Dünyada birbiri ardına ortaya çıkan corona virüsü mutasyonları, salgın endişesini daha da artıyor. Birçok Avrupa ülkesinin yanı sıra ülkemizde de görülen mutasyonlu corona virüse karşı vatandaşlar da önlemlerini arttırdı.

MUTASYON VE VARYANT NEDİR?

Mutasyon virüsün genel yapısındaki değişikliklerdir. Varyant ise mutasyonla gelişen yeni virüse denir.

MUTASYON CORONA VİRÜS BELİRTİLERİ

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, geçtiğimiz haftalarda mutasyonlu corona virüse ilişkin açıklamalar yaptı.

Prof. Dr. İlhan, mutasyonlu virüsün öldürücülüğünün az olmasının iki nedeni olabileceğine vurgu yaparak, "Bulaştığı kişi sayısı fazladır, daha hafif hastalık yapıyor olabilir ya da bulaştıklarında bir bölümünde yine hastalık olabileceği gibi bir bölümü daha hafif geçiriyordur, o yüzden de öldürücülük hızı düşmüş olabilir. Bunu takip edip görmek gerekiyor. Kısıtlamalara uymak gerekiyor, vatandaşlarımız şunu düşünmeli; eğer yüzde 70 bulaştırıcılık fazlaysa en az benim iki kat önlem almam gerekiyor. İngiltere'den gelen 15 hastanın tedavisinin devam ettiğini biliyoruz, yakınları da karantinada. İngiltere'deki meslektaşlarımız, öksürük ve solunum semptomlarının daha fazla olduğunu söylüyorlar. Burada da muhtemelen öyledir" ifadesini kullandı.



MUTASYON NEDİR?

Mutasyon ya da değişinim, bir canlının genomu içindeki DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişmelerdir. Varyant ise mutasyonla gelişen yeni virüse denir.

Mutasyonlar, genel olarak germ hattı mutasyonları ve somatik mutasyonlar olmak üzere ikiye ayrılır. Doku hücreleri içinde gerçekleşen bir mutasyon, kalıtsal olamayacağı için kuşaktan kuşağa aktarılmaz. Bedensel (somatik) mutasyonlar bu anlamda kalıtsal değildir. Eşey (üreme) hücresi mutasyonları, diğer ismiyle germ hattı mutasyonları ise kalıtsaldır ve bir sonraki nesillere aktarılır.

Mutasyonlar, kalıtsal materyalin normal kombinasyonunu değiştirmeyen, kalıtsal yapıda meydana gelen bütün değişikliklerdir. Mutasyon terimi genel olarak,

* Kromozom yapısının değişmesini,
* Kromozom sayısının değişmesini,
* Genlerdeki değişiklikleri kapsar.

[old_news_related_template title="Ankara'da mutasyonlu corona alarmı! Bina karantinaya alındı" desc="Ankara’nın Keçiören ilçesinde 21 daire bulunan bir binada 6 kişinin corona virüsü testi pozitif çıktı. Bina mutasyonlu virüs iddiasıyla karantinaya alınırken, virüsün apartman toplantısı yapılması nedeniyle yayıldığı ileri sürüldü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/02/03/iecrop/corona-mutasyon-reuters_16_9_1612385425.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/ankarada-mutasyonlu-corona-alarmi-bina-karantinaya-alindi-6242285/"]

 

[old_news_related_template title="Prof. Dr. Özlü: Mutasyonlu virüste izole edilen kişi sayısı artıyor" desc="Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, mutasyonlu virüsle ilgili, 'Giderek maalesef mutasyonlu virüste izole edilen kişi sayısı artıyor. Değişik illerde mutasyonlu virüs taşıyan kişiler tespit ediliyor. Bu da bizde de benzer bir artış trendinin olacağı anlamına geliyor. Dikkatli olmakta fayda var' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/02/03/iecrop/ozlu-dha_16_9_1612335053.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/prof-dr-ozlu-mutasyonlu-viruste-izole-edilen-kisi-sayisi-artiyor-6241068/"]