Haber Global'de yayınlanan Koltuk programına konuk olan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Buket Aydın'ın sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, programın başında 2019 yerel seçimleri sırasında "İstanbul ve Ankara'yı kazanacağız" sözlerini gülerek karşılayan Buket Aydın'a göndermede bulundu.

Kılıçdaroğlu, "Başlamadan önce güzel bir kahkaha bekliyorum sizden" dedi. Karşılıklı gülüşmelerin yaşandığı diyalogda, Aydın, "Ben gülünce kızıyorlar ama, kızmasınlar. Gülerek başlayalım, gülerek devam edelim" yanıtını verdi.

"BURSA'YI DA ALACAĞIZ"

Kılıçdaroğlu ise şöyle devam etti:

* Güzel gülmeniz bize şans getiriyor onu da ifade edeyim. Sizinle diyalogdan sonraki sürece ilişkin Bursa dışında fire vermedik. Bursa'yı da alacağız.

* Belediye başkanlarımız tarih yazıyor. Hepsine şükran borçluyum. Pandemi şartlarında bütün engelleri aşıyorlar. İktidarın bize teşekkür borcu var.

ERKEN SEÇİM AÇIKLAMASI

Buket Aydın'ın 'Erken seçim olur mu?' sorusuna Kılıçdaroğlu şu cevabı verdi:

* Hükümetin bir an önce erken seçime gitmesi lazım. Neden yönetemiyor artık, dağılmış bir hükümet var. Nasıl yöneteceğini artık bilmiyor.

* Nasıl yöneteceğini bilen kişi sorunlar karşısındaki çözümü halka anlatır. Bunların hiç biri olmuyor, şu anda Erdoğan'ın sadece gündeminde ben varım. 'Bay Kemal niye böyle yaptı, bay Kemal neden söyledi?'

* Bay Kemal halkın sorunlarını dile getiriyor. Ve bu sorunları dinlemekten rahatsız oluyor. Dolayısıyla hükümetin bunları yapma şansı yok.

* Gecikilen her gün topluma, vatandaşa ağır maliyetler getiriyor. Ben Sinop'taydım dün bir esnaf hemen dükkandan çıktı ve şunu söyledi, 'söyleyin, seçimi gündeme alın, sandığı getirsinler biz bıktık bir an önce oy kullanıp bunları göndermek istiyoruz' dedi.

* Bu benim talebim olmaktan çıktı, artık sokaktaki esnafın, çiftçinin  talebi haline gelmeye başladı. Çünkü biliyor ki kaldıkları sürece daha ağır fatura ödeyecekler. Ne zaman olur, iki kişi karar verecek buna. Çünkü parlamentoyu saymıyorum, parlamento Saray'ın vesayeti altında.

* Erdoğan diyecek ki 'tamam arkadaşlar ben artık yönetemiyorum, ülke felakete gidiyor, sandığı koyalım' diyecek.

* İkincisi bütün bu olumsuzluklara açıkça destek veren sayın Bahçeli. Bahçeli de diyecek ki 'kardeşim ben sana bugüne kadar ne destek istediysem verdim. Hatta öyle ki kendi ilkelerimden, partimin ilkelerinden bile vazgeçtim. Süleyman Şah türbesini kaçırdın ona göz yumdum. Esnafı perişan ettin ona bile göz yumdum. Anayasa Mahkemesi'nin kapatılmasını istedin, kardeşim sen bir türlü düzeltmedin kusura bakma artık ben de desteğimi kesiyorum seçime gidelim' diyebilir.

* İki kişi... Bunlar olursa seçime gidilir. Bana göre sonbahara kadar gidemezler. Sonbahara kadar götüremezler ülkeyi. Her geçen günün maliyeti ağırlaşıyor.

"MİLLET İTTİFAKI ORTAK KARAR ALIRSA CUMHURBAŞKANI ADAYI OLURUM"

Buket Aydın'ın 'Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı olacak mısınız?' sorusuna Kılıçdaroğlu şöyle cevap verdi:

* Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı arasında temel bir ittifak var. Cumhur İttifakı otoriter bir yönetimi temsil eder, Millet İttifakı demokratik bir rejimi temsil eder.

