53 yaşındaki Tahir Gökatalay, Konya'dan çocuklarını ziyaret için Ankara'ya gitti. Torunuyla birlikte bir parkta otururken birden etrafını polisler sardı. İddiasına göre torununun önünde tekme-tokat zorla yakalanarak karakola götürüldü.

Karakolda, hakkındaki cinsel taciz ihbarının asılsız olduğu anlaşıldı ancak bu süreçte polise direndiği gerekçesiyle gözaltına alındı.

İLK RAPOR: YARALANMA BULGUSU VAR

Gözaltına alınırken alınan ilk sağlık raporunda yaralanma bulgusu tespit edilmesine rağmen bir gün sonra serbest bırakılırken farklı bir doktordan alınan ikinci raporda dayak izine rastlanmadığı yazıldı. Tahir Gökatalay, 2011 yılında yaşanan olaydan hemen sonra şikayetçi oldu.

İki ayrı yönde rapor düzenleyen iki doktorla ilgili soruşturma izni talebi kaymakamlıkça reddedildi. Başsavcılıkça nezarethane kamera görüntüleri istendi ancak görüntüler silinmişti. Saklanıp saklanmadığı anlaşılamadı. Başsavcılık polisler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına buna karşılık Gökaltay'a ceza davası açılmasına karar verdi.

ANAYASA MAHKEMESİ'NDEN İLK KARAR

Başsavcılık kararının kesinleşleşmesi üzerine Tahir Gökaltay 2013 yılında Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.  Yüksek Mahkeme, alınan iki sağlık raporu arasında çelişki bulunduğuna vurgu yaptı. İlk raporun savcıya bildirilmediğini dikkate alarak yakalama sırasında yaralanmanın mevcut olup olmadığının dahi açıklığa kavuşturulmaması nedeniyle kötü muamele yasağının usul boyutunun ihlal edildiğine karar verdi.

POLİSE DİRENDİ İDDİASINA BERAAT

Anayasa Mahkemesi'nin kararı sonrası Başsavcılıkça 2016 yılında soruşturma yeniden açıldı. Bu arada Tahir Gökatalay polise direnme iddiasıyla açılan davadan beraat etti. Tahir Gökaltay 2019 yılına gelindiğinde soruşturmanın etkisizleştiğini fark ettiğini belirterek Anayasa Mahkemesi'ne bir kez daha başvurdu.

27 BİN TL MANEVİ TAZMİNAT

Dosyayı inceleyen Anayasa Mahkemesi, polislerle ilgili açılan yeni soruşturmanın devam etmesine rağmen, kötü muamele yasağının makul süratle soruşturma yükümlülüğü yönünden ihlal edildiğine karar verdi.  Anayasa Mahkemesi olaydan 10 yıl sonra bağladığı ikinci kararının hüküm metninde şu ifadelere yer verdi:

* Kötü muamele yasağının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna,

* Anayasa'nın 17. maddesinde güvence altına alınan kötü muamele yasağının usul boyutunun ihlal edildiğine,

* Başvurucuya net 27 bin TL manevi tazminat ödenmesine oybirliğiyle karar verildi.

[old_news_related_template title="Türkiye'de bir ilk: Üç polis hakkında 'çıplak arama' iddianamesi" desc="Gezi eylemlerinde gözaltına alındığı sırada çıplak aramaya maruz kaldığını belirten Mücella Yapıcı'nın şikayeti üzerine, olaydan sekiz yıl sonra iddianame düzenlendi. İkisi kadın üç polis hakkında 'işkence ve eziyet' suçundan 12 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Avukat Meriç Eyüboğlu, Türkiye’de ilk kez çıplak aramanın işkence suçu olarak kabul edildiğini ve bir iddianameye konu olduğunu söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/19/iecrop/polis_16_9_1616137290.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/turkiyede-bir-ilk-uc-kamu-gorevlisi-hakkinda-ciplak-arama-iddianamesi-6322621/"]

[old_news_related_template title="Öğretmene karakolda şiddet! Kolunu kıvırıp tokatladılar" desc="24 Kasım Öğretmenler Günü kutlanırken, geçen hafta yaşanan şiddet olayının görüntüleri ortaya çıktı. Osmaniye'de bir lisenin bahçesinde öğrencisiyle tartışan öğretmen Mustafa Alparslan Akıcı önce okul polisi tarafından itildi, sonra da okulun karşısındaki karakolun polisleri tarafından yaka paça gözaltına alındı. Kolunu kıvıran polislerin küfürlerine maruz kalan 25 yıllık öğretmen acıdan bayıldı. Sorgu odasında tokatlanan öğretmen çaresiz kalınca 155'i arayarak yardım istedi! " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/11/24/iecrop/dayakkkk_16_9_1574587590.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/ogretmene-karakolda-siddet-kolunu-kivirip-tokatladilar-5469377/"]

[old_news_related_template title="Polisler tarafından dövüldüğünü iddia eden vatandaş SÖZCÜ’ye konuştu" desc="Tekirdağ’ın Çorlu ilçesine bağlı Silahtarağa Mahallesi’nde polisler tarafından darp edildiği iddia edilen O. Gültaş, olay öncesi ve sonrasında yaşananları SÖZCÜ’ye açıkladı. Gültaş, başta ağabeyi M. Gültaş olmak üzere aile fertlerini darp ettiği öne sürülen polislerin cezalandırılmasını isterken, evlerinin önünde gözaltına alınmalarının ardından ekip araçlarında, hastanede ve emniyet şubesinde yaşananları anlattı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/05/25/iecrop/corlu-sozcu_16_9_1590434678.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/polisler-tarafindan-dovuldugunu-iddia-eden-vatandas-sozcuye-konustu-5836482/"]