Orman yangınının en sıcak duraklarından biri olan Milas'taki gelişmeleri günlerdir havadan müdahale için çağırılar yapan Belediye Başkanı Muhammet Tokat anlattı, son durum hakkında şu bilgileri bilgi verdi:

BURADA HAVA MÜDAHALESİ GEREKİYOR

- Şu anda Çökertme ve Türkevleri mahalleleri arasındaki bölgedeyiz. Siteler bölgesi burası, kritik eşik olarak tarif ettiğimiz bölge burası. Maalesef dünden beri hazırlıklarımız farklı gelişti ve uyarılarımız dikkate alınmadığı için de o kritik eşiği yangın aşıp Siteler bölgesine geçti. Orada etkin müdahale yapıldı. Şu anda helikopterler çekildi ama orada etkin bir müdahale oldu. Yangın biraz duruldu gibi oldu ama sanırım biraz daha duman kabarmaya başladı, yine hareketlendi.

- Ama aslında sabah erken saatlerde bu eşik dediğimiz bölgede biz bu yangını durdurmuştuk ama saat 10, 11’e kadar karadan ve havadan müdahale yapılmadığı, rüzgarın çıkması beklendiği için maalesef bu tablo ile karşı karşıyayız şu anda Siteler tehlike altında. Ben böyle bir mücadele yönetimini çözemedim, anlayamadım. Buranın coğrafya şartları çok zor şu anda ateşin ve dumanın olduğu tepeler kesinlikle insanın ve arazözlerin çıkamayacağı yerler, yani karadan müdahalenin mümkün olmadığı yerler. Burada hava müdahalesi gerekiyor ancak şimdiye kadar sadece kısıtlı olarak helikopter müdahalesi yapılabildi. Biz bugün uçak gördük bizim üzerimizden Marmaris tarafına giden yangın söndürme uçakları gördük ama bizim buraya kesinlikle müdahale olmadı.

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YARDIMCISI ‘GEREK YOK’ DEDİ

Yangının bulunduğu bölgeden 30 kilometre ötede Beyciler'de başladığını hatırlatan Tokat, yangının söndürülemediğini ve bulunduğu bölgeye kadar ulaştığını söyledi. Bölgenin kritik eşik olduğunu ve termik santrallerin bulunduğunu belirten Tokat, şunları söyledi:

- Orman Genel Müdürlüğü Yardımcımız sabah erken saatlerde buradaydı. O zaman da yangın bu eşik dediğimiz bölgede sönmek üzereydi zaten, rüzgar da yoktu. 'Buraya bir helikopter gelsin, çünkü arazözler ulaşamayacak şu yangını şurada söndürelim insanlara mutlu haberi verelim' dedim. ‘Hayır gerek yok. Helikopterin yangın söndürdüğü görülmemiştir, işe yaramaz ’ dedi. Öyle beklediler saat 10, 11’e kadar ondan sonra da rüzgar çıktı. Rüzgar çıkınca yangın tekrar alevlendi önce dağın arkasını sardı, öne sardı, aşağılar tutuştu derken şu kenara dayandı.

- Şu anda gördüğünüz gibi duman altında Siteler.  Orman yetkilileri, müdür yardımcıları burada herkes burada. Bizim burada birbirimizle iletişim noktasında bir sorunumuz yok ama bu yangın 30 kilometreden buraya geldi. Yani 30 kilometrede biz bu yangını durduramadık ve Çökertme’yi kaybettik, Gökbel’i kaybettik. Şimdi de bu Siteler bölgesinden yukarı da daha yoğun Siteler var. İleride balık tesisi var, onun ilerisinde Türkevler Mahallesi var, onun yanında termik santrali var. Bu dağın arkasında Yeniköy Termik Santrali var, yani çok kritik bir bölge burası, biz onun için feryat ediyoruz sürekli.