* Otoriter rejimde zaten bir kişi zaten Cumhurbaşkanı adayı olur. Bizde ise demokratik kurallar var. İçinde CHP var, İYİ Parti var, Demokrat Parti var, Saadet Partisi var, ittifakta olmamakla beraber yeni kurulan partiler var. Burada demokrasi var.

* Elbette böyle bir seçim kararı alındıktan sonra biz ittifakın liderleri olarak bir araya geleceğiz. Cumhurbaşkanlığı adayını nasıl belirleyelim, tartışacağız, konuşacağız.

* DEVA Partisi ve Gelecek Partisi ile ittifak için özel bir anlaşma yok ama şunu birlikte seslendirebiliyoruz, 'güçlendirilmiş parlamenter sistem' yani tek adam rejiminden vazgeçip güçlü bir parlamenter sisteme ihtiyacımız var.

* Güçlendirilmiş parlamenter sistemde ittifak olarak hem fikiriz. Ortak görüş olursa Cumhurbaşkanı adayı olurum. İttifak böyle bir karar verirse ondan kaçamazsınız.

"ANAYASA MAHKEMESİ KAPATILAMAZ"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Anayasa Mahkemesi'nin kapatılması yönündeki ifadelerini hatırlatan Buket Aydın'ın 'Anayasa Mahkemesi kapatılabilir mi?' sorusuna Kılıçdaroğlu, şöyle yanıt verdi.

* Anayasa Mahkemesi kapatılamaz. Zaten o söylemi de ciddiye almanın da bir mantığı yok.

* Hukuk devletinde mahkemeleri kapatmak ne demektir? Adaleti de bir kişiye teslim edeceğim demektir.

* Anayasa Mahkemeleri'ni de kapatalım zaten kimin haklı olup olmadığını, kimin terörist olup olmadığını Erdoğan zaten karar veriyor. Soğan üreticilerini terörist ilan etti.

* Kimin terörist olup olmadığını hakim karar verir. Dünyanın her tarafında böyledir, bizim ülkemizde bir kişi karar verir.

* O bir kişi kişilerin suçlu olup olmadığına karar verdiğine göre Bahçeli de diyor ki, 'Anayasa Mahkemesi'ni kapatın' Bahçeli, 'Yargıtay'ı da kapatın, Danıştay'ı da kapatın' onları da diyebilir.

"20 TEMMUZ'DA YAPILAN SİVİL DARBE VAR"

Kılıçdaroğlu 104 emekli amiralin bildirisi hakkında şu ifadeleri kullandı:

* Öyle çirkin şeyler oldu ki, bunlar emekli amiral. Emekli amiraller dünyanın neresinde darbe yaparlar. Silahı yok, bağlı hiç bir askeri birlik yok, bırakın mahalledeki bekçi bile kendisine bağlı değil. Bu adam nasıl darbe yapacak?

* Aldılar emekli amiral değil, amiral lafını kullandılar. Bir de denizci bunlar, gemileri, yok askerleri yok, hiçbir şeyleri yok ve evde oturuyorlar. Bunlar mı darbe yapacak?

* Gündemi değiştiriyorlar, değiştirmek istiyorlar. Bir darbe sürecinin içindeyiz zaten. 20 Temmuz'da yapılan sivil darbe var. Buyursun bir gazete istediğini haber yapabilsin, yapabiliyor mu diye, 'aman kapatılırız' diye otosansürler uygulanıyor zaten.

* Öğrenciler, rektörü, Melih Bulu'yu 'istemiyoruz' diyorlar. Sen misin istemeyen, karakola götürüp tutukluyorlar, evlerini basıyorlar,  yere yatırıyorlar boynuna biniyorlar. Bu mudur demokrasi Allah aşkına.

"YETMEDİ Mİ YAHU, ALLAH GÖZÜNÜZÜ DOYURSUN"

Kılıçdaroğlu, iktidarın sürekli gündeme getirdiği Kanal İstanbul Projesi hakkında ise şunları söyledi:

* 'Kanal İstanbul'a dünyanın parasını harcayacağız' diyorlar. Oraya harcayacağını Harran Ovası'na harcasana. Harran duruyor, su yok doğru dürüst Harran Ovası'nda ve söz vermişsin. Harran Ovası'nı yap.

