Fahrettin ÖZTÜRK/İSTANBUL

İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaya Mehmet Osman Kavala, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Kavala’nın avukatları duruşma salonunda hazır bulundu. Duruşmaya, Leyla Alaton, Leman Özbay, Filiça Pahni, Osman Ereli ve Gamze Coşkun tanık olarak geldi. Duruşmaya Almanya, Hollanda, Belçika, İsviçre başkonsolosları, İspanya ve Almanya büyükelçileri, Amerika ve Fransa konsolosluk temsilcileri ve Fransa büyükelçilik temsilcisi izleyici olarak katıldı.

LEYLA ALATON TANIK OLARAK DİNLENDİ

Önceki duruşmada tanık Cem Fadıl Bozkurt, mahkemedeki ifadesinde Alaton'ların daha önce ortağı olduğunu ve İshak Alaton'un darbe girişimini bir hafta önceden Henri Barkey'den öğrendiğini bildiğini söylemişti. Bozkurt, Osman Kavala'nın da İshak Alaton ile yakın ilişkisi olduğunu iddia etmişti.

Cem Fadıl Bozkurt’un beyanları üzerine, İshak Alaton’un kızı iş insanı Leyla Alaton duruşmada tanık olarak dinlendi.

“İFTİRALARINA HER FIRSATTA DEVAM ETMEKTEDİR”

Leyla Alaton, “Henri Barkey ve Osman Kavala’yı tanıyorum. Cem Fadıl Bozkurt da şirketimizin genel müdürü ve hissedarı olarak görev yapıyordu. Mart 2015’de dolandırıldık ve şirketlerimizde büyük bir soygun olduğunu fark ettik. Bunun üzerine Cem Fadıl Bozkurt ile yollarımızı ayırdık. Kendisiyle darbe girişiminden önce iş ilişkimizi bitirdik. Ancak iftiralarına her fırsatta devam etmektedir. Kendisiyle hiçbir ilişkimiz kalmadı, ceza davamız sürmekte. Darbe girişiminin yaşandığı gün İstanbul’da, İngiliz Konsolosluğu’nda bir davetteydim. Bunu ispatlayabilirim” dedi.

Alaton, konuşmasının devamında, “babamın hatırasını yaşatmak için kısa bir süre Açık Toplum Vakfı’nda babam öldükten sonra ilgilendim, 2 kez toplantılarına gittim. Sanırım Suriyeli çocuklara kırtasiye malzemeleri teminiyle ilgiliydi. Bir fark yaratamayacağımı düşündüğüm için ayrıldım. Daha çok kadın derneklerine destek verdim” ifadelerini kullandı.

Osman Kavala’nın avukatı Leyla Alaton’a; “Osman Kavala ile Henri Barkey arasında nasıl bir ilişki vardı? Beraber gördünüz mü?” diye sorması üzerine Leyla Alaton, “İkisi de ayrı ayrı babamın gördüğü genç insanlardı. İkisini hiçbir arada görmedim. İkisiyle de samimiyetim yoktur” şeklince cevap verdi.

AMAÇ SUÇLU OLDUĞUM ALGISINI CANLI TUTUTMAK

Tutuklu sanık Osman Kavala ise üzerine atılı kurgulanmış suçlardan dolayı uzun süredir tutuklu olduğunu söyleyerek “Gezi Davası'nda beraat kararı verilmesinden birkaç saat sonra 15 Temmuz'a destek vermek suçlamasıyla yeniden tutuklandım. Suçlamalara delil olacak somut dayanak olmadığından iddia makamı kurgusal suçlamalarda bulunmuştur. Amaçlanan suçlu olduğum algısının canlı tutulması için tutukluluk halimin kesintisiz devam etmesidir “ şeklinde konuştu.

GEZİ DOSYASI İLE BİRLEŞTİRİLDİ 

Ara kararını açıklayan mahkeme, dava konusu dosya ile İstinaf’tan bozulan İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılaması yapılan Gezi davası doyasının arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğu gerekçesiyle birleştirilmesine karar verdi. Mahkeme, Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına hükmetti.