CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, katıldığı canlı yayında gündemi değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, 100 milyon Sinovac aşısında tedarik sıkıntısı yaşanması, Biontech aşısının 2. dozunda ertelemeye gidilmesi ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "Aşı tedariki önümüzdeki 2 ay için güçleşiyor" sözleriyle ilgili eleştirilerde bulundu.

"KARARI KİM ALDI, KİM İPTAL ETTİ?"

2'nci doz Biontech aşılarında ilk önce Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamasıyla ertelemeler yaşanması, ardından Sağlık Bakanlığı'nın kararı geri almasıyla ilgili Kılıçdaroğlu, "Kararı kim aldı, kim iptal etti? İptal edeni biliyoruz ama kararı kim aldı onu bilmiyoruz" dedi.

Kılıçdaroğlu, "5 maskeyi dağıtmaktan aciz olan bir iktidarın bu aşı olayını çözme şansı zaten yok. 100 milyon doz gelecek dediler, Çin'den alacağız dediler. 10 milyon doz Biontech'ten gelecek dediler. Ama sonuç nerede? Bu aşamada neredeyiz?" diyerek eleştirilerini sürdürdü.

"GÜVENSİZLİK ÜZERİNE İNŞA EDİLEN BİR TABLO VAR"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın aşıyla ilgili bugüne kadar söylediklerinin birbiriyle çeliştiğini belirten Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

* Sağlık Bakanı adına üzülüyorum. Verdiği sözleri tutmayan, birbiriyle çelişen açıklamalar yapması...

* Aslında bu konu eğer samimi olarak çözülmek isteniyorsa ve hangi önlemler alınması gerekiyorsa, Bilim Kurulu'nun bir sözcüsü olur, sözcü çıkar der ki, 'Şu önlemlerin alınması gerekir'.

* Siyasi iktidar yerine getirir, vatandaş olarak biz de güven duyardık. Tam bir güvensizlik üzerine inşa edilen bir tablo var.

"AŞI İŞİNİ BECEREMEDİLER, BİZİM BELEDİYELER YETKİ VERİLSEYDİ ÇÖZERDİ"

Aşıların gelmemesi ve aşı tarihlerinin ertelenmesine, "Allah aşkına buna kararı kim veriyor? Ben şahsen bilmiyorum. Sayın bakan çıkıyor, açıklamalar yapıyor. Açıklamalar Bilim Kurulu'nun açıklamaları mı? Yoksa kendi açıklamaları mı, sarayın açıklamaları mı? Bundan haberimiz yok" diye tepki gösteren Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

* İşin özü, bu aşı işini beceremediler. Beceremeyeceklerini ben gayet iyi biliyorum.

* Emin olun, bizim belediyelere bu yetki verilseydi, bizim belediyeler bunun hepsini çözerdi. Bakın maske olayının tamamını çözdük. Üstelik bedava verdik. Hiçbir ayrım yapmadan bütün vatandaşlarımıza verdik.

* Dezenfektanı da maskeyi de verdik. Kamu kuruluşları başta olmak üzere dezenfekte işlemlerini de biz yaptık. Belediyelerin eli kolu bağlanmak istedi, onu da aştık. Bu da aşılabilirdi.

* Hadi siz yapamıyorsanız verin özel sektöre. Özel sektör getirsin bu aşıları. Getirirdi özel sektör.

* Beceriksizlik o kadar sinmiş ki yönetim yapısına, beceremiyorlar, yapamıyorlar. Tarih veriyorlar, tarih tutmuyor. Bir süre sonra vazgeçiyorlar. Yeni bir süre veriyorlar. Devlet böyle yönetilmez.

"CESARET EDİP AÇIKLAYAMIYORLAR"

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nurettin Nebati'nin "Rezerv aslında yerinde duruyor", Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Rezerv yer değiştirdi", Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nun "İktisatçılar bu 128 rakamını nereden buluyorlar, böyle bir rakam açıklamadık" ifadelerini karşılaştıran Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

* 128 milyar dolar bizim bildiğimiz rakam. Bu konuda uzman olanların da dile getirdiği rakam bu.

* Sayın Ali Babacan 130 milyar dolar gibi daha yuvarlak bir rakam kullanıyor. Merkez Bankası dolar satabilir. Nasıl yapıyordu bunu? İhaleye çıkıyordu. İhale ilanı verilir, bankalar ihalelere katılır, Merkez Bankası bunu kendi internet sitesinden yayımlardı. Şeffaflık budur ve bu yok.

* 128 milyar dolar satılıyor, kime satılıyor belli değil. Satan kim? Merkez Bankası değil. Satan Hazine. Hazine, Merkez Bankası'nda olan doları satabilir mi? Dolar kuru üzerinden işlem yapabilir mi? Hazine'nin öyle bir yetkisi de yok. Bu yetki Merkez Bankası'na ait.

* Biz bu para yok oldu, sıfırlandı demiyoruz. Bu para eskiden Hazine'deydi. Başkalarının eline geçti. Başkalarına verirken hangi kur üzerinden verdiniz? Biz bunu öğrenmek istiyoruz. Kaydı yok demiyoruz, o kaydı açıklayın diyoruz. Cesaret edip açıklayamıyorlar.

"LÜTFİ ELVAN HUKUKSUZLUĞU BİLİYOR"

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın "Yapılan işlem etik açıdan tartışılabilir, Merkez Bankası'nın bunu açıklaması gerekir" açıklamalarına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, "Bunun yanlış olduğunu hukuksuz olduğunu o da biliyor" dedi ve şöyle devam etti:

* Bugün olmasa, yarın olmasa öbür gün mutlaka ortaya çıkacaktır. Kimlere bu 128 milyar dolar, hangi kur üzerinden verildi.