* Aksaray-Mersin arasına demiryolu bekliyorlar, demiryolu yap. Kayseri'den Ankara'ya hızlı tren yap, bunları yap.  Hiç değilse bir faydan olsun.

* Sen Kanal İstanbul'u yapıyorsun kimin için? Rant için, para için, servet için... Yetmedi mi yahu? Allah gözünüzü doyursun kardeşim.

* Sağınız, solunuz neredeyse mezarınız tıka basa dolarla dolacak. Yeter artık ya. Bu milletin yakasından düşmeleri lazım bunun.

* Kanal İstanbul'u niye, hangi gerekçeyle yapıyorsun kardeşim. Anadolu'nun içi boşaldı. Hakkari, Rize, Çankırı, Elazığ bizim değil mi? Oralara yatırım yap. Buralarda 10 milyon işsiz var.

"KİM ALDI BU PARAYI?"

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası rezervlerinden eksilen 128 milyar doların nerede olduğunu yeniden gündeme getirdi.

Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

* 128 milyar dolar vardı değil mi Merkez Bankası'nın kasasında?  Sorduk nereye gitti bu para? Biliyor musunuz? Hayır, ben de bilmiyorum.

* İşin garip tarafı 600 milletvekili de bilmiyor. 128 milyar dolar nerede, kim aldı bu parayı? Hangi kur üzerinden aldı? Çünkü daha önce Merkez Bankası bu paraları satarken ihale açardı, kazananları da ilan ederdi kendi internet sitesinde.  128 milyar dolar ilan edilmedi. Kim aldı bu parayı?.

"128 MİLYAR DOLAR NEREDE? AFİŞLERİ ASACAĞIZ"

Bugünden itibaren Türkiye'deki bir çok noktaya '128 milyar dolar nerede?' yazılı afişler asacaklarını belirten Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

* Bilboardlara '128 milyar dolar nerede?' yazılarını sabahtan itibaren asıyoruz. Tek soru bu  '128 milyar dolar nerede?' Sadece bu yazacak. Sadece bir vatandaş olarak soruyorum 128 milyar dolar nerede?

* Cumhuriyet Halk Partisi olarak Mudanya'da biz astık, polis gelmiş, 'efendim bunları kaldıracaksınız' Niye kardeşim, ne var bunda. '128 milyar dolar nerede' niye sizi rahatsız ediyor. Hangi gerekçeyle rahatsız ediyor. Ben tüyü bitmemiş yetimin hakkını soruyorum kardeşim. 128 milyar dolar nerede? Yarın göreceksiniz, Türkiye'deki bilboardlarda olacak.

* Bakalım kimler cesaret edip, etmeyecek. Erdoğan ne kadar rahatsız olacak. Mudanya'daki afişi gece yırtmışlar. Yırtan adama sormak isterim, senin çoluk çocuğun, senin komşunun çocuğu işsiz mi kardeşim? Emekli aylığı alıyorsa, o maaşla rahat geçinebiliyor musun?

* Dul yetim aylığı 673 lira. Bu parayla o insanın bir ay geçinmesi mümkün mü? Bin 500 lira emekli aylığı verdiğiniz kişinin bir ay geçinmesi mümkün mü? 128 milyar dolarla bütün esnafların, bütün çiftçilerin sorunu çözülürdü. Hepsinin faizleri ve banka borçları sıfırlanırdı bir de üstüne para artardı. Peki nereye gitti bu para?

KILIÇDAROĞLU YAYINDAN ÇIKTI, 128 MİLYAR DOLARI YENİDEN SORDU

Öte yandan Kılıçdaroğlu, Buket Aydın ile Koltuk programının ardından kısa bir süre sonra sosyal medya hesabından 128 milyar doları yeniden sordu.

Kılıçdaroğlu paylaşımında "128 milyar dolar nerede?" dedi.

[old_news_related_template title="Kemal Kılıçdaroğlu, Sinop'ta ilçe emniyet müdürlüğünü ziyaret etti" desc="Sinop ziyaretlerini sürdüren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, akşam saatlerinde Ayancık İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne gelerek görevli polis memurlarının Polis Haftası’nı kutladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/08/iecrop/kilicdaroglu-sozcu-6_16_9_1617912311.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/kemal-kilicdaroglu-sinopta-ilce-emniyet-mudurlugunu-ziyaret-etti-6362071/"]