CHP lideri Kılıçdaroğlu, Egeli iş insanlarından gelen soruları yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, ESİAD üyelerinin kendisine yönelttiği, iktidarın seçime gidip gitmeyeceği, partisinin Kürt sorununu nasıl çözeceği, parlak olmayan ekonominin nasıl düzeltileceği, uluslararası anlaşmalarla yapılan yatırımlarla ilgili sorulara yanıt verdi.

İktidarın seçim atmosferini kendi lehine çevirmek için bazı girişimlerde bulunduğunu belirterek, herkesi sağduyulu davranmaya davet etti.

“SAĞDUYU VE SÜKUNETE DAVET EDİYORUM”   

İktidarın seçime gidip gitmeyeceği yönündeki bir soruyu yanıtlayan Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

* Bu iktidar seçime gider, niye gitmesin? Bizim görevimiz seçim sandığına sahip çıkmak.

* Burada tek sıkıntımız var. İktidar seçim atmosferini kendi lehine döndürmek için terör, terör bağlantılı bazı olaylar gibi Türkiye yeniden farklı bir süreç içine sokulmak istenebilir.

* Bu konuda tüm partilileri, milletvekillerini sağduyu ve sükunete davet ediyorum. Sakın ola ki,  olayları (çare) sokakta, yürüyüşlerde değil. Hep beraber bekleyeceğiz.

* Sandık gelecek o zaman demokratik ölçüler içinde davranıp oyumuzu kullanacağız. Ne kadar tahrik ederlerse etsinler tahriklere kapılmayın diye uyarıyorum.

“KÜRT SORUNUNDA KIRMIZI ÇİZGİMİZ VATANIMIZ VE BAYRAĞIMIZ”

Kürt sorunu çözülmeden ekonomik sorunların çözülüp çözülmeyeceğine ilişkin bir soruya yanıt veren CHP lideri, Kürt  sorununu akılcı politikalarla çözmenin mümkün olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu,"Türkiye’nin çözülemeyecek sorunu yok. Her sorun çözülür, çözülmeyecek sorun yoktur. Ama altını çizeyim, terör ile teröristlerle bir araya gelmemek lazım. Biz bu konuda çok duyarlıyız. Bu nedenle bu sorunun çözüm adresi İmralı değil, Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Mecliste çözülür bu sorun. İlk düğmeyi yanlış iliklediler bu nedenle çözülmedi. Oturur mecliste her partiden eşit milletvekili olur, bu konuda kitap yazan,  görüş ifade eden, makale yazan her partiden saygın milletvekili var. Oturulur konuşulur.  Türkiye’nin birliği ve bütünlüğü, bayrak ve vatan konusunda sorunu olmayan herkesin başımızın üstünde yeri var. İki kırmızı çizgimiz vatanımız ve bayrağımız, başka hiçbir sorun yok” diyerek Kürt sorununu çözümü için geçmişte hazırladıkları 22 soru 22 cevap içeren broşürü hatırlattı.

“EKONOMİYİ DÜZELTİRİZ, TEMEL SORUN İŞSİZLİK”

Ekonomide tablonun pek parlak olmadığını, bu tabloyu nasıl düzeltecekleri yönündeki bir soruya ise Kılıçdaroğlu şu yanıtı verdi:

* Ekonomide altı ayda topluma nefes aldırırız. Bir, bir buçuk yıl içinde ekonomide düzelme başlar.

* Demokratik adımları atarak mevcut sistemi devam ettirir, can ve mal güvenliği sağlanır, vatandaşlar içinde kutuplaşma, medya arasındaki kutuplaşmayı tamamen ortadan kaldırırsanız Türkiye’ye çok kişi yatırım yapmaya gelir.

* Bizim vatandaşlarımız var yurt dışında yatırım yapan, onlar kendi ülkelerine gelip yatırım yapar.

* Burada hükümet tarafından cezalandırılmışlar ama dünyanın her yerinden yatırım yapıyorlar. Burada temel sorunumuz şu, işsizliği kısa sürede çözemeyiz.

*Halka doğruları söylemek zorundayız, Türkiye zengin bir ülke, kaynağı var. Tüm mesele kaynağın nerede kullanacağınıza bağlı.

* Eğer siz enerjinin kaynağını indirmiyor, 12 sente çıkarıyorsanız sanayiciyi cezalandırıyorsunuz demektir.

* Paris iklim anlaşmasını imzalayacağız. İş insanlarımızın AB’ye ihracat yaparken ek vergi ödemelerini istemeyiz. Bununla ilgili sağlıklı bir süreci yöneteceğiz.

* İhracatçının önünü açarsanız, düşündüğünüzden fazla ihracat yapmanız mümkündür. Yeter ki bir güven iklimi olsun.

HER DAİM YÜREK ÇARPINTISI OLAN BİR ÜLKENİN GERTLERİ OLMAKTAN YORULDUK”

ESİAD  Yüksek istişare Kurulu Başkanı Sıtkı Şükrüer’in, nasıl bir Türkiye ve siyasetçi özledikleri ve bekledikleriyle ilgili konuşması büyük alkış aldı. Şükrüer, “Cumhuriyetin 100’üncü yılına yaklaşırken artık huzurlu ve dingin bir ülkenin insanları olmak istiyoruz. Siyasi kutuplaşmalardan ekonomik çalkantılara her daim yürek çarpıntısı yaşanan bir ülkenin fertleri olmaktan yorulduk. Bir şeylerin bir yerden başlayarak değişmesi gerektiği aşikar. Belki de ilk başta siyasetçilerin siyaset yapma biçimlerinden başlamak gerekiyor. Bilgi çağına yakışmayan taşra politikası kültürü ile değişime kapalı tutum alınması bir kısım politikacılarımız tarafından ısrarla tercih ediliyor” eleştirisini getirerek evrensel devlet adamlığı kriterlerini hatırlattı. “Kimi devlet adamlarının kişiselliklerini önceledikleri, bu nedenle popülist faktörleri ön plana çıkardıkları, neticede dünyanın yaşanılmaz hale getirildiği yönetim anlayışlarından bizler bıktık, yıprandık. Artık böyle bir siyaset tarzını bu ülkeye haksızlık görüyoruz” dedi.

