Muğla Valiliği, 29 Temmuz'da başlayan ve hala devam eden yangınlara ilişkin bilgilendirmede bulundu.

Muğla Valisinin talimatı ile ilgili Vali Yardımcısı Başkanlığında AFAD İl Binasında Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkezi kurularak yangının başladığı gün çalışmalara başlandığı, yangının Marmaris merkezinde etkili olması nedeni ile Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi'nin Marmaris ilçesine taşınarak Marmaris Öğretmenevi toplantı salonunda çalışmalara devam edildiği bildirildi.

Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezinde 26 Çalışma Grubu yer aldığı, çalışma gruplarınca söndürme, soğutma, ekiplerin yönlendirilmesi, ayni ve nakdi yardımlar, barınma faaliyetleri ile yapılan çalışmaların değerlendirilmesi yapıldığı belirtildi.

Çalışma gruplarına AFAD, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Aksaz Deniz Üs Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Tarım Orman İl Müdürlüğü, ADM Bölge Müdürlüğü, İl Telekom Müdürlüğü Kızılay, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma Vakfı, Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü, İl Defterdarlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Ulaştırma 3.Bölge Müdürlüğü ve Sağlık Müdürlüğünden oluşmaktadır ve diğer kurumların destek verdiği açıklandı.

"14 YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI, 5 YANGIN DEVAM EDİYOR"

Yangınların Marmaris, Bodrum, Milas, Yatağan, Menteşe, Köyceğiz, Fethiye, Seydikemer ve Kavaklıdere ilçelerinde etkili olduğu, bugün 4 ilçe 19 noktada devam eden yangınların 14’ünün kontrol altına alındığı belirtildi.

Muğla'daki yangınlara 7 uçak, 39 helikopter, 2 İHA, 10 bin 547 Personel, 2 bin 545 araçla müdahale edildiğini belirten Muğla Valiliği, "Yangın söndürme çalışmalarına ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü toplam 69 TOMA ile Jandarma Genel Komutanlığı 4 TOMA ile Sahil Güvenlik Komutanlığı 1 Korvet, 23 Bot ve 364 personel ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı 5 çıkarma gemisi ile Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü 3 Cankurtaran Botu, 1 Rhib bot ve 1 Römorkör ile Denizcilik Genel Müdürlüğü 7 Römorkör ile destek vermektedir" bilgilendirmesi yaptı.

TAHLİYE SAYISI AÇIKLANDI

Bugüne kadar 8 bin 472 kişi Sahil Güvenlik ve Deniz Kuvvetleri unsurlarıyla olmak üzere toplam 38 bin 715 kişinin tahliye edildiği belirtildi.

"884 KÜÇÜKBAŞ, 797 KÜMES, 4 BİN 402 KOVAN TELEF OLDU"

Muğla Valiliği'nin bilgilendirmesi şöyle devam etti:

*Yangından etkilenen 687 kişiden 15 kişinin tedavisi devam etmekte olup 672 kişi taburcu edilmiştir. Yangın ekiplerine destek verirken bir vatandaşımız vefat etmiştir. Sahada 119 Ambulans, 59 UMKE ekibi ve 697 personel ile acil sağlık hizmeti verilmektedir. Bugüne kadar 1487 afetzedeye sağlık taraması yapılmıştır.

*İlimizde 6515 büyükbaş, 8509 küçükbaş hayvan tahliyesi yapılmış 523 hayvan tedavi edilmiştir. 15 büyükbaş 884 küçükbaş hayvan, 797 kümes 4402 arılı kovan telef olmuştur.

"TERMİK SANTRALDE TEDBİR AMAÇLI ÖLÇÜMLER YAPILIYOR"

*Kemerköy termik santraline yaklaşan yangın söndürülmüş, yangın sonrası KBRN ekiplerince tedbir amaçlı ölçümler sürekli olarak yapılmaktadır.

*Kızılay 71 Personel 409 gönüllü, 3 İkram Aracı ve 75 araç ile 53.345 kişilik yemek, 185668 içecek, 179802 litre su dağıtımı yapılmıştır.

*Vatandaşlarımıza 265 personel ve 74 araç ile psikososyal destek sağlanmaktadır. 927 hanede 2648 kişiye psikolojik ilk yardım ve psikoeğitim çalışmalarını kapsayan psikososyal desteği sağlanmıştır. İhtiyacı olan kişilerin acil ihtiyaçları tespit edilerek ihtiyaçları giderilmiştir. Ayrıca 143 Şehit yakını ve gazi ile irtibata geçilmiş psikososyal destek sağlanmıştır.

