Özel koruma altındaki Antalya’nın Kaş ilçesindeki Patara Plajı'ndan 2 bin 168 kamyon kum çalınmasını zabıt altına almak isteyen orman muhafaza memuru Umut Utku, önce AKP ilçe başkanı tarafından engellenmek istenmiş, daha sonra da kaymakam tarafından 'Cumhurbaşkanı’na hakaret" gerekçesiyle 2 kez görevden alınmıştı.

ORMANCILAR UMUT UTKU'YA SAHİP ÇIKMIŞTI

Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, Patara bölgesinde yaşanan kum hırsızlığına karşı görevini yapan orman muhafaza memuru Umut Utku’nun görevden alınması üzerine Kaymakam hakkında Antalya Valiliği’ne, İç İşleri Bakanlığına başvurulduğunu ve Antalya İdari Mahkemesi’ne dava açıldığını söylemişti.

YAZLIK SARAYIN KUMU SALDA'DAN MI PATARA'DAN MI?

Ayrıca, geçen hafta fotoğraf ve çizimleri SÖZCÜ tarafından yayınlanan Marmaris'teki Yazlık Saray için oluşturulan özel plajda hangi yörenin kumunun kullanıldığı da tartışma konusu olmuştu. CHP'li bazı vekiller kumun korunması gereken Salda gölünden taşındığını öne sürerken, bazı siyasetçiler de yine koruma bölgesi olan Patara'dan getirilmiş olma ihtimalini gündeme taşımıştı.

KAYMAKAM YAZICI NE DİYOR?

Konu üzerine SÖZCÜ Muhabiri'ne bir açıklama yapan Kaş Kaymakamı Yazıcı, kum hırsızlığı ile ilgili soruşturmanın savcılık tarafından sürdürüldüğünü de belirterek, hırsızlığın kendisinden önceki dönemde gerçekleştirildiğini açıkladı. Ancak, orman muhafaza memuru Umut Utku'yu neden görevden aldığı hakkında ayrıntı vermedi. Yazıcı özetle şu açıklamayı yaptı:

"11 aylık Kaş Kaymakamlığım döneminde;

-Kaçak yapılaşma ile yaptığımız son yılların en etkili mücadelesi yapıldı.

-7 yıldır devletin malını gasp eden ve çeşitli nedenlerle tahliye edilemeyen Çınar Beach işletmesi Kamakamlığım döneminde tahliye edildi.

-Dünyada hiçbir örneği olmayan ve yabancılar tarafından çalınmış Likya dönemine ait 600 antik eserin yeniden uzun uğraş sonucu heykellerinin yapılarak suyun altına indirildi ve dalış turizmine kazandırıldı.

-Kırsal mahallelerde sayı 1300 iken yaklaşık 6500 dezavantajılı vatandaş daha tespit edilip desteklendi, sorunları çözüldü.

-1000 yıllık kültür olan Barak kilimi proje ile ayağa kaldırıldı.

Bunlar gibi kayda değer onlarca projenin haberinin yapılmamasının yanında ayakkabının haberinin yapılması gerçekten anlaşılır bir durum değil... Bahsi geçen kum hırsızlığıyla ilgili çaldığı iddia edilen şahıslar hakkında Kaş Cumhuriyet Başsavcılığı'nca zaten adli kovuşturma yürütülüyor. Ama çalındığı iddia edilen kum Patara bölgesinden değil. Bununla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bir açıklama yaptı. Bu durum benim göreve başladığımdan daha önce gerçekleşmiş..."

KAYMAKAMDAN BİR AÇIKLAMA DAHA

Antalya Kaş ilçe Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, yaptığı açıklamada Tarım Orman-İş Başkanı Şükrü Durmuş’un,  2021 şubat ayında ‘’Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunan Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi’nden 2 bin 168 kamyon kum çalınıp satıldığı yönündeki açıklamalarına yanıt verdi.

 VİDEOLU İHBAR ÜZERİNE HAREKETE GEÇİLDİ

Yazıcı açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Tarım Orman-İş Başkanı Şükrü Durmuş’un, 2021 şubat ayında ‘’Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunan Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi’nden 2 bin 168 kamyon kum çalınıp satıldığını, görevli muhafaza memurları U.U’ nun, olayı yargı sürecine taşıyabilmek için kayıt alarak zabıt tuttuğunu, bunun üzerine engellenmeye çalışıldığını ve Kaş Kaymakamlığı tarafından da görevinden alındığını…’’ çeşitli basın kuruluşları aracılığıyla duyurmuştu. 2020 yılı Aralık ayında, bir vatandaşımızın ‘’Kaş İlçesi Ova Mahallesinde belirtilen ormanlık alandan toprak taşındığı, toprak taşınan alanın yağmur suları sebebiyle göle dönüştüğü, içine çöp atıklarının bırakıldığı, göle dönüşmesi sebebiyle de güvenliği tehlikeye soktuğu…’’ şeklinde videolu ihbarda bulunulmuştur.

Konu üzerine Kaymakamlığımızca yapılan araştırma sonucunda bölgenin İlçemiz Ova Mahallesinde ve toprak vasıfsız orman alan olduğu, alınan toprakların çok eski yıllarda olduğu ve zaman zaman seralarda kullanılmak amacıyla sürdürüldüğü görüldü. Ardından Kaş Kaymakamı tarafından, ‘yetkili idarelerce çöpün ilgili alandan tahliye edilmesi, araç yolu kenarındaki alanın can ve mal güvenliğini tehdit etmesinden dolayı doğal toprakla kapatılması, kapatılmasının ardından tahrip edilen vasıfsız ormanlık bölgenin Orman İşletme Müdürlüğünce ağaçlandırılması, etrafının çitle çevrilip eski haline dönüştürülmesi, ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulması’  talimatlandırılmıştır.

