Dikili kıyılarında görülmeye başlanan 'Sargassum' türü yosunların turizmi etkileyebileceği belirtiliyor. Dalgaların getirdiği bu çamur rengi yosunlar kıyıya vurduktan sonra bozuk yumurta kokusu yayıyor.



"MÜSİLAJ İSTİLASI GİBİ..."

Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin, son günlerde görülen müsilaj istilası gibi önlem alınmazsa 'Sargassum' adlı yosunun da sorunlara yol açabileceğini söyledi.



Prof. Dr. Çetin, "Dikili sahillerindeki yoğun olarak görmeye başladığımız 'Sargassum' isimli kahverengi deniz yosununun yakın zamanlarda oldukça önemli olumsuz etkileriyle karşılaşabiliriz. Bir an önce kıyılarımızda 'Sargassum' popülasyonunun miktarı tespit edilmesi, kıyıya vuranların yerel yönetimler tarafından toplanarak bertaraf edilmesi ve yöre halkının bilinçlendirilmesi önem arz ediyor" dedi.



MEKSİKA'YI HATIRLATTI

Meksika'da 2019 yılında büyük sıkıntılar yaşandığını belirten Prof. Dr. Çetin, şu ifadeleri kullandı;

*Bozuk yumurta kokusu yayan yosunlar, turistlerin plajlardan uzak durmasına ve otel rezervasyonlarını iptal etmesine neden oldu. Kıyıya vuran yosunlar, havayla temas sonucu bir süre sonra çürümeyle birlikte hidrojen sülfür üretiyor.

*Havada solunum problemlerinden cilt döküntülerine kadar her şeye neden olabilecek yakıcı bir gaz olma özelliği taşıyor. Suda oldukça asidik olan hidrojen sülfür, yüzücüler için toksik olabiliyor.

*Deniz yosununa temas eden veya yakın olan kişiler kalp çarpıntısı, baş dönmesi ve baş ağrıları bildirmişler. DHA

[old_news_related_template title="Çanakkale Boğazı’nda müsilaj kabusu sürüyor" desc="Çanakkale’de Boğazı’nda Mart ayı itibariyle etkili olmaya başlayan müsilaj (deniz salyası) lodosun etkisiyle yeniden Ege Denizi’ne doğru ilerlemeye başladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/13/iecrop/musilaj-iha12_16_9_1623601825.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/canakkale-bogazinda-musilaj-kabusu-suruyor-6485000/"]

[old_news_related_template title="Akdeniz'de müsilaj endişesi! İnceleme başlatıldı" desc="Hatay'ın İskenderun sahilinde, deniz suyunda beyaz köpükler gören vatandaşlar, Akdeniz'de de müsilaj yayıldığını düşünerek ihbarda bulundu. Deniz suyundan örnekler alan Prof. Dr. Cemal Turan, köpüğün ilk belirlemelere göre müsilaj olmadığını ancak kesin sonucun laboratuvar testinden sonra çıkacağını bildirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/13/iecrop/akdeniz-dha1_18037485_16_9_1623595914.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/akdenizde-musilaj-endisesi-inceleme-baslatildi-6484905/"]