Edremit ilçesi Kazdağı Milli Parkı sınırları içindeki kırsal Kavurmacılar Mahallesi'nin üst kısmındaki vadide, dün saat 09.30 sıralarında henüz bilinmeyen nedenle çıkan orman yangını, bugün saat 11.30 sıralarında kontrol altına alındı. 26 saat sonra gelen müjdeli haberi, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli sosyal medya hesabından duyurdu.



Soğutma çalışmalarının devam ettiği yangında, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey'in açıklamasına göre, 50 hektar orman alanı yangında zarar gördü.



Türkiye'nin yangınlarla mücadelede kullandığı hava araçları Kazdağı Milli Parkı için seferber edildi.

Karadan ulaşımın güçlükle sağlanabildiği yangını söndürmek için havadan yapılan müdahaleye 4 yangın söndürme uçağı ve 17 helikopter katıldı. Karadan 47 arazöz ile 250'den fazla orman işçisi çalışmalara destek verdi.

Havadan, erken ve etkin müdahale sayesinde Kazdağları Milli Parkı'ndaki ormanlar ile fauna ve flora çeşitliliğinin daha fazla zarar görmesi önlendi.



VALİDEN 'GEÇMİŞ OLSUN' MESAJI


Balıkesir Valisi Hasan Şıldak da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Kazdağları Milli Parkı'ndaki orman yangınını kontrol altına almış bulunuyoruz. Zamanında ve Devletimizin bütün imkanlarını seferber ederek iyi bir koordinasyonla gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda fedakarca görev yapan tüm personelimizi kutluyorum. Balıkesir'e geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.

Yangın çıkan bölgeye yakın noktadaki Güre Mahallesi'nde otel işletmeciliği yapan turizmci Mehmet Öngen, Ülkemizin bir aydan bu yana içinde bulunduğu yangın felaketi, hepimizi yüreği ağzında bekletiyordu, Kazdağlarında ne zaman olacak? diye ve dün başladı. Kazdağları da nasibini aldı bu yangından. Dün sabah saatlerinde başlayan mücadele, akşama kadar sürdü, 17 helikopter ve 2 uçakla. Akşam saat 20.00 sıralarında yangın tamamen söndürüldü. Yangından kurtulmuş olmanın heyecanıyla, bunun büyük bir mutluluğunu yaşadık. Fakat sabah saat 06.00da her tarafın dumanlarla kaplı olduğunu görünce tabi acımız tekrar büyüdü. Ancak birkaç saat içinde 17 helikopter, 3 tane amfibi uçakla korkunç büyük bir mücadele verildi. Bu mücadelede devlet var, merkezi yönetim, yerel yönetim, sivil inisiyatif, gönüllüler, halk hepsi var. Hepsine kendi adıma şükranlarımı sunuyorum. 35 yıldır Kazdağlarını koruma mücadelesi veren bir çevre girişimcisi olarak Kazdağlarının yalnız olmadığını, Kazdağlarına yapılan bir müdahalenin, daha önce madene karşı verilen ortak mücadele gibi, muhteşem şekilde sonuca ulaştığını görmekten memnunum dedi.(DHA)

[old_news_related_template title="Kazdağları'ndaki orman yangını büyüyor" desc="Türkiye'nin oksijen depolarından Kazdağları, Güre kesiminde sabah saatlerinde çıkan orman yangını, havadan ve karadan müdahalelere rağmen şiddetli poyrazın etkisiyle yayılıyor. Orman Genel Müdürlüğü, yangına 4 uçak, 29 helikopter ve çok sayıda söndürme ekibiyle müdahale edildiğini açıkladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/23/iecrop/yangin_16_9_1629701964.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/kazdaglarinda-yangin-6608564/"]