Alevler, saat 16:00 sıralarında rüzgarın da hız kazanması ile Fesleğen yaylası ve Kemerköy'e ulaştı. Santrale birkaç yüz metre kadar yaklaşan yangına helikopter ve uçaklarla müdahale yoğunlaştı. Hava kararıncaya kadar devam eden müdahale sonucu yangının o bölgede kontrol altına alındığı haberleri de yayıldı.



Saat 21:00 sıralarında alevler hızla çevrede yayıldı, santralin içine kadar sıçradı. O saatlerde sirenler çalarken çalışanlar, bölgede tedbir amaçlı bulunan itfaiye araçları, TOMA'lar alevlerden kaçarcasına uzaklaştı. Panik yaşandığı anlarda bölgeden uzaklaşamayan bir TOMA yol kenarında yandı.

Bu arada patlamaların da yaşandığı bölgede elektrikler kesildi. Milas'taki santralde durum ciddiyetini koruyor.



Bölgedeki yangını günlerdir sosyal medya hesabından paylaşarak yetkililerden havadan yardım isteyen Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, yangının termik santrale girdiğini duyurdu. Milas Belediye Başkanı Tokat, "Alevler termik santrale girdi... Santral şu an tamamen boşaltılıyor ve şimdi sirenler çalıyor" ifadesini kullandı.

HİDROJEN TANKLARI TEDBİR AMAÇLI BOŞALTILDI

Bölgede sirenler çalınırken, vatandaşlar tahliye edildi, yanan santralde ise zaman zaman patlama sesleri duyuldu. Bölgede bulanan ekipler, yangını söndürmek için yoğun mücadele veriyor.

Öte yandan yangının sıçraması ihtimaline karşı termik santralin çevresinde hendeklerin kazıldığı ve hidrojen tanklarının tedbir amaçlı boşaltıldığı bildirdi.



 

10 MAHALLE TAHLİYE EDİLDİ

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, ilçedeki son gelişmelerle ilgili sosyal medya hesabından bilgilendirme videosu yayımladı. Makamından vatandaşlara seslenen Tokat şu ifadeleri kullandı:

"Şu anda bu açıklamayı Ören belediye binasındaki makamımızdan yapıyorum. Yaklaşık 1.5 saat önce aldığımız haber ve duyduğumuz siren sesleriyle yangının Kemerköy Termik Santrali’ne girdiğini öğrendik.

*Hemen oraya gitmek için yöneldiğimizde yolların kapatıldığını ve civarında kesin talimatlarla bir tahliye işleminin uygulanmakta olduğunu gördük, derhal belediye binamıza geri döndük.

*Bu süre içerisinde kaymakamımızla yaptığımız görüşmeye göre valilik tarafından alınan kararla Ören’in ve çevresindeki mahallelerin boşaltılmasına karar verildiğini öğrendik. Bu karar hemşerilerimizin güvenliği konusunda uygulanması gereken bir karardır.

*Öğrendiğimize göre Ören, Alatepe, Kultak, Pinar, Çamlıca, Bayır, Fesleğen, Demirciler, Bağdamları ve Karacaağaç mahallelerimiz için tahliye kararı alınmış bulunmaktadır.

*Toplanma yerlerimiz Milas Şehir Stadyumu ve Koru Yüksel Çağlar İlkokuludur. Tahliye için Kultak, Alatepe ve Pinar, Dereköy yol istikametleri kullanılabilir. Bunlar araçlarıyla gidecek hemşerilerimiz içindir.

*Aracı olmayan değerli hemşerilerimiz için de Ören Marina’da 1500 kişilik bir çıkarma gemisi hazır beklemektedir.

*Resmi açıklamalar harici hiçbir açıklamaya itibar etmeyiniz.

*Günlerden beri yaptığımız uyarılara rağmen bu sonucun gerçekleşmiş olmasından son derece üzgünüm.



MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI: VATANDAŞLARIMIZ GEMİLERİMİZLE TAHLİYE EDİLİYOR

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada "Muğla'nın Milas ilçesindeki orman yangınının bölgedeki termik santraline yaklaşması üzerine, iskelede toplanan vatandaşlarımız Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza ait çıkarma gemilerimizle emniyetli bölgelere tahliye ediliyor" denildi.



Ören'in yanı sıra Alatepe, Kurtak, Çamlıca, Bayır, Fesleğen, Demirciler ve Karaağaç mahallelerinin tahliye edilmesi için çalışma başlatıldı. Bölgenin boşaltılması için jandarma ve zabıta ekipleri, koordineli bir şekilde vatandaşların tahliyesini sürdürüyor.

"PATLAMA RİSKİ SÖZ KONUSU DEĞİL"

Yangının santrale sıçraması sonrasında, santral yetkilileri alevlerin santrali sardığını belirterek, bölgenin tamamen tahliye edildiğini ifade etti. Santral yetkilileri patlama riskinin bulunmadığını, alevlerin sadece binaya zarar verebileceğini belirtti.