* Bütün kayıtlarda var, saklanıyor, gizleniyor. Kayıtların yok edilme ihtimali yoktur. Bu bulunur. Bundan kim çıkar sağladı asıl önemli olan o.

"BAHÇELİ'NİN İMZA ATTIĞI KANUNA SAHİP ÇIKMASINI İSTEYECEĞİZ"

Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası ile ilgili kanun teklifi vereceklerini açıklayarak, şunları söyledi:

* Arkadaşlarımıza talimat verdim. Yarın veya öbür gün bir kanun teklifi verecekler Merkez Bankası'nın bağımsızlığıyla ilgili. Merkez Bankası sıcak siyasetin dışında kalırsa güven verir. Topluma da güven verir.

* Dış piyasalara da güven verir. Ekonomi dışa açık bir ekonomi, serbest kur politikası var. Güven veren bir kurumu, dünyadaki bütün sermaye çevreleri görmek ister.

* Rahmetli Ecevit döneminde bir kanun geçti parlamentodan. O kanunun altında MHP Genel Başkanı Sayın Bahçeli'nin de imzası var başbakan yardımcısı olarak. Biz bu kanun teklifini vereceğiz.

* Sayın Bahçeli'nin daha önce imza attığı kanuna sahip çıkmasını isteyeceğiz. O dönem yaptığı şey doğruydu. Toplum ve bütün sermaye çevreleri güven duydu. Şimdi aynı güveni duyması için Bahçeli'nin desteğini isteyeceğiz.

Sürecin nasıl işleyeceğini de belirten Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

* Grup başkanvekili arkadaşlarımız, MHP grup başkanvekilleriyle görüşürler. 'Biz böyle bir kanun teklifi veriyoruz, arzu ederseniz ortak verelim, veya siz verin, biz sizi destekleyelim' derler. O zaman onlar Merkez Bankası'nın bağımsızlığıyla ilgili bir kanun teklifi verirlerse biz destekleriz.

* Burada partilerin çıkarlarını düşünmek yanlıştır. Türkiye, güçlü ve bağımsız bir Merkez Bankası ile çok daha güçlü olur. 6 ayda bir Merkez Bankası başkanını değiştirirseniz orada politika oluşur mu? Politikanın kalıcı olması lazım.

BAHÇELİ'DEN DESTEK ALACAK MI?

"Bahçeli'den destek alacağınız konusunda umutlu musunuz?" sorusunu yanıtlayan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

* Çok umutlu değilim. Kendisini çok fazla Erdoğan'a endeksledi. Şöyle bir özelliği var Bahçeli'nin; dün o sözü söyledi ama 3 gün sonra 180 derece tersini söyleyebilir.

* Beni üzen de zaten bu. Yapmaması lazım. Türkiye'nin çıkarlarını düşünmesi lazım. Merkez Bankası hepimizin bankası. Çok değer vermemiz gereken bir kurum. Bağımsız olması lazım.

"ZARRAB'IN İTİRAFÇI OLDUĞU SÖYLENİYOR"

Kılıçdaroğlu, ABD Başkanı Joe Biden'ın 'soykırım' tanımlamasının nasıl etkileri olacağı üzerine şöyle konuştu:

"Halk Bankası olayı var. Reza Zarrab'ın orada itirafçı olduğu söyleniyor. Kimlere ne kadar rüşvet verdiğini açıkladığı söyleniyor. Bunlar ABD'deki temsilcimizden gelen bilgiler. Bunların hepsi tamamen yayımlanacak, tutanaklar yayımlanacak, bütün bu gerçekler ortaya çıkacak. Öyle acı durumdayız ki büyükelçi tayin ettik oraya ama 3 aydır kimsenin muhattap aldığı yok. Güven mektubunu veremiyor, davet bile edilmiyor. Türkiye böyle bir duruma hiç gelmemişti."

"BAHÇELİ'YE GÖREV DÜŞÜYOR"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, "S-400’ü aktif hale getirmek, F-35 projesi için ödediğimiz paraları tahsil etmek bundan sonraki ilk işimiz olmalıdır" çıkışını da değerlendiren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Aktive etmeyecekler, edemezler. Bahçeli'ye de görev düşüyor. Süre versin. 6 ay içinde aktive etmezlerse hükümetten desteğimi çekeceğim desin. Yiğit adamsa bunu yapsın. Niye yapmıyor? Türkiye'nin temel konusu. Bu Devlet Bahçeli'yi aşan bir şey. Söylediği söz yerde kalmayacaksa süre verir. 'Aktive edersen et kardeşim, etmiyorsan kusura bakma, bu saatten sonra senin yanında değilim' diyecek. Ben peşinen söylüyorum bu Bahçeli'yi aşan bir olaydır. Bahçeli söyler ama söylemiyle kalır, Erdoğan da onu zaten ciddiye almaz. Erdoğan'ın ciddiye aldığı bir tek adam var şu anda, Biden..."

[old_news_related_template title="Kılıçdaroğlu: Bir dilim ekmeğe savaş açtılar" desc="AKP'li ilçe belediyelerinin, ucuz ekmek satan Halk Ekmek büfesi sayısını artıran İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne zorluk çıkarmasını eleştiren CHP lideri Kılıçdaroğlu, 'Türkiye böyle bir tabloyla hiç karşı karşıya olmadı. Bir dilim ekmeğe savaş açtı bunlar' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/27/iecrop/depophotos_17044905_16_9_1619520149.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/kilicdaroglu-bir-dilim-ekmege-savas-actilar-6398984/"]