SANAYİCİLERE SİTEM

Türkiye’nin kötü yönetildiğini söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Şükrüer’e “Keşke tüm liderler burada olsa ve bu konuşmayı dinleselerdi” dedi. İşadamlarının ekonomide, siyasette istikrar istediğini söyleyen Kılıçdaroğlu, ”Demokraside, ekonomide, normal yaşantıda, yönetimde istikrar yok” ifadelerini kullandı. Rekabet ettikleri ülkelerde kilovatı 3 sentten elektrik kullanırken, Akkuyu’daki  nükleer santral devreye girdiğinde kilovat saatine KDV hariç 12,5 sent para ödemeleri garanti edilen sanayicilerin ses çıkarmamasına sitem etti. “Nasıl rekabet edeceksiniz? Neden itiraz etmediniz? Rekabet şansınızı ortadan kaldırıyorlar. 'Bu yanlıştır' neden demediniz?" diye konuştu.

“BİZDE NE KADAR YOLSUZLUK YAPARSANIZ YUKARI ÇIKIYORSUNUZ”

Dış politika 180 derece değişeceğini söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, Karabağlı’nın yaptığı konuşmada AB’nin değerler üzerinden değil, çıkarlar üzerinden politika yaptığının ifade ettiğini hatırlatarak, “Doğrudur. Çünkü onların değerleri ile bizim değerlerimiz arasında dünya kadar fark var. Onlarda en küçük yolsuzluğu yapan siyaset kurumunun dışına çıkıyor, bizde (Türkiye'de) ne kadar yolsuzluk yaparsanız o kadar yukarı çıkıyorsunuz. Adamlar nasıl değerler üzerinden siyaset yapsın. Bu değerler üzerinden siyaset olmaz. Yan yana gelemiyor, oturup konuşamıyoruz bile. Biz önce dedelerimizin, babalarımızın bize verdiği değerleri korumalıyız” şeklinde konuştu.

“SİYASİ AHLAK YASASINI ÇIKARACAĞIZ”

ESİAD Yönetiminin kendisini, “Ekonomik sorunları nasıl çözersiniz, vizyonunuzu anlatın” diye davet ettiğini belirten Kılıçdaroğlu, ekonomik sorunların çözümü için dört maddelik vizyonlarını anlattı. Demokratik standartların yüksek olmaması halinde asla sağlıklı büyüme olmayacağının, saygınlık kazanılmayacağının altını çizen CHP lideri, siyasetin kirlilikten arınması gerektiğini kaydetti. Siyasi Ahlak Yasası’nın çıkaracaklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Demokrasi bir kurallar bütünüdür. Devletin saydamlığı üzerinden başlayıp, insan hakları, yargı bağımsızlığı, can ve mal güvenliği, düşünceyi ifade etme özgürlüğü gibi bir kurallar bütünüdür. Vizyonumuzun birinci kuralı demokrasisi gelişmiş bir ülke haline gelmektir. Demokrasisi gelişmiş bir ülke olmazsanız, büyümeyi, kalkınmayı unutun” dedi.

“TÜRKİYE HER ALANDA ÜRETMELİ”

Vizyonlarının ikinci maddesini, “Demokrasiyi sağlayıp büyüttükten sonra çağdaş uygarlığı yakalamanın ikinci yolu Türkiye’nin her alanda üretmesidir” şeklinde ifade eden Kılıçdaroğlu, Stratejik Planlama Teşkilatını kuracaklarını kaydetti. Üçüncü vizyonlarının ise güçlü bir devlet olduğunu hatırlattı, “Güçlü bir devlete ihtiyacımız var. Eğer kuramazsınız barışı iç huzuru sağlayamazsınız. Güçlü bir sosyal devleti oluşturmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

“ÇAĞDAŞ BİR ÜLKE OLACAK”

Kılıçdaroğlu, “Dördüncü vizyonumuz ise tüm bunların sürdürülebilir olmasıdır. Devlet dediğimiz kurum liyakatli bürokratlardan oluşmazsa dünyadaki gelişmeleri sağlıklı yürütemez. Devlette liyakati yok ederseniz bu günkü duruma düşer. Bu nedenle demokrasi büyütülecek, geliştirilecek, çağdaş bir ülke olacak. Yargı bağımsızlığı sağlanacak, yabancı sermaye gelecek güven içinde yatırım yapacak” dedi.

[old_news_related_template title="CHP lideri Kılıçdaroğlu, Kültür Zirvesi’nin galasına katıldı" desc="İzmir'in dördüncüsüne ev sahipliği yaptığı Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi’nin toplantıları CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katıldığı gala gecesiyle sona erdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/11/iecrop/detay-kopya-1_16_9_1631342058.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/chp-lideri-kilicdaroglu-kultur-zirvesinin-galasina-katildi-6642991/"]