*İlimiz genelinde hasar tespit çalışmalarına hızla başlanmıştır. Şu ana kadar 247 aileye 3.217.585₺ yardım sağlanmıştır.

*Sivil Toplum Kuruluşları 768 Personel ve 113 araçla katkı sunarken, Kardeş Ülke Azerbaycan’dan görevlendirilen 520 Personel, 93 araçla görev yapmaktadır.

BÜYÜKŞEHİRDEN DE AÇIKLAMA GELDİ

Muğla Büyükşehir Belediyesi, devam eden yangınlara ilişkin son durumu şöyle açıkladı:

Kavaklıdere: Kavaklıdere'den Göktepe Mahallesi'ne sıçrayan yangın söndürülmüş olup havadan ve karadan soğutma çalışmaları devam etmektedir.

Yatağan: Hacıveliler ve Hisarardı Mahallerinin üst kısımları ile Aydın Akçova Mahallesi'nde devam etmekte olup, söndürme çalışmaları karadan ve havadan devam etmektedir. Yerleşim yerleri için tehlike bulunmaktadır.

Seydikemer: 07/08/2021 tarihinde saat 18.15'de Karaköy Mahallesi'nde başlayan orman yangını dün gece söndürülmüş olup soğutma çalışmaları devam etmektedir.

Menteşe: Şenyayla Mahallesi'nde devam eden yangında söndürme ve soğutma çalışmaları devam etmektedir. Yumaklı Mahallesi'nde devam eden yangında söndürme ve soğutma çalışmaları devam etmektedir. Yerleşim birimlerinde şuan için bir tehlike bulunmamaktadır.

Köyceğiz: Yayla Mahallesi'ne (Ağla) Gökçeovacık Mevkiinde stabil olarak yangın devam etmektedir.

Çayhisar, Sazak Mahallesi ve Dereköy Mevkiişıde yangın devam etmekte olup, havadan ve karadan etkin bir şekilde müdahaleler devam etmektedir.

Kavacık, Karaağaç, Çayhisar ve Otmanlar Mahallelerinde yangının rüzgörla birlikte yön değiştirmesi yerleşim yerlerinde risk oluşturmuştur.

Söndürme çalışmaları havadan ve karadan devam etmektedir.

Dalaman: 08/08/2021 tarihinde 15:06'da Kapukargın Mahallesi Karadere Mevkii/nde başlayan orman yangını Yoğun hava müdahalesi ve karadan müdahale ile kısa sürede söndürülerek soğutma çalışmalarına başlanmıştır.

Datça: Eski Datça Mahallesinde makilik alanda başlayan yangın Güney yonünde ilerleyip Kargı Deresi Mevkiine dogru yaklaşık 50 dönüm alanda etkili olmuştur. Yangın kontrol altına alınıp soğutma çalışmaları devam etmektedir.

[old_news_related_template title="11 gündür devam eden yangında bir kötü haber daha! Evler boşaltıldı, yangın Denizli sınırına dayandı" desc="29 Temmuz’da Muğla’da başlayan orman yangınlarında Köyceğiz’de rüzgarın etkisiyle sürekli yön değiştiren alevlerle mücadele sürüyor. Günlerdir devam eden orman yangını helikopterinden görüntülenirken, dumanların bir ucu Denizli sınırına yakın Sandras Dağı Çiçekbaba mezarına dayandı. Öte yandan Dalaman ilçesi havalimanı karşısındaki bölgede çıkan yangın da kontrol altına alındı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/08/iecrop/koy-2_16_9_1628432366.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/11-gundur-devam-eden-yanginda-bir-kotu-haber-daha-evler-bosaltildi-yangin-denizli-sinirina-dayandi-6582381/"]

[old_news_related_template title="Çine'de yürekler ağızda! 6 yerleşim yeri boşaltıldı" desc="Muğla'nın Yatağan ilçesinde başlayarak komşu il Aydın'ın Çine ilçesine sıçrayan orman yangınını söndürme çalışmaları, 3'üncü günde devam ediyor. Aydın Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre 6 yerleşim yeri devam eden yangın nedeniyle boşaltıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/08/iecrop/cine-iha1_18502264_16_9_1628434986.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/cinede-yurekler-agizda-6-yerlesim-yeri-bosaltildi-6582448/"]