Saat 10.15 sıralarında İçmeler Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Kısa süre içerisinde yangın büyüdü. Yangın ihbarı üzerine bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve belediye yangın söndürme ekipleri sevk edildi.

Yangın nedeniyle gökyüzü beyaz dumanla kaplandı. Alevler, turizm işletmelerinin yakınlarına kadar ulaştı. Yangın, bölgede bulunan yerli ve yabancı turistler, işletmeciler tarafından endişeyle izlendi.

"İLK HELİKOPTER BÖLGEYE 30 DAKİKA SONRA GELDİ"

Bölgede bulunan görgü tanıklarından Korkut Baltacıgil, SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Yangın Marmaris ile İçmeler arasında ormanlık bir tepe var orada çıktı. Yangın saat 10.00 sıralarında başladı, devam ediyor şu anda. Yangın ilk başta çok ufak bir noktadan başladı ama çok hızlı bir şekilde yayıldı. Orada elektrik teli var, zannediyorum elektrik kablolarından yangın çıkmış olabilir. Ayrıca hava da çok sıcak ve kuru. 4 helikopter var şu anda müdahale etmeye çalışıyorlar. İlk helikopter bölgeye 30 dakika sonra geldi. Çok yoğun bir duman var, tahmin ettiğim kadarıyla tepenin arkası ciddi derecede yanıyor."

FOTO: Reha BAŞOĞUL / SÖZCÜ


HAVADAN VE KARADAN MÜDAHALE

Orman Genel Müdürlüğü (OGM), 10:30’da çıkan yangına 10:40’ta ilk müdahalenin yapıldığını, bölgeye 6 helikopter, 4 ilk müdahale aracı, 1 dozer, 35 arazöz sevk edildiğini duyurdu. OGM daha sonra yangına müdahale eden helikopter sayısının 10'a, ilk müdahale aracının 7'ye arazöz sayısının 78'e, dozer sayısının da 6'ya çıkarıldığını duyurdu.



Marmaris Belediyesi de "Ciğerlerimiz yanıyor. İçmeler Mahallesi Ilıca mevkiinde ormanlık alanda çıkan yangına itfaiye, Orman İşletme ve belediye ekiplerimiz müdahale etmektedir. Yangını bir an önce söndürmek için tüm ekipler var güçleriyle çalışmaktadır. Temennimiz büyümeden söndürülmesidir." paylaşımında bulundu.



LPG TANKLARI BOŞALTILDI

Marmaris Kaymakamı Ertuğ Şevket Aksoy, turistik yerlere çok yakın olan bölgede çıkan yangın dolayısıyla can güvenliği için tüm önlemlerin alındığını belirtti. Oteldeki müşterilerin dumandan zarar görmemesi için tedbirlerin had safhada olduğunu ifade eden Kaymakam Ersoy, “Otel yerleşim yerlerinde bulunan benzin ve LPG tankları boşaltıldı. Yangın, henüz kontrol altına alındı diyemeyiz” dedi.



38 YAŞINDAKİ İŞÇİ ŞEHİT OLDU

Dumandan etkilenen ve alevlerin arasında kalan Marmaris Orman İşletme Şefliği’nde çalışan Görkem Hasdemir (38) isimli orman işçisinin hayatını kaybettiği öğrenildi.

RÜZGAR ANİDEN TERS DÖNDÜ ALEVLERİN ARASINDA KALDI

Evli ve iki çocuk babası olduğu öğrenilen Görkem Hasdemir’in yangına ilk müdahale eden altı kişilik Marmaris Beldibi yangın ekibinde olduğu ve rüzgarın aniden ters dönmesi ile alevler içerisinde kalarak yaşamını yitirdiği belirtildi. Aynı ekipte bulunan beş orman işçisinin ise alevlerden son anda kurtulduğu öğrenildi.



Yangın sırasında motosikletli polis timinde görevli bir polis memurunun da hafif yaralandığı, sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.



Orman Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "İçmeler’de halen devam eden orman yangınında bir kahraman personelimiz şehit oldu. Yaşadığımız acının tarifi yok. Allah'tan rahmet, sevenlerine baş sağlığı diliyoruz." ifadeleri kullanıldı. Yangının saat 15.00 itibarıyla söndürüldüğü öğrenildi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Muğla'nın Marmaris ilçesinde orman yangınıyla ilgili son bilgiyi paylaştı. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Pakdemirli şu ifadeleri kullandı:

- Kontrolden çıkmaya çok müsait bir yangın. Hava sıcaklığının 35 derece, nemin yüzde 20'nin altına düştüğü ve 35 kilometre rüzgarın olduğu, yerleşim yerlerine de bir o kadar yakın olduğu çok hassas bir yangınla arkadaşlarımız mücadele etti. Yangın 10.30 gibi ilk tespiti yapıp 10.40 gibi ilk müdahaleyi yapmaya başladık. Toplamda 10 helikopter, 7 ilk müdahale aracı, 78 arasöz ve 7 dozerle yangına müdahale edildi. Toplamda 328 personelimiz görev yaptı ve şu an itibariyle yangını kontrol altına almış durumdayız. Yangını ilk tespit edişimiz İHA ve aynı zamanda da vatandaşlarımızın ihbarıyla oldu. Bu arada sınırımızın dışında da bir yangın daha tespit ettik. İHA'larımız az evvel Yayla Dağı'nın kuzeyinde bir yangın olduğunu tespit ettiler, bununla ilgili de gerekli mercilere bilgiyi verdik.

İLK FIRSATTA BURALARA BİZ TEKRAR DİKİM YAPACAĞIZ

- Her yangında olduğu gibi bu yangında da  maalesef çeşitli spekülasyonlar, sadece iktidar karşıtlığı için bir takım söylemler söyleniyor. Sosyal medyadan olsun Twitter'dan olsun diğer taraflardan olsun yine buraya otel yapılacak gibi söylemler var. Ben bu söylemleri söyleyenlerin hepsini bir şehidimizin olduğu bu gün de Allah'a havale ediyorum. İlk fırsatta buralara biz tekrar dikim yapacağız. Anayasa'nın 169'uncu maddesi zaten orman alanlarının küçültülemeyeceğini, daraltılamayacağını söylüyor, bu konuda vatandaşlarımızın hiç bir şekilde endişesi olmasın.

"BU ALANLAR TEKRAR YEŞİLLENDİRİLECEKTİR"

Yangın çıktığı ilk andan itibaren ekipleriyle birlikte bulunan Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, "Ekiplerin müdahalesiyle yangın yerleşim ve otel bölgesine ulaşmadan söndürüldü. Tüm Marmaris seferber oldu. Görgü tanıkları ve müdahale eden yetkililerle yaptığım görüşmede yangının enerji nakil hatlarından çıkan kıvılcımlardan dolayı olarak söylendi. Şu an inceleme yapan kurumlar bu konuda hem fikir. Yanan orman alan ile ilgili herhangibi bir inşaat ve yapı yapılması kesinlikle söz konusu değildir. Kurumlarla el ele verip yanan alanın tekrar küllerinden doğması için kampanya başlatacağız. Bu alanlar tekrar yeşillendirilecektir" dedi.