Hozat ilçesine bağlı Koçeri ve Taşbaşı mevkiinde çıkan orman yangının 2 helikopter ve 1 uçak ile söndürülüp kontrol alınmasının ardından bu kez Munzur Vadisi Milli Parkın'daki Fırtına Veli Çeşmesi mevkisi ve Bor bölgesinde yangın çıktı. Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, belediye çalışanları ve gönüllü vatandaşlarla birlikte yangını söndürmek için çalışmalarına katıldı. Ovacık'ta Munzur Vadisi Milli Parkı'ndaki Fırtına Veli Çeşmesi mevkisinde devam eden örtü yangınına ise sabah saatlerinde müdahale başladığı kaydedildi.

"VADİ BOYUNCA TAMAMEN YANIYOR"

Ovacık Fırtına Veli deresi bölgesinde yangının kontrol altına alınmadığını belirten Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül "Çalışanlarımız ve gönüllü arkadaşlarımızla bir yolla zirve çıktı arka tarafımızda ve yukardaki vadi boyunca tamamen yanıyor. Helikopter bir kez su bıraktı ama hanesi o kadar küçük ki su tam üzerimizden geçmiş olmasına rağmen bulunduğumuz yerde hissedemedik. Sadece hafif bir dumanlama yaptığını gördük. Elbette insan gücüyle bu yangını söndürmek çok zor bizler gönüllü arkadaşlarımız ve belediye personelimizle birlikte elimizin değdiği kadar yangını söndürmek. Bende buraya bu arkadaşlarımıza moral vermek için geldim. Hozat’taki yangına helikopter ve uçakla müdahale oldu o müdahale sonuç verdi. Eğer burada da böyle bir çalışma yürütülürse bununda kesin sonuç vereceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

BÜYÜK ÖLÇÜDE KONTROL ALTINA ALINDI

Munzur Vadisi Milli Parkı'nda 3 gündür süren orman yangını, 2 yangın söndürme helikopteri ile havadan, AFAD, AFAD gönüllüsü, Orman İşletme, jandarma, belediye itfaiye ekipleri ve gönüllü vatandaşlardan oluşan yaklaşık 350 kişiyle karadan müdahaleyle kontrol altına alındı. Yangın bölgesine gelen Vali Mehmet Ali Özkan, yangının büyük ölçüde kontrol altına alındığını belirtti.

Özkan, şunları söyledi:

* Munzur Vadisi Milli Parkında 3 gün önce başlayan orman yangınına müdahaleye devam ediyoruz. Alanda Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, AFAD, AFAD gönüllüleri, belediye çalışanları, gönüllü vatandaşlar, Kızılay, haberleşmeyi sağlayan mobil iletişim araçlarımız, İl Özel İdaresi ve jandarmamız can siparane mücadeleye devam ediyor. Munzur Vadisi Milli Parkı civarında Fırtına Veli Çeşmesi dediğimiz alanda çıkan yangını genel itibariyle kontrol altına aldık.

* Şu anda iki helikopterimiz söndürmeden öte soğutma işlemi yapıyor. Şu anda 350ye yakın gönüllülerden oluşan bir mekanizma çalışıyor. Bu alanı insan gücüyle söndürmek çok kolay değildi. Helikopterlerle müdahale çok önemliydi. Alan içerisinde kahraman jandarmamız söndürme çalışmalarına destek veriyor.

* Bir kısım komando ekiplerimiz arka taraftan, bir kısım da buradan gönüllerimizle birlikte söndürme çalışmalarına katılıyorlar. Gerçekten hem vatandaşlarımız hem kurumlarımızın katılımıyla koordineli bir çalışma gerçekleşti.

* Bundan sonra Kutuderesi üzerinde bir yangınımız var ancak çok sarp ve dar bir alanda. Helikopterler o alana müdahale edecekler. İnsanımızdan öncelikli ricamız lütfen orman alanlarına girmesinler. Lütfen zorunlu hallerde çok dikkatli olsunlar.

"BURADA İNSAN ÜSTÜ BİR MÜCADELE VAR"

CHP Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu ise ekiplerin canla başla çalıştığını söyledi. Şaroğlu, "AFAD'ın öncülüğünde yaklaşık 300 kişi bölgelere dağıtıldı. Gerek yangının çıktığı alana kuzey gerek ise batı kısımdan çıkarak çalışma yürütülüyor. Ciddi bir emek sarf ediliyor. Çünkü gerçekten çok zor bir alan. Dün bende yangın bölgesine çıktım. Rüzgar ve dumanın içinde çalışmak çok zor. Çalışanlar insan üstü mücadele ediyor. İnsanlar bir metrekarelik bir alanın yanmaması için canını tehlikeye atıyor. İnsanlar, 'Ben yanayım ama doğamız yanmasın' diyor" ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="Manisa'da orman yangını" desc="Manisa'nın Akhisar ilçesinde ormanlık alanda yangın çıktı. İlçeye bağlı Bünyanosmaniye Mahallesi yakınlarındaki yangına 6 arazöz, 2 su tankeri, 1 helikopter ve çok sayıda orman işçisi ile müdahale ediliyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/31/iecrop/ce5aafe5-453e-4047-a8e6-7ac7f2086088_16_9_1630405454.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/manisada-orman-yangini-3-6623098/"]