CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin toplu açılış ve temel atma töreninde konuştu. Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları şöyle:

"'EVET' DERSEK CUMHURİYET’E İHANET ETMİŞ OLURUZ"

Son zamanlarda siyasette sertleşme var. Bana yönelik tehditler var. Hiç ama hiç umurumda değil. Benim en büyük güvencem, bu ülkenin saygıdeğer insanlarıdır. Çünkü ben hiçbir ayrım yapmadan insanlara hizmet etmek istiyorum. Kendi ülkeme hizmet etmek istiyorum ve ülkemin itibarını artırmak istiyorum. Terörle mücadele edilecekse terörle mücadeleyi bu ülkenin saygı değer polisleri, şanlı şerefli askerleri yapar. Yabancı askerler gelecek, Türkiye’de terörle mücadele edecek…  Bana da diyorlar ki,’ Buna evet de’. ‘Evet’ dersek, Cumhuriyet’e ihanet etmiş oluruz.

"BU FELSEFEYİ DOSTLARIMIZLA BİRLİKTE YAKALAYACAĞIZ"

Bu ülkenin topraklarına yabancı postalların basmasını istemem. Mustafa Kemal’in temel felsefesidir o; ‘Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir.’ Bayrağımın altında özgürce yaşarım. Hiçbir müdahaleyi kabul etmem. Yine Mustafa Kemal der ki; ‘Savaş meydanlarında kazanılan zaferler, ekonomik zaferlerle taçlandırılmadıkça bağımsızlığınız sürekli olmaz.’ Bağımsızlığı sürekli kılmanın yolu, ekonomik açıdan güçlü olmaktan geçer. Eğer bu ülkenin 83 milyon insanı Londra’daki bir avuç tefeciye faiz ödemeye mahkum edilmişse, Mustafa Kemal’in felsefesinden çok uzaklaştığımız görülür. Bu felsefeyi birlikte, dostlarımızla beraber yakalayacağız.

"ÜLKEYE HİZMET ETMEYE ANT İÇMİŞ BİR KİŞİYİM"

‘Sizin dostlarınız kim?’ diye soruyorlar. Bizim dostlarımız esnaflarımız, kasaplarımız, bakkallarımız, kadınlar, gençler, çiftçiler, manavlar, tüm bunlar bizim dostlarımız. Bütün bu dostlarıma söylüyorum ki; yarın sandık gelecek, sandığa gideceksiniz. Hep beraber Cumhuriyet’in 2. yüz yılında, Cumhuriyet’imizi gerçek anlamda demokrasi ile taçlandıracağız. Gözdağı, ne yaparlarsa yapsınlar. Feriştahları gelse inandığım yoldan beni geri döndüremezler. Çünkü ben bu ülkeye hizmet etmeye ant içmiş bir kişiyim.”

“İYİ YETİŞEN GENÇLERİMİZİ BATILILAR KAPIYOR”

Kılıçdaroğlu, muhtarlar, STK temsilcileri ve kanaat önderleri buluşmasında konuştu. Açıklamalarından satır başları şöyle:

* Osmanlı, sanayi devrimini kaçırdığı için battı. Şimdi teknoloji devrimi var. Her saniyede birden fazla buluş var. Eğer Türkiye bunu da kaçırırsa çok zor durumda kalacağız. İyi yetişen gençlerimizi Batılılar kapıyor. Gençler diyor ki, ‘Biz yurt dışına gideceğiz. Burada çalışamıyoruz. Özgürlük alanıma müdahale ediliyor.’

* İyi de memleketi kim büyütecek? Kim kalkındıracak? Üniversiteye giden, en iyi yetişen çocuklarımızı Batılılar kaparsa, biz nasıl büyüyeceğiz? Yeni icatları nasıl yapacağız? Hepimizin birlikte düşünmesi lazım.

“MEMLEKETİN GİDİŞİNDEN SADECE BEN SORUMLU DEĞİLİM Kİ…”

* Bizim helalleşmemiz lazım. Oturup bir konuşmamız lazım. Memleketin gidişinden sadece ben sorumlu değilim ki, siz de sorumlusunuz. Düzelmesini sadece ben tek başıma yapamam, beraber yapmak zorundayız. Beraber olursak ülkeyi aydınlığa çıkarırız.

* Türkiye düşündüğünüzden çok daha zengin bir ülke. 27.5 yılım Maliye Bakanlığı’nda geçti. Bütçe nasıl yapılır, kamu harcamaları nasıl yapılır, israf nasıl önlenir, bütün hayatım bunlarla geçti.

“İKİ TANE KIRMIZI ÇİZGİM VAR”

* İsraf, yolsuzluk almış başını gidiyor. Buradan Türkiye’yi çekip çıkarmamız lazım. Daha dingin, daha ağırbaşlı, daha dikkatli, daha itibarlı, sözü dinlenen bir ülke haline getirmemiz lazım. Bunu beraber yapmak zorundayız. Bu işin sağı solu da yoktur. Bu iş bir memleket işidir, vatan işidir.

* Benim iki tane kırmızı çizgim var. Bir; bayrak ve vatan. Bayrağıyla, vatanıyla sorunu olmayan herkesin başımın üstünde yeri vardır. İki; kimsenin inancı, etnik kimliği, yaşam tarzı beni ilgilendirmez. Beni ilgilendiren o vatandaşın derdi var mıdır, yok mudur… Ben onun derdini çözmek zorundayım.

“BURADAN TÜRKİYE’Yİ ÇEKİP ÇIKARACAĞIZ”

* Şimdi öyle bir hale getirdiler ki, komşular birbirine, ‘Ya bunun kimliği nedir? İnancı nedir?’, bunu sorgulamaya başladı. Bizde ne güzel bir laf vardı: ‘Komşu komşunun külüne muhtaçtır.’ Ne oldu bu hale geldik? Buradan Türkiye’yi çekip çıkaracağız.

[old_news_related_template title="Kemal Kılıçdaroğlu, olmazsa olmaz 3 şartını açıkladı" desc="81 ilden muhtarın katılım sağladığı Türkiye Muhtarlar Buluşması’nda konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Ben sizin oyunuza talip değilim; ben sizin sorunlarınızı çözmeye talibim” dedi. Kılıçdaroğlu, konuşmasında partisinin yerel yönetimde olmazsa olmaz 3 temel ilkesini de açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/24/iecrop/kk2_16_9_1635086728.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/kemal-kilicdaroglu-olmazsa-olmaz-3-sartini-acikladi-6726585/"]