Edremit ilçesinde Kazdağı Milli Parkı sınırları içerisindeki kırsal Kavurmacılar Mahallesi'nin üst kısmında bulunan vadide saat 09.18'de başlayan orman yangınını kontrol altına almak için çalışmalar devam ediyor.

"ÇOK FAZLA BÜYÜMEDEN YANGINI KONTROL ALTINA ALMAK İSTİYORUZ"

Yangın bölgede helikopterle havadan incelemelerde bulunan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, sonrasında açıklamalarda bulundu. Karacabey, şunları söyledi:

* Öncelikle hepimiz için geçmiş olsun. Kazdağları'nda bir orman yangını meydana geldi. Çok kısa sürede 7 dakikada ilk müdahale yapıldı. Ancak bulunan yerin sarp, kayalık olması, ulaşım imkanının biraz zor kısıtlı olması sebebiyle yangına yer ekiplerinin yoğunlaşması biraz zaman aldı.

* Şu an itibariyle 4 uçak, 17 helikopter, 47 arazöz ve 250nin üzerinde personelimizle birlikte yangına müdahale ediyoruz. Yangının Kuzey cephesinin büyük ölçüde ilerlemesini durdurduk. Şu anda Kuzey-Batı kısmında ve Güney-Doğu kısmında çalışmalarımız devam ediyor.

* Az önce de ifade ettiğim gibi sahada yol sıkıntısı olması sebebiyle yol açmaya çalışıyoruz. Makinelerle, iş makineleriyle bir taraftan da arazözlerimizle yerden, hava araçlarımızla da havadan yangına müdahale ediyoruz.

* Kuzey cephesinde olduğu gibi diğer cephelerde de yangını kontrol altına almak için tüm mücadelemizi sürdürüyoruz. İnşallah çok fazla büyümeden yangını kontrol altına almak istiyoruz.

YANGIN GÖNÜLLÜSÜ AYI SALDIRISINA UĞRADI

Yangının çıkış sebebiyle ilgili soruşturmanın devam ettiğini de belirten Karacabey, şunları söyledi:

* Yangının çıkış nedeniyle ilgili sayın valimizle, jandarma komutanımızla da görüştük. Çıkış sebebi araştırılıyor. Henüz tespit edilebilmiş değil. Araştırma neticesinde bir sonuca ulaşılır. Alan olarak da şu an yaklaşık 50 hektarlık alanda yangın etkili.

* Daha fazla büyümemesi, daha fazla alanın zarar görmemesi için de bütün gayretimizle mücadele ediyoruz. Maalesef burası Milli Park sahası. Az önce de ifade etmiştim. Yaban hayatının oldukça yoğun olduğu bir yer.

* Yangın içerisinde çalışan, eğitimli yangın gönüllüsü bir vatandaşımıza maalesef bir ayı saldırdı ve vücudunda yaralar, kırıklar oluştu. Hastaneye sevk edildi.

* En son aldığımız bilgiye göre hayati tehlikesi bulunmuyor ancak vücudunda kırıklar ve yaralar söz konusu.

Kazdağı Milli Parkı içerisinde havadan çekilen gece görüntüsünde, yangının iki noktada devam ettiği görülüyor.


YANGINA MÜDAHALE SÜRÜYOR

Kavurmacılar Mahallesi'nin üst kısmında bulunan vadide saat saatlerinde çıkan orman yangına müdahale gece de aralıksız devam ediyor.

Gün boyu sürdürülen çalışmalarda havadan müdahaleye 4 yangın söndürme uçağı ve 17 helikopter katıldı. Saat 20.00 sıralarında ise havanın kararması nedeniyle hava müdahalesi sonlandırıldı.

Dozer ve iş makineleri tarafından açılan yoldan bölgeye ulaşan 47 arazöz ve 250'den fazla orman işçisinin yangına müdahalesi ise devam ediyor.

VALİ: YANGININ ETRAFI ÇEVRİLDİ

Balıkesir Valisi Hasan Şıldak ile Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, kırsal Kavurmacılar köyünde oluşturulan yangın yönetim merkezinden çalışmaları takip ediyor.

Vali Hasan Şıldak, alevlerin söndüğünü ancak alanda kor halinde ateşin bulunduğunu belirterek, henüz yangının kontrol altına alındığını söylemenin doğru olmayacağını ifade etti.

Yer ekiplerinin yangının etrafını çevirdiğini ve söndürme çalışmalarına da sabaha kadar devam edileceğini belirten Vali Şıldak, erken müdahale ve gün boyu havadan süren etkin mücadele sonunda yangının daha da büyümesine izin verilmediğini söyledi.

Sabah saat 06.30'dan itibaren ise ihtiyaç duyulması halinde yangına havadan müdahalenin yeniden başlatılacağı öğrenildi. DHA