 7 KİŞİ ADLİ KONTROL İLE SERBEST

Kaymakamlığın talimatı üzerine ilgili alandan çöp tahliye edildiğini belirten Yazıcı;  “Oluşan derin çukurlar doğal toprakla kapatılmış ve üzerine 3 bin okaliptüs fidanı dikilerek ağaçlandırılmış, etrafı çitle çevrilmiş ve yetkili Orman İşletme Müdürlüğü çalışanı tarafından ilgililer hakkında şifahi olarak suç duyurunda bulunulmuştur. Bunun üzerine Kaş Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2020/ 3773 soruşturma dosyası kapsamında, Antalya İl Jandarma Komutanlığı personeli ile birlikte yürütülen adli soruşturma kapsamında 22.02.2021 tarihinde ilgili şahısların ev ve müştemilatlarında arama yapılarak 7 şahıs gözaltına alınmış, gözaltına alınan şahıslar adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştır.

Bu bağlamda haberde geçen ve 2.168 kamyon kum alındığı iddia edilen bölge Patara Sit Alanı değildir ve Patara bölgesine yaklaşık 10 kilometre kuş uçuşu mesafede bulunan Ova Mahallesinde, sit alanı dışında, vasıfsız orman niteliğinde daha önce çöplük olarak kullanılan topraklı bir bölgedir. Zaten 07.06.2021 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada olayın eski olduğu, kum alındığı iddia edilen alanın da antik kentin dışında olduğu, failler hakkında suç duyurusunda bulunulduğu, savcılık tarafından işlem başlatıldığı’’ bildirilmişti. Bu bağlamda Patara kumsalından kum alındığı veya haberde bahsi geçtiği gibi çalındığı iddiasıyla ilgili Kaymakamlığımıza ulaşmış bir şikayet veya tespit yoktur. Kaldı ki böyle bir durumda Kaymakamlığımızca derhal işlem başlatılacağı ve takibinin yapılacağı, ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulacağı yasal sorumluluğumuz uhdesinedir” dedi.

 "SUÇ ZABIT TUTANAĞI YOK"

Basında yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Yazıcı bu konuda da şu ifadelere yer verdi:

“Yine haberde, ilgili orman muhafaza memuru U.U’nun ‘’olayı yargı sürecine taşıyabilmek zabıt tuttuğu, bunun üzerine engellenmeye çalışıldığı ve Kaş Kaymakamlığı tarafından da görevinden alındığı…’’ ifade edilmektedir. Oysa ki, ilgili kamu görevlisinin Kaş İlçesi Ova Mahallesi veya Patara Sit Alanı ile ilgili tuttuğu herhangi bir suç zabıt tutanağı da yoktur. Ayrıca görevini yapmasından dolayı engellendiği gibi bir durumdan bahsetmek de konu ile ilgili Kaymakamlığımızca bizzat yapılan idari işlemlere ve verilen talimatlara bakıldığında işin gerçekliğine aykırıdır.  Kaymakamlığımızca verilen talimatla ‘’yetkili idarelerce çöpün ilgili alandan tahliye edilmesi, araç yolu kenarındaki alanın can ve mal güvenliğini tehdit etmesinden dolayı doğal toprakla kapatılması, kapatılmasının ardından tahrip edilen vasıfsız ormanlık bölgenin Orman İşletme Müdürlüğünce ağaçlandırılması, etrafının çitle çevrilip eski haline dönüştürülmesi’’ sonucunda ilgili alandan çöp tahliye edilmiş, oluşan derin çukurlar doğal toprakla kapatılmış ve üzerine 3 bin okaliptüs fidanı dikilerek ağaçlandırılmış, etrafı çitle çevrilmiş ve yetkili Orman İşletme Müdürlüğü çalışanı tarafından ilgililer hakkında şifahi olarak suç duyurunda bulunulmuştur. Bu yönüyle de bakıldığında, ilgili basın haberlerinde yer aldığı üzere ‘ilgili orman muhafaza memurunun görevini yapması nedeniyle görevinden alındığı iddiası’  gerçeği yansıtmamaktadır. Konu ile ilgili süreç bizzat Kaymakamlığımızca hassasiyetle takip edilmektedir”

SOSYAL MEDYA HESABINI KAPATTI

Öte yandan Kaymakam Yazıcı, sosyal medya hesabından polis radyosunda yaptığı yayınla ilgili fotoğrafları sosyal medyada gündem oldu. Yazıcı'nın giydiği ayakkabının maliyetine dikkat çeken kullanıcılar, asgari ücretin 2 bin 943 olduğu Türkiye’de, Kaymakam Yazıcı’nın 9 bin liralık ayakkabı giydiğini belirtti. Gelen tepkiler sonrası Kaymakam Yazıcı, sosyal medya hesabını kapattı.



[old_news_related_template title="Çalınan kumlar için tutanak tutan memur, ikinci kez görevden alındı" desc="Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, Antalya Kaş’ta yer alan Patara koruma bölgesinden kum çalınmasına karşı çıktığı için 2 kere görevinden alınan orman muhafaza memuru Umut Utku’ya destek olma çağrısında bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/10/iecrop/757f629b-cae8-4c48-9d92-94ffd3f9e24b_16_9_1625918459.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/calinan-kumlar-icin-tutanak-tutan-memur-ikinci-kez-gorevden-alindi-6532093/"]