgarın da etkisiyle alevler hızla yayılırken, ihbarı üzerine bölgeye ekipler sevk edildi. Yangına Kaş Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı 4 arazözle ekipler müdahale etti.

Rüzgarın zaman zaman yön değiştirmesi ve aşırı sıcak nedeniyle yangına müdahale güçlükle yapılabilirken, bölgeye havadan müdahale için de helikopter desteği gönderildi. Yangının kontrol altına alınması için havadan ve karadan müdahale sürüyor. Bölgeye yakın yerleşim yerlerinde oturanlar da kendi imkanlarıyla ekiplerin çalışmasına destek veriyor.

İKİNCİ YANGIN ÇIKTI, KONTROL ALTINA ALINDI

Kaş ilçesine bağlı Üzümlü ve İslamlar mahallerinde çıkan yangının ardından Andifli Mahallesi Çerçiler mevkisindeki su deposunun bulunduğu Kızılçam ormanında da saat 16.00 sıralarında yangın çıktı.

İlk yangının olduğu bölgeye yarım saat uzaklıktaki alevlere müdahale için helikopter yönlendirildi. Bölgeye giden ekipler, ikinci yangına da müdahale çalışmalarına başladı. Uzun uğraşlar sonucu Andifli bölgesinde çıkan yangın, kontrol altına alındı. Söndürme ve soğutma çalışmalarına da başlandı.

TEDBİR AMACIYLA BOŞALTILDI

Üzümlü ve İslamlar bölgesindeki yangını ise söndürme çalışmaları devam ediyor. 5 helikopter ve 20 arazöz ile çok sayıda orman işçisi, yangını söndürmek için yoğun çaba sarf ediyor. Yangın alanına yakın noktada bulunan yerleşim yerlerinin ise tedbir amacıyla boşaltıldığı öğrenildi.

YEŞİLKÖY'DE BAŞLAYAN YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ

Öte yandan ilçeye bağlı Yeşilköy Mahallesi'nde yüksek gerilim hattının kopması nedeniyle ormanlık alanda yangın çıktığı ve hızlı müdahaleyle alevlerin büyümeden söndürüldüğü öğrenildi.

VİLLALARDAN BAZILARI ZARAR GÖRDÜ

Kaş ilçesine bağlı Üzümlü ve İslamlar'daki yangının bölgede seyrek olarak bulunan bazı villalara da sıçradığı belirlendi. Villalardan bazılarının yanarak zarar gördüğü kaydedildi.

Karadan ve havadan söndürme çalışmalarının sürdürüldüğü bölgedeki son durumla ilgili sosyal medyadan paylaşım yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, "Antalyamızın Kaş ilçesinde 2 noktada çıkan orman yangınına Orman Bölge Müdürlüğü ekipleriyle beraber hızla müdahale ettik. Andiflideki yangın tamamen söndürüldü. İslamlar ve Üzümlü mahallelerinde süren yangını söndürmek için itfaiye birimimiz tüm gücüyle çalışmalarına devam ediyor" dedi.

Antalya Kaş


"ANTALYA'DA AYNI ANDA ÇIKAN İKİ YANGINI DA KONTROL ALTINA ALDIK"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Kaş'a bağlı Üzümlü köyü ve Demre Yolu mevkiinde aynı anda çıkan orman yangınını, Ankara'da bulunan Yangın Yönetim Merkezi'nden koordine etti.

Antalya'daki yangın hakkında yetkililerden bilgi alan Bakan Pakdemirli, insansız hava aracı (İHA) vasıtasıyla çekilerek Yönetim Merkezi'ne aktarılan görüntüler doğrultusunda hava ve yer ekiplerini yangının gidişatı hakkında yönlendirdi.

"10 HELİKOPTER, 50 ARASÖZ, 6 DOZER İLE 500'E YAKIN PERSONELLE MÜDAHALE ETTİK"

Bakan Pakdemirli, yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

* Bugün Kaş'ta Üzümlü Köyü ve Demre Yolu mevkiinde aynı anda orman yangını çıktı. Yangının ilk etapta yerleşim yerine yaklaşmaması için müdahale ettik.

* Önce Kaş'a yakın olan yangını kontrol altına aldık. Az önce de diğer yangını kontrol altına almış olduk.

* Bu iki yangına toplam 10 helikopter, 50 arasöz 6 dozer ile 500'e yakın personelle müdahale ettik. Çok şükür iki yangını da şuan itibariyle kontrol altına aldık.

* Soğutma çalışmaları sürüyor. Yoğun çabalarından dolayı arkadaşlarımı kutluyorum.

Antalya Kaş


BİN DÖNÜM YANDI, 2 KONUT ZARAR GÖRDÜ

Kaş'a bağlı Üzümlü ve İslamlar mahalleleri arasındaki Çetil mevkiinde çıkan orman yangını 5 saat sonra kontrol altına alındı. Yangında ilk belirlemelere göre bin dönüm orman alanı ve zeytin bahçeleriyle 2 villa zarar gördü, dış cephesi ahşap kaplı bir villanın dış kısmının ise tamamen yandığı görüldü. Alevlere 5 helikopter, 25 arazöz, 10 su tankeri, 4 dozer ve çok sayıda personelle müdahale edildi.

Yangın nedeniyle dumandan etkilenen bir kadın ise hastaneye götürülerek tedavi edildi. Görgü tanıkları, müdahalenin devam ettiği yangının ilk belirlemelere göre bir villanın önünde yakılan ateşten başladığı ve rüzgarın etkisiyle yayıldığını söyledi.

Öte yandan, Kaş ilçe merkezindeki Andifli Mahallesi Çerçiler mevkiinde çıkan yangında 60 dönüm alanın zarar gördüğü belirlendi. Kaş Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, yangınların ikisinin de ekiplerin hızlı müdahalesi ile kontrol altına alındığını söyledi.

Antalya Kaş


Antalya Kaş