MUĞLA VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Muğla Valiliği tarafından, vatandaşların güvenliği sebebiyle tahliye işlemlerinin başlatıldığının belirtildiği açıklamada “Değerli hemşerilerim Muğla Valiliği tarafından alınan karar gereği Ören Mahallemiz ve çevre mahallelerde boşaltma kararı alınmıştır. Bu karar hemşerilerimizin güvenliği noktasında derhal uygulanması gereken bir karardır telaşa kargaşaya heyecana gerek yoktur. Soğukkanlılıkla ve en güvenli bir biçimde bu süreci tamamlayarak vatandaşlarımızın güvenli yerlere naklini sağlayacağız. Resmi açıklamalar harici hiçbir açıklamaya sosyal medya paylaşımına veya kulaktan dolma dedikodulara itibar etmeyin vatandaşlarımızın yanındayız” ifadelerine yer verildi.



MİLAS BELEDİYE BAŞKANI SÖZCÜ WEB TV'YE KONUŞTU

Termik santraldeki yangında yaşananları Sözcü Web TV'de Alişer Delek'e anlatan Milas Belediye Başkanı, şunları söyledi:

*Kaçmak için araç içerisindeyiz. Çok üzgünüm. Bağıra bağıra geldi. Günlerce uyardık. En korktuğumuz senaryo başımıza geldi.

* Söyleyecek laf bulamıyorum. Sirenleri duymak, oradaki boşaltma işlemleri, oradaki insanların telaşı... Santralin etrafındaki insanlar kaçıyor. Şu anda aracımız durdu. Yani çok üzülüyorum, ülkem, devletim, halkım adına.

* Biz termik santralden kaçıyoruz şu anda. O tarafa gitmek isteyenler alınmıyor. Oradaki kişilerde uzaklaştırılıyor.

* İki helikopter sürekli termik santral etrafında oraya su attılar. Bu gene arka taraftan güçlenerek gelen yangın. Termik santralin etrafını kontrol altına almak yeterli değil. Akçakaya sönmeden termik santral sönmez. 15-20 dakika önce yangın termik santral içerisine girdi.



* Tanklar daha önceden tedbir amacıyla boşaltıldı. Burası bir enerji üretim tesisi. İçinde her türlü sistem var, teknolojik her türlü aygıt var. Yani burasıyla ilgili kaygı olacak ki insanlar kesin dille, sadece santralin içi değil santralin çevresinden de uzaklaştırılıyor.

* Bu Akçakaya ve yukarıdaki mahallelerden yoğunlaşarak gelen yangın nedeniyle termik santralimiz yanıyor şu an.

* Uzak görüş olması lazım uçağın çalışması için. Uzak görüşlü olan, gece çalışabilen, sistemleri olan helikopter ve uçaklara ihtiyaç var. Biz bugüne kadar bunları görmedik.

* Yangının şiddetini gördüğümüz zaman bu tehlikeyi her zaman vurguladık. Çok üzgünüm gerçekten.

UZUN ARAÇ KUYRUKLARI OLUŞTU

 

Santrale sıçrayan alevler nedeniyle Milas ilçesinde vatandaşlar bölgeden uzaklaşmak için yola koyuldu. Jandarma ve polis ekiplerinin güvenlik amaçlı önlem aldığı noktalarda uzun araç kuyrukları meydana geldi.

Ailesinin Ören Mahallesi'nde olduğunu anlatan vatandaşlardan Ramazan Kaan, "Evimizde oturuyorduk hiçbir şey yoktu. Annem ve babam o bölgede ama yanlarına gidemiyorum. Yardıma gitmek istiyorum bir şey yapamıyorum. Kenarda oturmaktan başka çarem yok. Telefonla ulaşamıyorum telefon hiçbir yerde çekmiyor" dedi.



SÖZCÜ ekibi Ören'de yaşananlara tanıklık ederken, tahliye için feribot bekleyenlerden Hüseyin Kapukaya ve eşi Bennür Kapukaya, santralden çıkacak gazların zehirlemesi ihtimaline karşı evlerini terk ettiklerini söyledi.

Alevlerin ve zehirli gazların tehdidi nedeniyle bölgeyi terk etmeye çalışanlar arasında panik yaşanırken, fenalaşanlar da oldu. Deniz yoluyla Ören'den Bodrum'a doğru gerçekleşen tahliye işlemi gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürecek.



İLETİŞİM BAŞKANI ALTUN'DAN YAZILI AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Kemerköy Termik Santrali ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. İletişim Başkanı Altun, Muğla Milas’ta devam eden orman yangınında, 4 Ağustos 2021 Çarşamba günü sabahından itibaren karadan ve havadan yapılan yoğun müdahaleler sayesinde yangının Kemerköy Termik Santrali’ne sıçramaması engellendiğini, yoğun hava müdahalesi, kara tahkimatı ve diğer genel tedbirlerle saat 15.00’de kadar tüm bölgede yangınla ilgili kontrol sağlandığını hatırlattı.

[old_news_related_template title="Milas'ta yangında mahsur kalan kişi helikopterle böyle kurtarıldı" desc="Milas’ın Fesleğen Yaylası'ndaki yangında mahsur kalan bir kişi, Türk Hava Kuvvetlerinin 125’inci Eğitim Filo Komutanlığına ait helikopterle görevli personel tarafından kurtarıldı. Milli Savunma Bakanlığı, o anlara ilişkin görüntüleri sosyal medya hesabından paylaştı. Görüntülerde kurtarılan kişinin bitkin düştüğü görülürken, ilk müdahalenin helikopterde yapıldığı belirtildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/04/iecrop/msb-d1_16_9_1628098804.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/milasta-yanginda-mahsur-kalan-kisi-helikopterle-boyle-kurtarildi-6575178/"]